KATA
Legutóbbiak

KATA változások 2021, avagy a KATA végjáték kezdete?

Kell a katásnak könyvelő, avagy nem kell a katásnak könyvelő?

2021. január 1-től szigorítják a kisadózókra vonatkozó jogszabályokat.
A hír hallatán százezrek szisszentek fel egyszerre, mert bár a jogalkotók célja a gazdaság fehérítése és a bújtatott foglalkoztatás megszüntetése, sokak kerülnek lehetetlen helyzetbe.
Január még messze van és sokan reménykednek az enyhítésben, összefoglaljuk a jelenlegi (2020. augusztus) helyzet szerint milyen adóváltozások érintik majd a katásokat és mire érdemes már most odafigyelni:
Egy magánszemély csak egyetlen vállalkozásban lehet katás
2021. január 1-től megszűnik a kisadózói státus többszörözésének lehetősége. Ez azt jelenti, hogy minden magánszemély csak egy katás vállalkozásban lehet kisadózóként bejelentve. Amennyiben a magánszemély több vállalkozásban is (pl. több katás Bt-ben, vagy Kkt-ben van kisadózóként bejelentve, illetve emellett még katás egyéni vállalkozó is), akkor egy kivételével köteles a többi kisadózói státusát megszüntetni. Erre vonatkozóan 2020. december 31-ig a NAV-nál bejelentést lehet tenni. Ha ezt nem teszi meg, akkor a NAV határozatot hoz, amelyben az elsőként bejelentett jogviszony kivételével a többi kisadózói státuszát 2021. január 1-jével megszünteti.
A 2021-ben újabb kisadózói státuszra vonatkozó bejelentést a NAV elutasítja.
Kapcsolt vállalkozások esetén 40% mértékű adó fizetendő
További szigorítás, hogy kapcsolt vállalkozástól (pl. saját vagy családtagok tulajdonában álló vállalkozás részére történő számlázás) kapott bevétel után annak összegétől függetlenül 40 %-os mértékű adót kell fizetni .
A kapcsolt vállalkozás fogalmát az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 7. § 28. pontja határozza meg.
Belföldi kapcsolt vállalkozás esetén a számlát a befogadó vállalkozásnak kell a 40%-os mértékű adót bevallani és megfizetni. Az adót az adóköteles bevétel juttatásának hónapjára kell bevallani. A bevallás és az adó befizetésének határideje az adóköteles bevétel juttatását követő hónap 12. napja.
A belföldi kapcsolt vállalkozásnak bevallásában a katás vállalkozás adószámát, nevét és címét is fel kell tüntetnie. A naptári évet követő év január 31-ig a belföldi kapcsolt vállalkozásnak tájékoztatnia kell a katás vállalkozást az adó alapjáról.
Külföldi kapcsolt vállalkozás esetén a 40%-os mértékű adót a katás vállalkozásnak kell bevallani és megfizetni.
A megfizetés határideje az adóköteles bevétel megszerzését követő hónap 12. napja. Az az adó alapját a KATA bevallásban kell havi és partnerenkénti bontásban megadni, valamint közölni kell a partner nevét és címét is.
40%-os mértékű adó a 3 millió forintnál nagyobb, ugyanazon partnertől származó bevételek után
A legnagyobb felháborodást minden kétséget kizáróan ezen a fenti jogcímen fizetendő 40%-os mértékű büntetőadó okozta. Ezt akkor kell fizetni, ha a katás vállalkozó a naptári évben ugyanazon (kapcsolt vállalkozásának nem számító) vállalkozástól, egyéb szervezettől több mint 3 millió forint bevételre tett szert. Ebben az esetben a 3 millió feletti rész után 40%-os mértékű adó fizetendő.
A 40%-os mértékű adót belföldi vállalkozás, egyéb szervezet (továbbiakban: belföldi kifizető) esetén a számlát befogadó belföldi kifizetőnek, külföldi vállalkozás, egyéb külföldi szervezet (továbbiakban: külföldi kifizető) esetén a katás vállalkozásnak kell bevallani és megfizetni.
Belföldi kifizető esetén az adót az adóköteles bevétel juttatásának hónapjára kell bevallani ás adóköteles bevétel juttatását követő hónap 12. napjáig kell megfizetni. A bevallásban a katás vállalkozás adószámát, nevét és címét is fel kell tüntetnie. A katás vállalkozást pedig a naptári évet követő év január 31-ig az adó alapjáról tájékoztatni kell.
A Külföldi kifizető esetén a 40%-os mértékű adót a katás vállalkozásnak kell bevallani és megfizetni az adóköteles bevétel megszerzését követő hónap 12. napjáig. A KATA bevallás keretében az adó alapját képező összegeket is meg kell adni havi és partnerenkénti bontásban, valamint közölni kell a külföldi kifizető nevét és címét is.
Kivételek
Értékhatártól függetlenül egyik félnek sem kell 40%-os mértékű adót fizetni a bevételek után abban az esetben, ha azt a katás vállalkozás
a) költségvetési szervnek kiállított számla alapján; vagy
b) az Egészségbiztosítási Alapból származó finanszírozásként mint egészségügyi szolgáltató;
c) jogszabályban meghatározott díjszabás alapján kapja meg.
Kötelező tájékoztatás a szerződéskötéskor
Fontos változás, hogy a fentiek miatt a katás vállalkozás már előzetesen, a szerződéskötéskor köteles írásban tájékoztatni a belföldi kifizetőnek minősülő üzleti partnerét arról, hogy katás vállalkozás. Továbbá a későbbiekben a katás vállalkozás megszűnéséről vagy újraindításáról is azonnal informálni köteles partnerét. A 2020. december 31-éig létesített, 2021-ben érvényes szerződések esetében az üzleti partnert 2021. január 15-éig kell tájékoztatni.
Marad a 12 millió forintos bevételi értékhatár, de új szabály is van
Továbbra is megmarad a 12 millió forintos bevételi értékhatár is, és jövőre is 40%-os mértékű adót kell fizetni, ha bevételek ezt meghaladják.
Ne felejtsük el, hogy a bevételi értékhatár akkor 12 millió forint, ha a katás vállalkozás a naptári év minden egyes hónapjában köteles tételes adót fizetni. Amennyiben a Kata tv. alapján egy vagy több hónapra mentesült a fizetése alól, akkor a bevételi értékhatár számítása a következők szerint alakul:
Először meg kell határozni, hogy a katás vállalkozás a Kata tv. alapján hány hónapra volt kötelezett tételes adó fizetésére. A bevételi értékhatár = hónapok száma x 1 000 000 Ft.
Amennyiben a katás vállalkozás év közben alakult és ekkor egyből katát választotta vagy év közben tért át katára, s emiatt a naptári évben nem 12 hónapra kellett tételes adót fizetni, akkor az értékhatár az előzőleg leírt szabály alapján kell számítani.
Egyes katás vállalkozások a járványveszély miatt 2020. márciustól 2020. június hónapig terjedő időszakban mentesültek a tételes adó fizetése alól. Ezen a jogcímen járó mentesülés időszaka nem befolyásolta a bevételi értékhatár számítását.
Fontos tudni ugyanakkor, hogy a bevételi értékhatár számításánál figyelmen kívül kell majd hagyni azokat bevételeket, amelyek után az új szabályok miatt akár a belföldi kifizetőnek, akár a katás vállalkozásnak 40%-os mértékű adót kellett fizetnie.
A 2021-es változások nem érintik a havi tételes adó összegét
A tételes adó összege 2021-ben nem változik. Főállású katás vállalkozóként továbbra is 50.000 Ft tételes adót kell fizetni minden hónapra. Továbbra is választható a 75 000 Ft-os tételes adó fizetése is. Mellékfoglalkozású katás vállalkozóként pedig a jövőben is havonta 25. 000 Ft tételes adó fizetendő.
Megoldási lehetőségek katásoknak
A változások azokat a katás vállalkozásokat hozzák nehéz helyzetbe, akik kevés ügyfélnek számláznak nagyobb összegeket. Ezért talán soha nem volt még ennyire fontos, hogy mindig naprakész legyen a katás vállalkozás a pénzügyeit illetően.
El lehet dönteni: Kell a katásnak könyvelő, avagy nem kell a katásnak könyvelő?
Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

"Vissza a tetejére" gomb