Általános forgalmi adó

Stop a sertés fordított áfának

A sertés részeiA mezőgazdasági termékek területén 2013.04.01-jétől újabb termékek estek volna a fordított adózás hatálya alá, de hiába fogadta ez a módosítást a magyar parlament, az Európai Unió elutasította az erre irányuló kérelmet.

2013. április 1-jétől a fordított adózás alá tartozott volna az élősertés, félsertés és takarmányok értékesítése.

Tekintettel arra, hogy az intézkedés bevezetéséhez szükséges felhatalmazást Magyarország nem kapta meg az Európai Unió bizottságától, ezekre az értékesítésekre továbbra is a normál áfaszabályokat kell alkalmazni.

Az indoklásban többek között a csalás átterelődésének veszélyére utaltak. A jogalkotók már megtették a szükséges lépéseket, és a T/10518-as szám alatt benyújtották a törvény módosítására vonatkozó javaslatot.

(Forrás: Adnavigátor Kft.)

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. T. Könyvelőzóna!

  Vállalkozásunk egy engedély köteles építkezésen szerelné fel az általunk, áfásan beszerzett árukat (vagyonvédelmi eszközöket, amelyek áfáját visszaigényeljük). A megrendelő fordított áfás számlát kér. Kérdésem az, hogy az anyagot is számlázhatjuk ford. áfásan vagy csak a munkadíjat?
  Előre is köszönöm válaszukat.

  1. Kedves magdi288!

   A fordított adózás lényege az általános szabállyal szemben, hogy a terméket beszerző, illetve a szolgáltatást igénybe vevő adóalany, más néven a megrendelő számolja el az adóhatósággal az áfa-összeget.
   A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vevő az eladó részére csak a nettó ellenértéket fizeti meg, és a saját bevallásában fizetendő adóként tünteti fel azt az adóösszeget, amelyet az általános szabályok szerint az eladónak kellene fizetendő adóként bevallania.

   Az eladó áfa levonási jogát a fordított adózás alkalmazása nem korlátozza. Az eladó az általa beszerzett termékek és szolgáltatások ellenértékében felszámított áfa összegre az általános szabályok szerint gyakorolja adólevonási jogát.
   A jellemzően építőipari alvállalkozóknál a fordított adózás hátrányosnak tűnik, mivel az előzetesen felszámított adó összege nem állítható szembe a fizetendő adó összegével, ezért saját forrásból kell finanszírozniuk a beszerzéseikhez kapcsolódó áfát (ez a hatás enyhíthető a megrendelőtől kapott előleggel).

   Ha jól értelmezzük akkor önök vagyonvédelmi eszközöket (pl. riasztó berendezéseket) szerelnek fel, ami azt jelenti, hogy a berendezések árát, a segédanyagokat, a munkadíjukat és hasznukat összeadják, és ezt számlázzák le a vevőnek (szolgáltatásnyújtás). Tehát, mindent számlázhatnak. Igaz ez akkor is, ha a felsoroltak közül bármely dolgot a megrendelő biztosít.

 2. 2013.03.28-ig érvényes Start bónusz kártyával foglalkoztatott esetén egyidejüleg igénybe vehető-e a munkabérek nettó ért. megőrzése és start bonus kedvezmény 2013-ban is? (természetesen a kártya érvényessége ideje alatt) Értelmezésem szerint csak a 2013 évben bevezetett új kedvezmények nem vonhatók össze.

  1. Kedves margo51!

   START PLUSZ, START EXTRA vagy START BÓNUSZ adókedvezmény törvényekben szabályozott másik (maximum 1) adókedvezménnyel (pl. munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezmény) együtt is érvényesíthető.
   Ilyenkor még az is előfordulhat, hogy az érvényesíthető kedvezmények összege meghaladja a foglalkoztatott után fizetendő adó összegét.

   START PLUSZ, START EXTRA vagy START BÓNUSZ adókedvezménnyel nem vonható össze:

   ? a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók után,
   ? a huszonöt év alatti és az ötvenöt év feletti foglalkoztatott munkavállaló után,
   ? a tartósan álláskereső személyek után,
   ? a gyermekgondozási díj folyósítását követően, a gyermekgondozási segély, valamint a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt vagy azt követően foglalkoztatott munkavállalók után,
   ? a szabad vállalkozási zónában működő vállalkozások által foglalkoztatott munkavállalók után, valamint
   ? a kutatók foglalkoztatása esetén érvényesíthető adókedvezmény.

"Vissza a tetejére" gomb