Személyi jövedelemadó

Közzétette a 2019. évi személyi jövedelemadó bevallások tervezetét a NAV

Hívja könyvelőjét, és együtt csinálják meg az eSZJA felületen a személyi jövedelemadó bevallást!

Ahogyan azt a NAV megígérte: megjelentek az elektronikus személyi jövedelemadó bevallás felületen (eSZJA) a 2019. évi személyi jövedelemadó bevallás tervezetek. Március idusán már potyogtak a villanyos postaládákba az üzenetek – úgy, ahogyan azt a NAV 2016. óta megígérte, és megtette, úgy, ahogyan a 2019-es 2029-es adóév tekintetében is megtette (2029-es időutazást Cserni Krisztina éjszakai bagoly kolléganőnknek köszönhetően kellett törölni. Köszönjük, hogy 1:38-kor bennünket olvasott, és jelzett! 🙂 )

19SZJA-bevallas-tervezet-2020-03-15

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy ez egy tervezet, és nem a végleges adóbevallás –> ezzel a tervezettel még több-kevesebb munka lesz, mielőtt véglegesítve letennék a NAV asztalára!

A tervezetet – most is, és később bármikor, a benyújtási határidő végéig – a https://e-szja.nav.gov.hu/app/login/#login címen lehet elérni, és az Ügyfélkapus felhasználói névvel és jelszóval lehet a felületre lépni, és az adatokkal dolgozni.

Az elkövetkező időszakban – mivel a 19SZJA, adóhatósági közreműködés nélküli szja-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje 2020. május 20., amely határidőig az adóbevallási tervezetet az adózók javíthatják, kiegészíthetik az elektronikus felületen, vagy akár teljesen új, 1953 jelű nyomtatványon kitöltött bevallást is benyújthatnak.

Tehát, szíveskedjen mindenki nem kapkodni! Először csak nézegetni kell, körbejárni, mint a friss menyasszonyt, csak gusztálni – nem mindjárt össze-vissza nyomogatni, kattintgatni!

A NAV-nak több dologgal – teljesen jogszerűen – nem kell, hogy tudomása legyen, és nincs is mindenről tudomása (pl. nem tudhatja azt, hogy a gyermekek után hogyan kívánják a szülők megosztani a családi kedvezményt, mint ahogyan azt sem tudja, míg nem közlik vele, hogy egy ingatlanügylet nyereséges volt-e, és mennyire volt az, vagy mennyire sem. És olyant sem tud, hogy van-e súlyos betegségünk, ha van, akkor igénybe vesszük-e az adókedvezményt rá. Csak egy-két hétköznapi példa, és látható, hogy lehet min gondolkodni, érdemes gondolkodni.

Elsősorban azt kell megnézni, hogy minden adat – aminek benne kell lenni – benne van-e, azt kell nézni, hogy a NAV-nak, avagy nekünk-van-e több dokumentumunk, szerepelnek-e (avagy nem) olyan összegek a kimutatáson, amiről gőzünk sincs, hogy mi lehet.

Mindennek keressük meg a párját, azaz, ha a NAV beírt valamit, akkor nézzük meg, hogy van-e nekünk róla papírunk, és ugyanannyi van-e. Ha kiraktuk a lapokat, és valamelyikünknél még mindig maradt lap, akkor valami nem stimmel a leosztásban, és utána kell járni az eltérésnek – lehetőleg szakemberrel.

Az adatok vizsgálgatása, a dokumentumok összehasonlítása és/vagy beszerzése szünetében szakítsunk időt az adó 2 x 1%-ról történő rendelkezésre – ugyancsak az eSZJA felületen, úgy, ahogyan azt a Rendelkezés az adó 1%-áról, már most, az eSZJA felületen című írásunkban, lépésről lépésre, képekkel illusztrálva, bemutattuk.
Ne hagyja senki elveszni elveszni ezt a 2 x 1 %-ot, a civil szervezeteknek az életet jelentheti!

Tehát, adott a feladat: megtekinteni, összehasonlítani, párosítani, hiányzókat beszerezni/tisztázni, könyvelőt begyűjteni! (A könyvelő nem lesz ingyen – mert ingyen ebédek már régen nincsenek -, de legalább szakszerűen segít elkészíteni a bevallást. Reméljük, hogy mindenki tudja már: cipőt a cipőboltból, halat a halastól, kenyeret a péktől, bevallást a könyvelővel! 😉

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb