MunkaügyTB-Bér-Nyugdíj-Munkaügy

Nők 40+ munkaerőpiaci program

Már ezen a honlapon is, és sok másikon is, volt olvasható az a kérdés, hogy

Már csak egy évem hiányzott volna, hogy igénybe vehessem a nők 40 éves, kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségét, de elvesztettem a munkámat. Jelentkeztem én mindenhova, de kinek kell ilyen idősen egy nő? Mit tanácsolnak, mit csináljak?

Most arról számolhatunk be, hogy központilag támogatott egyéves segítségre van lehetőség; a programban részt vevő nők munkaviszonyban történő foglalkoztatása esetén a munkáltatók számára a munkabér (legfeljebb 146.600 Ft) és a ténylegesen megfizetésre kerülő szociális hozzájárulási adó együttes összegének száz százaléka kerülhet megtérítésre, személyenként legfeljebb 8 hónapig (legkésőbb 2016. december 31-ig), a munkáltatónak a támogatás időtartama felével megegyező továbbfoglalkoztatási kötelezettséget kell vállalnia.

Miről is van szó egész pontosan a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjba vonulása esetén?

A program célja a nők 40 év jogosultsággal történő kedvezményes nyugellátásához szükséges, még hiányzó jogosultsági idő megszerzése.

A nők 40+ program keretében történő elhelyezkedés során szerzett jogosultsági idővel elérhető a már meglévő jogosultsági idő kiegészítése a nyugellátáshoz szükséges 40 év jogosultsági időhöz.

Emlékeztetőül: Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik.
A nyugellátás szempontjából jogosultsági időnek számít a keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszony, valamint a terhességi-gyermekágyi segély, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozást elősegítő ellátás, gyermekápolási segély, gyermeknevelési támogatás és az az ápolási díjban eltöltött szolgálati idő, amelyet súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel szerzett a nő.
A jogosultsági időn belül a keresőtevékenységgel, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati időnek a harminckét évet el kell érni.

Ha a munkahely elvesztése miatt a még hiányzó időtartamú munkaviszony teljesítése nehézségbe ütközik, segíthet a ?Nők 40+? központi munkaerőpiaci program.

A program azoknak a nyugdíjkorhatárhoz közeledő hölgyeknek segít elhelyezkedni, akik életkoruk miatt nehezebben találnak új munkahelyet.

Kik csatlakozhatnak, kinek tud segíteni a program?

A programhoz azok a nők csatlakozhatnak, akik

  • legalább egy hónapja nyilvántartott álláskeresők,
  • 55. életévüket betöltötték, és
  • a kedvezményes nyugdíjhoz legalább 37 év jogosultsági idővel rendelkeznek

vagy

  • a 60. életévüket már betöltötték (jogosultsági idejükre tekintet nélkül)

A programhoz való csatlakozásra az álláskeresőknek 2016. április 30-ig van lehetőségük a járási, kerületi hivatalok foglalkoztatási osztályánál.

Magyarán szólva: sürgősen keressenek olyan foglalkoztatót, akinek elmondják, hogy 8 hónapig az állam pénzén (ingyen) használhatják a gyakorlatukat és tapasztalatukat, további 4 hónapig pedig a saját pénzükön kell foglalkoztatni a női munkaerőt. 1 év ledolgozható, és talán még vissza is dolgozhatják magukat… 😉

Mi, a magunk részéről nyitottak vagyunk egy fiatalos nyugdíj előtt álló könyvelő kolleganő fenntiek szerinti foglalkoztatására.

(Információ: PBKIK hírlevél. Köszönjük szépen a figyelemfelhívást!)

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb