Adózás rendjeÚtmutató, segédlet

EEGYKE – Még újabb verzió – a meghatalmazott (a könyvelő) indíthatja a meghatalmazást 2. rész

EEGYKE - a meghatalmazók nagy könnyebbsége - elfogadói rész

Soha még nem volt ennyire egyszerű a meghatalmazó (és meghatalmazottak) számára a NAV meghatalmazás elkészítésének folyamata! Őszinte szívvel mondjuk: elismerés a NAV ügyfélbarát intézkedésének, a NAV informatikusainak! Mint a zsírozott villám, úgy hasít a mai naptól teljessé vált rendszer.

A tegnapi napon az EEGYKE – Még újabb verzió – a meghatalmazott (a könyvelő) indíthatja a meghatalmazást 1. rész című írásunkban bemutattuk, hogy a meghatalmazott (rendszerint a könyvelő) miképpen indíthatja a meghatalmazó nevében (!) a majdani ügyintézésekhez szükséges meghatalmazást elektronikus úton, ma pedig lépésről-lépésre bemutatjuk, hogyan lehet 8 kattintással ellenőrizni és elfogadni az előkészített dokumentumot.

A kedvenc böngészőnk címsorába írjuk be a magyarorszag.hu címet, majd a felbukkanó ablak jobb oldalán keressük meg, és kattintsunk az eBEV-szolgáltatások menüpontra.

01-EEGYKE-utmutato-konyvelozona-2019-01-17-min

A feljövő ablakban kattintsunk a Használom a szolgáltatást feliratra.

02-EEGYKE-utmutato-konyvelozona-2019-01-17-minA következő képernyő a Személyes Ügyfélkapu belépő felülete lesz, ahol be kell írni az Ügyfélkapus azonosítóinkat; a felhasználó nevünket és jelszavunkat, majd a Belépés feliratra kell kattintani

03-EEGYKE-utmutato-konyvelozona-2019-01-17-minAz eBEV szolgáltatási felületre jutva a felső menüpontban először a KÉPVISELETEK, majd azon belül a Meghatalmazások menüpontra kell kattintani.

Kepviseletek-Meghatalmazasok-menuount-EEGYKEA Meghatalmazások menüpontban megjelenő ablakban látjuk, hogy ki indította a meghatalmazást (kit fogunk megbízni), és ennek részleteit, valamint az elfogadás vagy elutasítás műveletet a következő ablakban tehetjük meg, csak kattintsunk a jobb alsó sarokban lévő Megtekintés lehetőségre.

Meghatalmazasok-megtekintese-EEGYKENem sok tennivaló akad a következő oldalon; megtekintjük (amit feltehetően már úgy is tudunk), hogy kit és milyen szervezetet hatalmazunk meg, milyen képviseleti jogcímen, majd a lap tetején lévő EGYKE-1 (esetleg a többi) fülre kattintunk, hogy láthassuk azt, hogy mennyi mindenre kiterjedően lesz meghatalmazva a meghatalmazott (többnyire és jellemzően: a könyvelő).

meghatalmazotti-adatok-EEGYKEAmennyiben úgy véljük, hogy a meghatalmazás azt tartalmazza, amit megbeszéltek a felek egymással, akkor a Jóváhagyás, minden más esetben az Elutasítás feliratra kell kattintani.

Jovahagyas-Elutasitas-EEGYKEA rendszer visszaterel bennünket az előző oldalra, ahol már láthatjuk is a munkánk eredményét, mely szerint  “Véglegesítve” állapotra változott a jobb oldali felirat,

Néhány másodperc múlva megjelenik az Elkészült eredmények! felirat is meg fog jelenni. Ha rákattintunk (vagy frissítjük az oldalt), akkor közli a rendszer, hogy a meghatalmazás az Ügyfélkapura feltöltve (merthogy a háttérben ezt ügyesen megtette a rendszer).

Ugyfelkapura-feltoltve-NAV-szakrendszer-jovahagyasra-varakozik-EEGYKEAmikor idáig eljutottunk, akkor a dolgok ezen része be is fejeződött, a labda átkerüll a NAV szakszolgálat térfelére. Ők mindenféle feltételeket vizsgálnak a háttérben, és majd áment mondanak az egészre, vagy elutasítják a kísérletet – természetesen, eről értesítik is az érdekelteket.

A tapasztalat az, hogy pár perctől egy-két napig terjedően bármennyi idő is eltelhet előfordulhat a feldolgozásukig, leginkább NAV igazgatóságonként változik az időtartam. Baranyában, Somogyban, Veszprémben dicséretes villámgyorsan dolgoznak, Budapesten számíthatunk hosszabb időkre, de ott is van szórás az Igazgatóságok között. (Értelemszerűen, az ottani kollégáknak is ez újdonság, ők is menet közben tanulnak, és Budapesten lényegesen nagyobb az esetszám – legyünk egymással szemben türelmesek!)

A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze könyvelőjét, adótanácsadóját! 😀

Útmutatóink, írásaink – a visszajelzések alapján – sokat segítenek ugyan a kis- és középvállalkozásoknak, de nem helyettesítik a könyvelőt/adótanácsadót, akik ennél lényegesen szélesebb ismeretanyaggal rendelkeznek. Olcsóbb ma egy állandó könyvelőt/adótanácsadót megbízni, mint holnap a bírság, vagy kár összegét megfizetni. Az is igaz, hogy okos ember más kárán tanul, de az igazán okos ember a könyvelő/adótanácsadó munkájából tanul, és nyer. 😉

Ha könyvelőre/adótanácsadóra lenne szükség, akkor keressen bennünket (online szolgáltatások is!), de még jobb, ha azt keresi fel, aki ezt az útmutatót önnek megküldte!

 

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb