Adó | Járulék | IlletékÁltalános forgalmi adó

Tételes belföldi ÁFA összesítő jelentés 2013. január 1-től

az áfa kulcs általános mértéke 27 %A 2012. évi LXIX. törvény módosította a 2011. évi CLVI. törvényt, amelyből az következik, hogy az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) új, 31/B. §-sal jelzett pontja még sok álmatlan forgolódásra fog okot adni adózóknak, programozóknak, könyvelőknek egyaránt:

?31/B. § (1) Az általános forgalmi adó alanya termék beszerzése, szolgáltatás igénybevétele esetén azon számlákról, amelyekben az áthárított általános forgalmi adó összege a 2 000 000 forintot eléri vagy meghaladja, arról az adómegállapítási időszakról teljesítendő általános forgalmi adó bevallásban, amelyben az ügylet teljesítését vagy az előleg megfizetését tanúsító számla alapján adólevonási jogot gyakorol, számlánként nyilatkozni köteles…”

Lassan már nem fogunk csodálkozni azon sem, hogy (talán már) 2014. január elsejétől az adózót elektronikusan ellátott adatmemóriával ellátott kütyüvel össze kell kötni a könyvelővel, a könyvelőt elektronikus agyleszívó-berendezéssel kell ellátni, és mindkettőjüket be kell kapcsolni a NAV adatbázis központjába. Ha az adózó olyan dologra gondol, amelyben nincs vagy adóbefizetés, vagy egy vödör adminisztráció, akkor a könyvelő felé automatikusan indul egy gyengéd “átfogó-ellenőrzésre-készüljön-és-bírságra”-figyelmeztetés impulzus, amelynek során a könyvelő köteles az éppen kimúlásban lévő lelke utolsó energianyalábjával rábírni az adózót valamiféle önkéntes kötelezettségvállalásra.

Hogy teljesen őszinték legyünk, nem is hisszük, hogy a NAV-ra rótt feladathalmaz mellett nekik van arra idejük, hogy ennyi nehezítést, akadályt tóljanak a vállalkozások elé; gyanítjuk, a NAV is valamiféle elektronikus őrzés-védés-ötletelés áldozata, online, felülről… 😉  🙂

Node, félre a keserűséggel, essünk neki a tételes áfával kapcsolatos feladatoknak!

Nem idéztük be a teljes jogszabály-változást, illetve újdonságot; nem csak a vevőnek kell nyilatkoznia {(1) bekezdés}, hanem az eladónak is {(2) bekezdés}.

Az áfa alanya termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása / igénybevétele esetén számlánként nyilatkozni köteles azon számlákról, amelyekben

Vevő nyilatkozattételi kötelezettsége

 • az áthárított áfa összege a 2 millió forintot eléri, vagy meghaladja
 • abban az adóbevallási időszakban, amelyben az ügylet teljesítését tanúsító bizonylat alapján az adólevonási jog gyakorlásra kerül

Eladó nyilatkozattételi kötelezettsége

 • egy másik belföldi áfa alanyra áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 2 millió Ft-ot
 • abban az adóbevallási időszakban, amelyben a teljesített ügylet után adófizetési kötelezettsége keletkezik

A vevő, illetve az eladó az alábbi adatokról köteles nyilatkozni (beleértve az eva alanyát is, aki az adóévről benyújtott eva bevallásában köteles nyilatkozni):

Eladó

 • vevő adószámának első nyolc számjegyéről (csoportazonosító számáról)
 • számla sorszámáról
 • teljesítés időpontjáról
 • számlában feltüntetett adóalapról és áthárított áfa összegéről
Vevő
 • eladó adószámának első nyolc számjegyéről (csoportazonosító számáról)
 • számla sorszámáról
 • az adó alapjáról és az áthárított adó összegéről

Nagyon fontos változás volt az áfa törvényben is az előzőek kapcsán: 2013. január elsején, vagy azt követően keletkezett adófizetési kötelezettség esetén a számla kötelező tartalmi eleme a vevő adószáma, amennyiben

 • az értékesítő adóalany belföldön letelepedett adóalany és
 • az áthárított adó összege eléri, vagy meghaladja a 2 millió forintot

Ugyancsak fontos dolog, hogy amennyiben az áfa alanya

 • ugyanabban az adó-megállapítási időszakban
 • ugyanazon termékértékesítő, szolgáltatásnyújtó által kibocsátott számlában áthárított adó tekintetében gyakorol
 • összesen 2 millió forintot elérő vagy meghaladó összegben levonási jogot

akkor is fennáll a nyilatkozattételi kötelezettsége. Magyarul: a számlákat össze kell adogatni…  A kötelezettség ugyancsak előkerül akkor is, ha számla módosítás történik (befogadó részéről is), ha számla érvénytelenítés történik,

Save Our Souls  🙂  🙂

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Kedves Könyvelőzóna!

  Én még mindig vonalban vagyok, és várok arra az “NDK kivehetőajtós” 7-es adószámra! Vajon lesz-e változás e témában, persze még az eredeti felállással sem vagyok tisztába!

  Köszönettel: M. Éva

  1. Kedves Maráczyné Éva!

   Tudjuk, nem feledtük, minden nap furdal bennünket a lelkiismeret a 7-es adószámos cikk elmaradása miatt. Nap mint nap új dolgokat sodor felénk az élet – ennyire telik tőlünk, nincs több energiánk. 🙁

   Tudja jól – ha pedig nem akkor elmondjuk – mi egy bolhafingnyi kis pécsi könyvelőiroda vagyunk, akik abból igyekeznek megélni, hogy számviteli szolgáltatásokat nyújtanak. Mindeközben, szabadidejükben, saját pénzükből, saját forrásaikból (nem pályázat, nem támogatás, nem öcsibácsi ajándéka!!) igyekeznek segítséget adni másoknak a jogszabályok dzsungelében történő eligazodásban.

   Igaz, saját magunk választjuk meg, hogy miről fogunk írni, hogy mit tartunk fontosnak, hogy mi érdekli a mi, saját ügyfeleinket. Ügyfeleinket – ilyen értelemben – nem érdekli, hogy mi karitatív tevékenységet folytatunk, vagy sem, egyszerűen elvárják a tájékoztatást, a kiszolgálást. Mi ezt így oldottuk meg: elmondjuk nekik úgy, hogy mindenki tudjon róla – írjuk az ismertetőinket, értelmezéseinket, vadásszuk hozzá az anyagokat, stb.

   Az ön szempontjából sajnos, de összességében mindig befutott valami fontosabb, valami előrébb-való. A 7-es adószámosok nem tolonganak egy könyvelőiroda ügyfelei között, ha pedig beesik egy, akkor úgysem a teljes sprektum érdekli, hanem egy adott dolog.
   Ezért késik az a fránya átfogó írásunk. Elnézését kérjük!
   Jönni fog, ha jőni kell… 😉

"Vissza a tetejére" gomb