Adózás rendjeÚtmutató, segédlet

EEGYKE – új verzió: még egyszerűbb a könyvelőnk meghatalmazása

EEGYKE - új képviseleti jogosultság meghatalmazás

Éppen egy hónappal ezelőtt írtunk egy részletes útmutatót, hogy miképpen lehet kényelmesen, elektronikus úton meghatalmazást adni a könyvelőknek, erre tessék, jó pár nappal ezelőtt módosította a NAV ennek az úgynevezett EEGYKE meghatalmazásnak a struktúráját; elmondhatjuk, hogy van benne ugyan egy-két bosszantó kezelési hiba, de összességében az általános meghatalmazási helyzet valóban egyszerűsödött.

A kitöltési útmutatónkat újra-komponáltuk, kérjük, fogadják szeretettel a segítő szándékot:

A műveletet a meghatalmazónak kell kezdenie a saját számítógépe előtt (ígérjük, nem fog fájni!):

A kedvenc böngészőnk címsorába írjuk be a magyarorszag.hu címet, majd a felbukkanó ablak jobb oldalán keressük meg, és kattintsunk az eBEV-szolgáltatások menüpontra.

01-EEGYKE-utmutato-konyvelozona-2019-01-17-min

A feljövő ablakban kattintsunk a Használom a szolgáltatást feliratra.

02-EEGYKE-utmutato-konyvelozona-2019-01-17-minA következő képernyő a Személyes Ügyfélkapu belépő felülete lesz, ahol be kell írni az Ügyfélkapus azonosítóinkat; a felhasználó nevünket és jelszavunkat, majd a Belépés feliratra kell kattintani

03-EEGYKE-utmutato-konyvelozona-2019-01-17-minAz eBEV szolgáltatási felületre jutva a felső menüpontban először a KÉPVISELETEK, majd azon belül a Meghatalmazások menüpontra kell kattintani

könyvelőzóna - EEGYKE, elektronikus meghatalmazás a könyvelőnek (útmutató)Kattintsunk a bal alsó sarokban látható Új meghatalmazás felületre:

könyvelőzóna - EEGYKE, elektronikus meghatalmazás a könyvelőnek (útmutató)

Először a Képviselt adózó részen kell kiválasztani, hogy a meghatalmazó melyik képviseleti jogosultsága tekintetében szeretne meghatalmazást adni (egyéni vállalkozását, valamelyik társaságát kívánja, hogy meghatalmazott(ak) képviseljék).

Ezt követően a Képviselő (azaz: a meghatalmazott) által megadott adatokat kell beírni nagyon pontosan (a rendszer már “röptében ellenőrzi, hogy van-e regisztrálva az adott adóazonosító jellel valaki, és hisztizik, ha nem talál ilyent).

A képviselet jogcímeként – jellemzően – a 15-ös jogcímet kell kiválasztani, kivéve, ha a könyvelő/adótanácsadó/ügyvéd (akit meghatalmazunk) mást mond.

Ennek az oldalnak a kitöltése A meghatalmazott társaság nevének és adószámának beírásával zárul.

könyvelőzóna - EEGYKE, elektronikus meghatalmazás a könyvelőnek (útmutató)

Már csak 6 kattintásra vagyunk a végétől! 😀 Mind a hat kattintás az EGYKE-1 pótlapon történik, innen nem is kell elmászkálni tovább, semerre sem.Amit bejelöltünk, az a legáltalánosabb eset, ha cifrázni szeretnénk, akkor azt majd a többi pótlapon megtehetjük, de azt mindenki saját magának szemezgesse

Ha végeztünk a 3 kattintással, akkor a negyedikkel az Ellenőrzés feliratra kattintsunk – hátha sikerült valamit kihagyni, elírni… 😉

könyvelőzóna - EEGYKE, elektronikus meghatalmazás a könyvelőnek (útmutató)Figyelem! A 4.. pont benne van az első pontban, ezért nem kell jelölni, míg a harmadik ponthoz eltérő szakképesítés szükséges, azt csak bizonyos esetekben kell/lehet/célszerű használni.

Ha minden rendben van, akkor utolsó lépésként (a kilépés előtt) a Véglegesítés feliratra kattintva véglegesítsük a meghatalmazást.

A rendszer kiterel bennünket a Meghatalmazások oldalra, ahol láthatjuk, hogy a rendszer is tudomásul vette a meghatalmazásunkról, hogy Véglegesítve.

Jó esetben többé nem lesz gondunk az egésszel, a Kilépést követően ballagjunk elégedetten a hűtőhöz, és tetszőleges folyadékkal jutalmazzuk meg magunkat. A továbbiakban szenvedjen a könyvelő.

könyvelőzóna - EEGYKE, elektronikus meghatalmazás a könyvelőnek (útmutató)Az előző útmutatóban nem tértünk ki rá, hogy mit is tesz a könyvelő azért, hogy meghatalmazott lehessen. Akit érdekel, tartson velünk!

Természetesen, a NAV egy elektronikus értesítőlevélben tájékoztatja a meghatalmazottat, hogy elfogadnivalója érkezett, de a könyvelők egyébként is annyit kóricálnak az eBEV felületükön, hogy lehet, előbb észreveszik a szándékot, mint ahogyan az értesítőlevél bekopogna.

A meghatalmazott-jelölt (a könyvelő) belép az eBEV felületre, a KÉPVISELETEK menüpot Meghatalmazások almenüpontjában láthat egy zárójelben lévő számot, ami azt jelzi számára, hogy új meghatalmazás(ok) érkezett (érkeztek) elfogadásra. Nosza, kattintás oda, az almenüpontra.

könyvelőzóna - EEGYKE, elektronikus meghatalmazás a könyvelőnek (útmutató)Egyből láthatjuk, hogy ki akar bennünket meghatalmazni, és a jobb alsó részen lévő Megtekintés felületre kattintva hamarosan azt is látjuk, hogy mivel akar bennünket megbízni, mi a képviseleti jog terjedelme.

könyvelőzóna - EEGYKE, elektronikus meghatalmazás a könyvelőnek (útmutató)

A megtekintést követően nagyon egyszerű a tennivaló: a Jóváhagyás feliratra kattintva elfogadjuk a meghatalmazást, az Elutasítás feliratra kattintva nem fogadjuk el a meghatalmazást.

könyvelőzóna - EEGYKE, elektronikus meghatalmazás a könyvelőnek (útmutató)

A rendszer visszahajít bennünket a Meghatalmazások részre, ahol először nem látunk semmit, meg másodszor sem, meg harmadszor sem.., de pár másodperc múlva megjelenik a máshol már megszokott üzenet: Elkészült eredmények. Vagy rákattintunk, vagy frissítjük az oldalt, és látjuk, hogy a rendszer az egészet feltöltötte az Ügyfélkapra, és továbbítja a NAV szakrendszer felé.

könyvelőzóna - EEGYKE, elektronikus meghatalmazás a könyvelőnek (útmutató)Arra vonatkozóan, hogy mennyi időn belül fogadják el, vagy utasítják el a meghatalmazást, nincs egységes információnk; a meglepően rövid, fél órás, időtartamtól a több napos időtartamig bármi előfordulhat, csak türelemmel kell lenni. A feldolgozások Igazgatóságonként eltérőek, talán a budapestiekre lehet mondani, hogy a leghosszabb ideig ott állomásozik, de ez sem igaz mindig. Nincs követhető rendszer, vagy logika a feldolgozásban, legalábbis kívülálló számára érzékelhető nincs.

Az elfogadásról/elutasításról értesítést is küldenek, de láthatjuk az eBEV felületen is.

Reméljük, segítettünk!

A kockázatok és melléhatások elkerülése érdekében beszéljen könyvelőjével, vagy adótanácsadójával!

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Kedves Könyvelőzóna!
  Egyéni vállalkozóként könyvelek, azonban még nincs nyilvántartási számom, mert nincs meg a három év gyakorlatom. Egyéni vállalkozókat könyvelek. A képviselet jogcíménél ha a 9-est jelölöm akkor kötelezően kéri az igazolvány számát (amim ugye még nincs), a 15 jogcím viszont nem igaz rám. Ilyen esetben mi a teendő?

 2. Nagyon köszönöm, most kellett először használnom egy uj cégnél, de tökéletesen érthető és működöképes volt.

 3. Köszönjük, nagyon hasznos, érthető segítség.

  1. Kedves Kardos Judit Úrhölgy!

   Nagyon szívesen!
   És mi még szívesebben és örömteljesebben köszönjük szépen önnek a köszönő szót! Már érdemes volt megírni az útmutatót, már ettől szebb lett a napunk!

   Mi is nagyon szépen köszönjük, hogy olvas bennünket!

"Vissza a tetejére" gomb