Adózás rendje

Egyéni vállalkozók szüneteltetése

Nehéz a döntés a járványügyi veszélyhelyzetben

FRISSÍTÉS (2020.03.23.)

FIGYELEM!!

Ma a gazdasági életet, leginkább a kisvállalkozásokat érintő bejelentések voltak, estére jelenik meg a Magyar Közlöny róla. Pl.:
– adóvégrehajtásokat felfüggesztik,
– lejáró GYES, GYED meghosszabbítva automatikusan státuszban tartva
– A felhalmozott adótartozás megfizetésére automatikus haladék
– Bővül azon ágazatok köre, akiknél nem kell a katát, a járulékot fizetni, stb.

A szüneteltetésen gondolkodással várjuk meg a ma estére (2020.03.23.) ígért, Magyar Közlönyben megjelenő részletszabályozást!

Nem könnyen éljük át ezeket a perceket, órákat, heteket, és – sajnos úgy néz ki – az előttünk álló hónapokat – testünk még csak-csak tudomásul veszi a bezártságot, de a szabadságra született lelkünk vergődik a veszélyhelyzet hálójában.

Pszichés nyomorunkat fokozza, hogy a vállalkozói tevékenység is korlátozódik, partereink – szállítóink és vevőink egyaránt – szenvednek, mint a partra vetett hal; alapanyag- és munkaerő hiány, szigorodó közegészségügyi és gazdasági környezet; a kisvállalkozások többségének mindez azt jelenti, hogy felvonták a Guillotine pengéjét, veszélyben a létük.
Jellemzően nem az egyéni vállalkozók azok, akiknek a sifonérban az ágynemű és fehérnemű mellett a húszezresek vannak felhalmozva… és az ő”nagy partnereik azok, akik őket elsőként hagyják cserben… és az ő kis partnereik, akik kitartanak mellettük a végsőkig, de abból a kevésből, ami van nekik, sokáig nem bírják…

Az egyéni vállalkozóknak (a legkisebbeknek, és csak nekik), lehetőségük van arra, hogy minimálisan harminc napig, maximálisan huszonnégy hónapig szüneteltethetik vállalkozásukat. Természetesen, mint bármelyik döntés előtt, most is át kell gondolni, hogy mit érdemes megtenni.

A legfontosabb tudnivaló, hogy a szünetelés kizárólag egyéni vállalkozás számára engedélyezett, társas vállalkozások, egyéb gazdálkodó szervezetek által – jogilag – ez nem járható út. Utóbbiak csak annyit tehetnek, hogy minimalizálják költségeiket (pl. a nyugdíjas szülőket teszik meg beltagnak, ügyvezetőnek, akik csak heti 1-2-3 órában látják el a feladatot, és ennek megfelelően vannak bejelentve, és így fizetik a minimálisnál is minimálisabb közterheket (megoldási módokról: irány a könyvelők/adótanácsadók).

Az egyéni vállalkozás szüneteltetése alatt gazdasági tevékenységet nem folytathat. Ez annyit jelent, hogy nincs költségelszámolás azért, mert caplatnak a meló után, nem számolhatják el a bérleti díjat, a közüzemi díjakat, és jogszerűen számlát sem állíthatnak ki.

Külön érdemes elgondolkodni a KATA adózási módot választó egyéni vállalkozók esetén a szüneteltetésen, ugyanis a kata megfizetése (25/50/75e Ft/hó – ilyen szempontból mindegy) akkor is kötelező, ha az adott hónapban csak egyetlen napot volt az egyéni vállalkozó bejelentve.
Magyarán szólva: ha alapos oka van valakinek a szünetelésre, akkor van ideje a hónap végéig gondolkodni, és csak az utolsó napokban kezdeményezni a szünetelést. (Visszafelé is igaz a történet. Ha újra indulna, akkor azt érdemes a hó első napjaiban megtenni; akkor is annyi a fizetendő, mintha a hónap utolsó napján jelentkezne be.)

Természetesen, nem annyira egyszerű a tevékenység szüneteltetése sem; nem csak a webes ügysegéden kell bejelenteni a változást, hanem az önkormányzatnál, a kamaránál, továbbá, ha nincs heti 36 órát elérő más biztosítási jogviszony, akkor az egészségügyi szolgáltatási járulék alá is be kell jelentkezni a következő hó elsejétől.
Amennyiben a tevékenység pénztárgép köteles, és ha a pénztárgépét 30 napot meghaladóan szeretnénk szüneteltetni, akkor azt a NAV-tól kezdve az adatkapcsolatot biztosítón keresztül több helyre is be kell jelenteni.

Szerintünk, jobban jár a vállalkozó, ha a szüneteltetés adminisztrációját hozzáértőre bízza díjazás ellenében; mondjuk, pont a könyvelőjére.

Nem szabad szem elől téveszteni azt a tényt sem, hogy a szünetelés alatt is felmerülhetnek költségek;  hiszen továbbra is foglal tárhelyet, dossziét, energiát a vállalkozó a könyvelőnél (feltéve, ha belátható időn belül szeretne visszatérni), a szünetelés előtti és alatti időszakról is kell bevallást készíteni, adott esetben a vállalkozást lezárni, és merülhetnek még fel érdekes, de nem teljesen egyedi esetek (a kiszámlázott bevétel a szünetelés időszaka alatt folyik be, nem kiszámlázott tétel ugyancsak a szüneteltetés alatt folyik be, bértámogatása van, folyószámla hátralék, stb.).

Akinek van kellő kitartása és némi anyagi tartaléka, annak azt tanácsoljuk, hogy ne adja fel könnyen, próbáljon mindenképpen, a nehéz körülmények ellenére is talpon maradni, még akkor is, ha szenvedni kell. A megrendelők információ-áramában maradni azt is jelenti, hogy nem fogják elfelejteni akkor sem, amikor már nem ennyire nehéz idők járnak..

Ha valaki szünetelni akar, kérjük jelezzék – beszéljék meg a könyvelőjükkel Ha valaki saját maga elvégezte a szüneteltetés bejelentését, kérjük jelezze a könyvelőjének – ellenőrizzék közösen, hogy minden megtörtént-e, nem lesznek-e meglepetések, és megbeszéljék a jövőbeli együttműködést.avasoljuk, hogy időnként tekintse

Hamarosan útmutatót teszünk közzé arról, hogy melyek a szüneteltetés legfontosabb lépései. Javasoljuk, hogy időnként tekintsen vissza értékes és/vagy hasznos információkért!

Figyeljenek és vigyázzanak egymásra, vigyázzanak magukra, maradjanak otthon, ha az lehetséges!

 

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb