Adó | Járulék | IlletékÚtmutató, segédlet

Cégkapu tárhely üzenetek ellenőrzése, megtekintése

Cégkapu megbízottak, Cégkapu ügykezelők használati útmutatója

1. Írjuk be a böngésző címsorába a https://tarhely.gov.hu címet, majd nyomjuk le az Enter billentyűt.

2. A megjelenő képernyőn az ÜGYFÉLKAPU belépési módot válasszuk a szövegre történő egérkattintással.

Cégkapu megbízott, Cégkapu ügykezelő tárhely üzenetek ellenőrzése útmutató - Belépés az Ügyfélkapun keresztül3. Az ÜGYFÉLKAPU-belépés során a rendszer Felhasználói név és Jelszó-alapú azonosítást végez, ezért a mezőkbe az Ügyfélkapu regisztrációhoz tartozó Felhasználó nevet és Jelszót kell megadni. (Ezzel fogunk eljutni a saját tárhelyünkre, és azon keresztül a hozzánk rendelt, céges tárhelyünkre – mármint akkor, ha az utóbbi létezik.) Tehát, adjuk meg a belépéshez szükséges adatokat.

Cégkapu megbízott, Cégkapu ügykezelő tárhely üzenetek ellenőrzése útmutató - Ügyfélkapus Felhasználói név és Jelszó alapú azonosítás4. Az Ügyfélkapus azonosítást követően a rendszer a Saját Ügyfélkapus tárhelyünkre irányít (ez még nem a Cégkapus tárhely!!), amit onnan látunk, hogy a bal oldali kék mezőben a saját becses, polgári viselt nevünk van kiírva.

A bal oldalon, a BEÉRKEZETT felirat mellett láthatjuk egy számlálóval, hogy mennyi el nem olvasott, beérkezett üzenetünk van, míg a képernyő fő részén a beérkezett üzenetek fő adatait láthatjuk (Feladó, Érkezett dokumentum száma, tartalma, és a tárhelyre történő elhelyezés időpontja).

Számunkra most az érdekes a nevünk mellett látható, lefele mutató nyílhegy: erre a nyílhegyre kell rákattintani ahhoz, hogy láthassuk, melyik cég, vagy cégek tárhelyéhez van hozzáférési jogosultságunk. Tegyük meg ezt a kattintást a nyílhegyre.

Cégkapu megbízott, Cégkapu ügykezelő tárhely üzenetek ellenőrzése útmutató - érkezés a saját Ügyfélkapus tárhelyre5. A lefelé mutató nyílhegyre történő kattintást követően a nevünk alatt lenyíló mezőben látjuk az

  • értesítési tárhely feliratot, ami a saját tárhelyünkre vezet (ahol még pillanatnyilag állunk), alatta pedig egy (vagy több)
  • adószám első 8 számjegyét látjuk (ha az egérrel a mutatót a számjegy fölé húzzuk, akkor az adószámhoz tartozó szervezet nevét is látni fogjuk)
    (Itt kell elmondani azt is, hogy az adószám mellett levő ceruzát ábrázoló ikonra kattintunk, akkor átírhatjuk a sor tartalmát, hogy az adószám mellett/helyett a szervezet neve jelenjen meg, amit a ceruzaikonra történő kattintással el is menthetünk magunknak a jövőre nézve.)

Kattintsunk rá az adószámra (vagy, ha már átírtuk, akkor a szervezet nevére).

Cégkapu megbízott, Cégkapu ügykezelő tárhely üzenetek ellenőrzése útmutató - Cégkapu tárhelyre6. Az első ránézésre, (na, meg a másodikra, meg a harmadikra) nem látni szembeötlő különbséget arról, hogy a cégkapu tárhelyre érkeztünk volna (legalább egy kicsit más színű teljes háttér is tudna vizualizálni), de higgyük el, ott vagyunk. 😉 A lapunk tetején, ahol eddig az “ÉRTESÍTÉSI TÁRHELY” felirat volt, most a szervezet nevét láthatjuk.

Cégkapu megbízott, Cégkapu ügykezelő tárhely üzenetek ellenőrzése útmutató - Cégkapu tárhely

A továbbiakban nincs lényeges különbség a kezelésben (letöltéshez rá kell kattintani a Dokumentum típusára az adott sorban, majd a LETÖLTÉS feliratra kattintani – ez a LETÖLTÉS jelenti azt, hogy az adott dokumentumot megnyitották, azaz innen számít kézbesítettnek, innen indulnak a határidő számítások. Ha kis időt akarunk nyerni, akkor legyen türelmünk később, 5 nap múlva kattintani, hiszen a címből – elnagyolva – látszik, hogy miről lehet szó).

FIGYELEM! A tárhelyre nem csak az adóhatóság küldhet dokumentumokat, hanem több mint 500 állami, önkormányzati szervezet, államigazgatási ügyektől, a sugárvédelmi feladatokon keresztül a parkolóbírságokon át, az ingatlanügyekig, a pályázatoktól a közjegyzőkig sok minden előfordulhat, ami egy szervezet életében csak történhet.

A könyvelőnek nem feladata (bár köthetnek rá megállapodást), hogy a szervezet cégkapuján történteket figyelemmel kísérje, felhívja a figyelmet egy érkező küldeményre. A könyvelő nem postás, hanem könyvelő. A könyvelőnek nem az értesítések figyelése, azok továbbítása a feladata.

A kockázatok és mellékhatások tekintetében kérje könyvelője/adótanácsadója/ügyvédje/kezelőorvosa/gyógyszerésze/cipésze/hentese/zöldségese/fodrásza/műkörmöse tanácsát! 😀

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

Egy hozzászólás

  1. T. Könyvelőzóna!

    Nagy segítséget jelentenek közérthető, képernyőképekre alapuló leírásaik.
    Be tudnák esetleg mutatni az AVDH-s hitelesítés folyamatát is hasonlóan? Már egy ideje küzdök vele, de nem világos számomra. Szerződés dokumentum hitelesítése érdekelne, ahol minimum 2 ügyfélkapuval rendelkező fél hitelesít.

"Vissza a tetejére" gomb