Adózás rendje

EEGYKE – Még újabb verzió – a meghatalmazott (a könyvelő) indíthatja a meghatalmazást 1. rész

EEGYKE - a meghatalmazók nagy könnyebbsége - könyvelői rész

Nem! Azt egyáltalán nem mondhatjuk, hogy a felhasználókat, az adózókat nem látja el a NAV segítséggel!

Őszintén szólva, nagyon sokan vannak, akik tudomásul veszik, hogy tombol a digitális korszak, de önmaguk – jobb esetben – egy villanylevelet, ha megírnak – muszájból…

Óriási előrelépés történt az elmúlt néhány napban: a NAV megígérte, és meg is tartotta szavát, lehetőség van arra, hogy a könyvelők, mint meghatalmazottak, indítsák el elektronikusan a meghatalmazás folyamatát, amikor a meghatalmazónak, az Ügyfélnek, csak pár kattintás és adatellenőrzés a feladata, ami nem igényel számítástechnikai túl-képzettséget.

Lássuk a folyamatot! Hogyan indítja a könyvelő (vagy bárki más, aki a meghatalmazó nevében szeretne bizonyos ügyekben a NAV-nál eljárni) a meghatalmazás folyamatát:

Írjuk be a kedvenc böngészőnk címsorába a https://mo.hu, vagy a https://magyarorszag.hu címet, majd válasszuk ki a képernyőn az eBEV szolgáltatások menüpontot.

eBEV-szolgaltatasok-menupont-EEGYKEHasználjuk a szolgáltatást, hiszen azért jöttünk erre a felületre (Katt!) 🙂

eBEV-szolgaltatas-hasznalata-katt-EEGYKELépjünk be az Ügyfélkapuba az azonosító adataink megadásával.

Ugyfelkapu-Belepes-EEGYKEVálasszuk ki a KÉPVISELETEK menüpont Meghatalmazások almenüpontját

eBEV-KEPVISELETEK-Meghatalmazasok-EEGYKE

Válasszuk az Új meghatalmazás készítésének lehetőségét a képernyő bal alsó részénél.

Uj-meghatalmazas-keszitese-EEGYKEFigyelem! Itt jön az első csűrcsavar! “Meg kell keresnünk” a NAV adatbázisából Ügyfelünket, aki meg akar bennünket hatalmazni. 😉

Nem különösebben bonyolult a mozzanat; az Új képviselet keresése lehetőségre kell kattintani az egyébként adatot még nem tartalmazó oldalon.

Uj-kepviselet-keresese-menupont-EEGYKEA feljövő keresőablakba egyetlenegy adatot kell megadni (mi az adószámot javasoljuk, azzal a leggyorsabb és legpontosabb a keresés, de el lehet szórakozni a névvel történő kereséssel is).

egy-keresoadat-megadasa-EEGYKEFigyelem! Itt van a második csűrcsavar! A keresés befejezésekor a rendszer visszatesz bennünket az előbbi, kiinduló, üres meghatalmazás oldalra, amit napestig bámulhatnánk az eredményekért. 😀

Nem ezért, vagy azért, de tényleg nagyon gyors a NAV keresőmotorja, csak tudni kell hozzá, hogy akkor láthatjuk az eredményt, ha a Képviselt adózó üres mező melletti icipici háromszögre kattintunk.

kepviselt-adozo-kereses-eredmenye-EEGYKELáss csodát; a kattintás hatására előbukkan a találati lista, amelyből szívünknek oly kedves meghatalmazónkat egy kattintással kiválasztjuk. (A névre szóló keresésnél szép mennyiségek – de 20-nál nem több – tudnak előjönni, és nagyon szabad figyelni a névazonosságok szétválogatására.)

meghatalmazo-adozo-kivalasztasa-a-talalati-listabol-EEGYKEA kiválasztást követően a meghatalmazott és a meghatalmazó néhány adatát beemeli a rendszer, a képviselet jogcímét kell kiválasztanunk, valamint oda adatot írni, ahol erre szükség van (az ábráról jól látható, hogy hova és mire van szükség).

Ha a meghatalmazás főoldalával végeztünk, akkor irány az EGYKE-1 lap.

kivalasztott-meghatalmazo-adozo-adatai-a-folap-EEGYKEÍrásunkban csak azt az egyszerű esetet vesszük fel mintának, amikor egy átlagos, teljeskörű meghatalmazást ad számunkra a meghatalmazó. Javasoljuk, hogy ez legyen meg, ne cifrázzunk mással, majd ráérünk (ha van rá igényünk) az EGYKE-1-től az EGYKE-9 lapig terjedő spektrumban molyolni.

Ha készen vagyunk vele: Ellenőrzés & Véglegesítés.

teljeskoru-meghatalmazas-EEGYKE

Az oldal frissítését követően (vagy a pár másodperc múlva megjelenő Elkészült eredmények feliratra kattintva) láthatjuk, hogy a magunk részéről készen vagyunk, a meghatalmazás státusza “Véglegesítve” állapotot mutat.

meghatalmazoi-meghatalmazas-veglegesitve-EEGYKEInnentől már nem vezetjük a kezeket – remélhetőleg mindenki önmaga is ki tud lépni a felületről!

További tennivalónk az lesz, hogy értesítjük a meghatalmazót, a kedves Ügyfelünket, hogy lépjen be a saját Ügyfélkapujába, nézze át, hogy kinek és milyen meghatalmazást adott, és fogadja el, ha szeretne bennünket meghatalmazottként tudni. 😀

Természetesen, a rendszer is értesíteni fogja az Ügyfelet, de most mi lehetünk azok, akik előre fel is világosíthatjuk a következő teendőiről.

Mit kell tennie a meghatalmazónak? Hogyan tudja a meghatalmazott által indított meghatalmazást elfogadni, jóváhagyni?

Hamarosan mutatjuk az EEGYKE – Még újabb verzió – a meghatalmazott (a könyvelő) indíthatja a meghatalmazást 2. részben.

A második rész leírása kifejezetten az elfogadó félnek szól, így javasoljuk, hogy majd azt is továbbítsák a cikk alján lévő lehetőségek valamelyikének használatával.

Tehát, ne rohanjon senki, maradjanak velünk, nem következik reklám – lehet finom zsíros kenyeret készíteni lila hagymával – mindjárt visszajövünk! 😀 😀

 

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Kedves Könyvelőzóna!
  Nagyon hálás vagyok az EEGYKE kitöltésével kapcsolatos két részes cikkükért.
  Valóban egyszerűsítette a NAV ezt a felületet, de korábbi tapasztalataim miatt elég bátortalanul fogtam hozzá az EGYKE kitöltéséhez.
  Az Önök útmutatásai alapján viszont sokkal könnyebben ment, mint korábban.
  Egyéb cikkeiket is nagyon szeretem, igen hasznosak.
  Üdvözlettel: Reiner Pálma

  1. Kedves Reiner Pálma Úrhölgy!

   Köszönjük szépen megtisztelő, dicsérő sorait!
   Felragyogtatta, az egyébként esős, hideg, szeles, napunkat, felmelegítette szívünket! Nagyon jó olvasni, hogy valakinek biztos, hogy segítette munkáját valamelyik írásunk, és nem restellett klaviatúrát ragadni, hogy ezt jelezze számunkra.

   Nagyon szépen köszönjük!

"Vissza a tetejére" gomb