Adó | Járulék | IlletékSzemélyi jövedelemadó

FIGYELEMFELHÍVÁS a NAV SZJA-tervezettel kapcsolatban!

A NAV tervezetet készített, a bevallás készítése nem az ő dolguk

A NAV – szakszerűen és értelmesen – bevallás TERVEZET (!!) közzétételéről beszél, míg a média szakmához nem értő részének a “szenzáció”, a “kattintás mindenhatósága”, a “lájkolás begyűjtése” a legfontosabb azon tényben, hogy a NAV az eSZJA felületen közzétette a 2018. évi személyi jövedelemadó (szja) bevallások elkészítéséhez használható bevallás tervezeteket.

Az értelmes vállalkozó nem könyvelőt tart, hanem a könyvelő (adótanácsadó) egyike azon legfontosabb munkatársainak, akik nélkül fontos döntéseket nem hoz!

2019. március 14-től a kerti csapot kinyitva is az jön az arcunkba, hogy a NAV közzétette az elektronikus felületén a 18SZJA bevallás-tervezetet, amit csak kitt és katt, és hurrá! 🙁 🙁 🙁

Mit NE TEGYEN?

NE FOGADJA EL – PÁR KATTINTÁSSAL SEM – A BEVALLÁS TERVEZETET, HA NEM EGYEZTETETT ELŐTTE KÖNYVELŐJÉVEL, ADÓTANÁCSADÓJÁVAL!
Az értelmes vállalkozó nem azért hatalmazza meg a könyvelőt, hogy a meghallgatása nélkül bedőljön a média hozzá nem értő zengedezésének!

Vitán felül áll a NAV jószándéka akkor, amikor a rendelkezésre álló adatokból összeállít egy bevallástervezetet, és ezt felajánlja áttekintést követő elfogadásra. De a legnagyobb jószándék ellenére sem találhatja ki a NAV, hogy pl. a családi járulékkedvezményt hogyan akarjuk megosztani, vagy az ingatlan bérbeadásnál milyen költséghányaddal akarunk számolni, a munkaviszony mellett tevékenykedő szja-s egyéni vállalkozó 13-as lapjáról, és még sorolhatnánk tovább.

Ez egy bevallás TERVEZET (!!), ami egy szakember számára megfelelő mankó ahhoz, hogy a végső bevallás kialakításánál számoljon vele.
Hallgasson a józan eszére mindenki, és mielőtt a kattintgatás mámorába esne, adjon esélyt a hozzáértőnek!
A meggondolatlan elfogadásból származó esetleges károkért, hátrányokért semmilyen közösséget nem lehet vállalni, helyrehozásukért (önellenőrzéséért) jobb esetben “csak” a könyvelő megemelt munkadíjával (kétszeres munkavégzés) kell számolni.

Mit tegyen?

Ha már valakinek sürgős kattintgathatnéka van, akkor mindössze annyit tegyen, hogy rendelkezzen az adó 2 x 1%-os felajánlásáról!
A felajánlásról akkor is lehet rendelkezni, ha még nem lett benyújtva az szja bevallás. Sokat segít, ha kikeresi a rendelkező felületen, hogy kinek ajánlja fel az 1%-okat. Ne hagyja senki ezt a részt figyelmen kívül, a civil szervezeteknek minden morzsa nagyon jó szolgálatot tesz.

Köszönet, ha megfontoltan együttműködik mindenki a legfőbb munkatársainak egyikével, a könyvelőjével (adótanácsadójával)!
Azoknak, akik meghatalmazták könyvelőjüket, és/vagy a szolgáltatásuk tartalmazza az SZJA bevallás elkészítését, a nézegetésen kívül más – tevőleges – tennivalójuk nincs, ne küldjék át a NAV tervezetet a könyvelőjüknek, mert azt, a meghatalmazás alapján ők is látják, elérik, kezelni tudják, ha úgy látják, kattintással el is tudják fogadni.
Ahol és akinél szükséges, ott keresni fogják egymást, és mindenkinek – akinél még nem tették volna meg – határidőben, szakszerűen elkészítik a bevallást, folyamatos egyeztetés mellett, az általuk célszerűnek és szakmailag indokolt sorrendben – feltéve, hogy az igénybe vett szolgáltatás(aik) díját kiegyenlítik. 😉 🙂

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb