Adó | Járulék | IlletékKATA

Fontos változás a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) választásánál

Kisadózó vállalkozások tételes adója 2013. január 1-tőlAz adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló 2013. évi XXXVII. törvény (továbbiakban: Mód. tv.) módosította a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (továbbiakban: Katv.) 4.§-ának (4) bekezdését 2013. április 21-ei hatállyal.

A Mód.tv. szerint a  Katv. 4.§ 4.bekezdésének a) és b) pontjai hatályon kívül kerültek 2013. április 21-étől, így a tételes adó hatálya alá bejelentkezhetnek ezen időponttól a TEÁOR 2008 szerint

a) 66.22 Biztosítási ügynöki, brókeri tevékenység
b) 66.29 Biztosítás, nyugdíjalap egyéb kiegészítő tevékenysége

besorolású tevékenységet folytatók is.

Az adóalanyiság választása esetére rendszeresített nyomtatványok a 13T101/E és a 13T201T. A 13T101/E nyomtatványon az az egyéni vállalkozó teheti meg bejelentését, aki az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szerepel az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény alapján. Az adóalanyiság választására jogosult Bt-nek és Kkt-nek és egyéni cégnek a 12T201T nyomtatványon kell bejelentését megtennie.

Már működő adózók esetében az adóalanyiság a választás bejelentését követő hónap első napjával jön létre.

A tevékenységét évközben kezdő vállalkozás bejelentését az állami adóhatósághoz való bejelentkezéssel egyidejűleg teljesítheti. Ez utóbbi esetben az adóalanyiság a vállalkozás nyilvántartásba vételének napjával jön létre.

Forrás: NAV hírlevél (2013.05.02.)

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Tisztelt Könyvelőzóna!

  Informálódni szeretnék arról, hogy milyen lehetőségei vannak 2014-bem egy alanyi ÁFA mentes, főállású vállalkozónak, ha év közben lépne át a KATA-ba. Van-e onnantól bármilyen hátrány, automatikus ÁFA körbe sorolás stb.
  Köszönettel, KE

  1. Kedves Kelemen Endre!

   Először, utólag, de legalább tiszta szívből: BÚÉK!

   Másodszor: szánjuk-bánjuk bűnünket, tudnánk is magyarázkodni, hogy miért is felejtettünk el válaszolni a honlapon feltett kérdésekre, de igazán nem sokra menne vele senki, mert attól még nem lesz visszamenőleg megválaszolva semmi.
   Tehát, egyszerűen: bocsi, elnézést, elszabtuk… 🙁

   Ami pedig a választ illeti: Nem is nagyon értjük, hogy miért év közben akar belépni a KATA adózási körbe, hiszen hátránya nincs igazán ennek az adózási módnak.
   Azért, mert katára vált, az alanyi adómentesség határa nem változik, hacsak arra nem gondol, hogy a katánál a 6milliós árbevételt időarányosan kell nézni (azaz, havi 500ezer az átlag). Részletekről a könyvelőjével kellene egyeztetni, hiszen önök ketten tudják, hogy mi a valóság, a terv és a lehetőség.

   1. Köszönöm a választ, év végén még rengeteg kérdőjel volt a 2014-es évvel kapcsolatban, ezért nem léptem be. (sajnos sok helyen nem szeretik a KATA-s számlát, ha összejön az 1 milliós határ az adott évben)
    A kérdésem arra vonatkozott, hogy ha pl. a következő hónaptól átlépek, akkor elvesztem-e az alanyi ÁFA-mentességet? Három könyvelő háromféle válasz – ez egy ilyen szakma – kíváncsi vagyok, melyik az igaz 🙂

    1. Kedves Kelemen Endre!

     Az egyszerű válasz: nem. 🙂

     Feltehetően a három könyvelőtől háromféle módon kérdezett, vagy a kérdéshez tett kiegészítő megjegyzéseket, amely alapján a válaszok különbözhettek. 😉
     A KATA adózási mód választása (ahogyan ön nevezi: az átlépés) nem jár az alanyi adómentesség elvesztésével. Az alanyi adómentesség értékhatára 6millió Ft bevétel/év, ha ezt az összeget átlépi, akkor “ugrik” az alanyi adómentesség.

 2. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Főállású, átalányadós, alanyi ÁFA-mentes egyéni vállalkozó vagyok, és szeretnék áttérni a KATA-ra.
  Rendszeresen kapok jutalékokat a svájci székhelyű LYONESS Europe AG multinacionális Társaságtól az általam beszervezett tagok vásárlásai után. Sok országban van irodájuk, így Budapesten is, de a helyi iroda csak tagsági, adminisztratív ügyeket intéz, a jutalékok megállapítása, kifizetése a svájci székhelyről történik, és a számlázás is oda irányul.

  Bizonyosan tudom, hogy az éves árbevételem a LYONESS-től meg fogja haladni az 1MFt-ot, tehát a 2012. évi CXLVII. Törvény 11.§ (5) bekezdése számomra adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő erről a cégről és az éves árbevételről, amit 2014 február 25-ig a 13KATA-02 bevallási lapon kell majd megtennem.

  Próbaképpen letöltöttem az említett nyomtatványt és azt tapasztaltam, hogy a kitöltő program a táblázatba csak magyar kifizetőhelyet enged beírni, külföldi cég feltüntetésére nem alkalmas. Arról nem is beszélve, hogy halvány fogalmam sincs a svájci LYONESS adószámáról. Ha pedig kihagyom az adószámot a táblázatból, a program hibát jelez, és nem engedi kinyomtatni, illetve elküldeni a bevallást.

  Érdeklődtem a LYONESS hazai irodájánál, hogy ilyenkor mi a teendő, de eddig még nem kaptam választ. Röhejes, hogy ha az ember becsülettel be akarja vallani a bevételét, akkor is úton-útfélen akadályba ütközik. Arról aztán meg végképp fogalmam sincs, hogy miként fogom bebizonyítani az adóhatóságnak, hogy ezzel a nemzetközi Társasággal nem állok munkaviszonyban. Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy mi lehetne számomra a követendő megoldás.

  Szíves válaszukat előre is nagyon köszönöm.
  Tisztelettel:
  Balázs

  1. Kedves Várvizi Balázs!

   Sajnos, az ön által adott információ nem elégséges a korrekt válasz adásához. 🙁

   Mindennek az alfája és omegája az a szerződés, amelyet ön a Lyoness-szel kötött. Ez a szerződés határozza meg, hogy ön milyen szerződéses viszonyban áll a Lyoness.szzel, és ez alapján a havi számlái mit is tartalmaznak valóságban, milyen típusú szerződések.
   A Lyoness honlapján elérhető kétféle szerződés is, de mindkettőnél azt látjuk, hogy az valóságban nem a Lyoness Europe AG-vel, hanem a Lyoness Hungary Kft-vel történő jogviszonyt szabályozza.

   Úgy tűnik, hogy ön valamiféle szolgáltatást nyújt (de kinek, és mit?), amiért valamiféle díjazást kap, ami erősen arra utal, hogy valamiféle szolgáltatást nyújt.

   Az adószám tekintetében annyit tudunk, hogy a Lyoness Europe AG. a svájci St. Gallen Kantonban került regisztrálásra a CH 170.3.026.427-4 szám alatt, és székhelye: Bahnhofstrasse 7, CH-9470 Buchs, Switzerland.

   A jogviszonyt pedig – ismételten mondjuk – egyértelműen a szerződés mondja ki (az általunk ismert ÁSZF-ben egyértelműen kikötik, hogy a szerződött fél nem munkavállaló).

   Mindenképpen javasoljuk, hogy konzultáljon a könyvelőjével, tekintsék át a szerződést, és alkalmazzák a határokon átívelő szolgáltatásokra vonatkozó szabályokat, beleértve pl. az áfa törvény 46. §-át is, a különleges szabályokat is.

"Vissza a tetejére" gomb