Társadalombiztosítás

Törvényjavaslat a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásáról 2011-től

nők kedvezményes nyugdajaT/1745 számú törvényjavaslat egyes nyugdíjbiztosítási tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról címmel benyújtotta a kormány a nagyon várt, a nők kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségéről szóló előterjesztését.

Néhány pontban összefoglaljuk a törvényjavaslat erre vonatkozó rendelkezéseit, hangsúlyozva azt, hogy ez még csak törvényjavaslat, és még számtalan helyen módosulhat, míg a végső formáját eléri. Mégis – úgy gondoljuk – valamiféle kapaszkodót ad ahhoz, hogy mi a kormányzati elképzelés ebben a körben.

A törvényjavaslat általános indoklásában ezt olvashatjuk:

A törvényjavaslat legfontosabb célja a hosszú munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjkedvezményének megteremtése, a nők kettős ? családi és munkahelyi ? szerepvállalásának, a családi helytállás mellett elért hosszú munkaviszonyának elismerése. A nyugdíjkedvezmény a fiatalabb korban megadott nyugdíjazási lehetőség révén elősegíti az érintett nők további családi szerepvállalását, ezáltal a fiatalabb gyermekes anyák munkaerő-piaci részvételi feltételei is javulhatnak.

Lássuk a konkrétumokat:

Az a nő, aki kereső tevékenységgel és a gyermekneveléssel összesen legalább 40 év jogosultsági időt szerzett, az életkorától függetlenül nyugdíjba vonulhat. A kedvezmény igénybevételének további feltétele a minimum 32 év kereső tevékenységgel szerzett jogosultsági idő.

Tehát, a feltételek:

minimálisan 32 év keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági idő és

összesen 40 év jogosultsági idő és

nem áll biztosítási jogviszonyban azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják

A keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági idő megállapításánál, a kedvezményre való jogosultság szempontjából kizárólag ezen tevékenységekkel töltött időt számolják össze, és nem kerül figyelembevételre pl. a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátás, a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulék. Ennek a jogosultsági időnek kell minimálisan 32 évnek lennie.

További jogosultsági időnek számít a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.

A kedvezményre jogosultak nyugdíjának összegét az általános szabályok szerint kell kiszámítani, vagyis a nyugdíjszámítás során már minden szolgálati időt figyelembe kell venni. A kedvezmény a nyugdíj csökkentése nélkül jár, a feltételnek eleget tevő jogosultak a hatályos nyugdíj-megállapítási szabályok szerinti teljes összegű öregségi nyugdíjat kapnak.

A  jelenlegi előrehozott, csökkentett összegű előrehozott nyugdíjkonstrukciók továbbra is igénybe vehetők.

Az előterjesztés szerint a törvény 2011. január 1-vel lép hatályba.

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Szeretnék érdeklődni, hogy a szakmunkás iskolának a munkával töltött éveit miért nem számolják bele a nyugdíjba a negyven éves kedvezménynél? Mikor ezidő alatt is fizettek utánunk járulékot, egy hetet munkával töltöttünk, egy hetet pedig az iskolában. A nyári szünet alatt is egy hónap kivételével munkában töltöttük az időnket.

  Tisztelettel: Szilva Kati

  1. Kedves Szilva Kati!

   Ezt miért pont tőlünk kérdezi? Nekünk is olyan magas, mint elefántnak a farzseb. 🙂
   Konkrétan? Fogalmunk sincs róla! 🙁

   Az ilyen, és hasonló törvényalkotásról viszont van elképzelésünk: Hazamegy egy nép által megválasztott, a nép érdekében eljáró képviselőnk. Éhes, mint állat; egész nap nem evett, mert a mi érdekünkben loholt. A hűtőben csak egy zsíros töltött káposzta van, sok cupákkal, ahogyan az illik. Együltőhelyében bekanalazza, este 11-kor. Úgy, ahogyan van, hidegen. Ráereszt 4-5 sört, hadd tanuljon úszni a káposztás disznó. “Kellene valami jó törvényjavaslat, vagy kellene egy kis vélemény, szakmai hozzászólás az adó-, vagy nyugdíjtörvényekről” – gondolja magában, miközben kiforgatja a diplomatatáskáját. “Érteni úgysem értek semmihez, kellene valami ihlet reggelig” – gondolja magában. Hallotta valahol, hogy a vöröskereszt segít, ezért két-három deci unicumot a hideg gyesznyózsír után küld (látta a tv-ben, hogy van hideg zsíroldó is).
   Reggelig aztán forgolódik, mint a büdös bogár a hátán, közben a pokol összes bugyrát megjárja álmában, rémálmai vannak. Reggel felpattan, megiszik egy vödör szódavizet, majd leírja az aktuális törvényjavaslathoz a megalapozott szakmai észrevételeit…….

 2. T. Könyvelő Iroda!
  Arra szeretnék választ kapni,hogy július 1-el felmondanak. 1990.01.01-től vagyok közalkalmazott. A felmentési idő az 60 nap + 4 hónap. A felmentési időt lehet-e kérni, hogy kevesebb legyen? Mivel nekem december 31-ig tartana.
  Csak utána tudnák elmenni nyugdíjba. Igaz, hogy a felmentési idő alatt nem lehet elmenni nyugdíjba? 2011. június 14-én töltöm be az 59 évet. Ha minden igaz akkor csak jövőre tudnék elmenni nyugdíjba. A felmentési idő letelte után. 2012-ben már csak 62 évesen lehet elmenni.Szeretnék választ kapni a kérdéseimre. Köszönettel: Győrfiné

  1. Kedves Győrfiné Szalai Éva!

   A felmentési idő azt jelenti, hogy azt nem kell ledolgoznia, akár el is helyezkedhet másik munkahelyen, ugyanakkor az utolsó munkában töltött napon el kell számolni a dolgozóval, és a felmentési időre járó bér nem követelhető vissza.

   Amennyiben Ön 1952-ben született, akkor 59 éves korában előrehozott öregségi nyugdíjba vonuláshoz szerzi meg a jogot (feltéve, ha legalább 37 év szolgálati ideje is megvan – ha nincs meg, akkor abban az időpontban jogosult, amikor több mint 59 éves, de nem több mint az öregségi nyugdíjkorhatára (62 év és 183 nap, azaz az Ön esetében 2014. II. félév, és nem 62 éves korában).
   A harmadik feltétel a biztosítással járó jogviszony megszüntetése, amely a felmentési idő végén következik be, ha nem helyezkedik közben el.

   Az előrehozott öregségi nyugdíjra szerzett jog nem vész el, és azt az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig bármikor érvényesítheti.

 3. Tisztelt Könyvelőiroda!
  A nyugdíjbiztosító intézet számítása szerint, 2011 július 20-án lesz meg a negyvenéves munkaviszonyom.
  25 éve dolgozom ebben az intézményben, de 2000 aug. 28-a óta vagyok közalkalmazott./előzőleg több évem is van./
  Azt szeretném megtudni, hogy jár-e nekem felmentési idő.
  Ha igen, hol találom meg az erre vonatkozó jogszabályt
  Segítségüket előre is köszönöm.

 4. Tisztelt Könyvelőzóna!

  Előre jelzem a dolgot csak “folyósói pletyka” szinten hallottam, de bepánikoltam.
  Ez év szeptember 1-én lesz meg a 40 év munkaviszonyom tisztán (+3 év szakmunkásképző).
  Sokan rebesgetik, hogy február-márciusban visszavonják ezt a 40 éves kedvezményt.
  Önök hallottak erről, és ha igaz MEGTEHETIK???

  Válaszukat köszönöm: Balogh Erzsébet

  1. Kedves Balogh Erzsébet!

   Olyant mondunk mindjárt, hogy még talan “..azt a kiskésit” is lesz benne! 🙂

   Nem hallottuk, megtehetik (ha megtehették, hogy meghozzák a döntést, még ha csak részben jó döntés), de nem sok értelme lenne.

 5. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Elnézést,hogy ismét kérdezek.A hangos tájékoztatásukat is meghallgattam a a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásáról,az interneten is megnéztem a törvényt,de sajnos nem tudtam kiértelmezni belőle az engem érdeklő korkedvezményre vonatkozó részt.Ismét kérem a segítségüket.
  Szeretném tudni,hogy a 40 éves munkaviszonyba a korkedvezményes év is beszámítható?9 évig egészségkárosító munkakörben dolgoztam és így 2 év korkedvezményre lettem jogosult.1955-ben születtem,1973 szeptember 3-tól folyamatosan dolgozok és 4 évig voltam a 2 gyermekemmel GYES-en.Ennek alapján mikor mehetek,és milyen feltételekkel nyugdíjba.
  Választ előre is köszönöm.

  Kocsis Éva

  1. Tisztelt Könyvelőiroda!
   Köszönjük szépen, hogy közzétették ezt az új infót. És köszönöm a sok segítséget is

 6. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Szeretném tudni,hogy a 40 éves munkaviszonyba a korkedvezményes év is beszámítható?9 évig egészségkárosító munkakörben dolgoztam és így 2 év korkedvezményre lettem jogosult.1955-ben születtem,1973 szeptember 3-tól folyamatosan dolgozok és 4 évig voltam a 2 gyermekemmel GYES-en.Ennek alapján mikor mehetek,és milyen feltételekkel nyugdíjba.
  Választ előre is köszönöm.

  Kocsis Éva

  1. Kedves Kocsis Éva!

   Javasoljuk, hogy olvassa el összefoglaló írásunkat a nők kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségeiről (kövesse a megadott linket), valamint az írás végén lévő kérdéseket-válaszokat, vagy hallgassa meg a hangos adótanácsadások résznél.

   A korkedvezmény tekintetében bizonytalanok vagyunk, mi is megkérdeztük levelünkben a nyugdíjigazgatóságtól. Amint megérkezik a hivatalos válasz, azonnal közzétesszük.

   Az említett írásunk végén a kérdések-válaszok között több hasonlót is talál, mint az Öné.

 7. Tisztelt Könyvelőiroda!

  A kérdésem az lenne,hogy a szakmunkásképző iskola 3 éve beszámít-e a 40 év munkaviszonyba?Papíron van nekem igazolva 38 év 113 nap,csak azt nem tudom,hogy belevették-e a 3 év szakmunkásévet.1955.09.28.-án születtem.További kérdésem,hogy ha beleszámít-e vagy nem mikor mehetek el nyugdíjba?!
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Tisztelettel:Zsuzsa!

  1. Kedves Zsuzsa!

   Javasoljuk, hogy olvassa el összefoglaló írásunkat a nők kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségeiről (kövesse a megadott linket), valamint az írás végén lévő kérdéseket-válaszokat, vagy hallgassa meg a hangos adótanácsadások résznél.

   A szakmunkás évek tekintetében bizonytalanok vagyunk, mi is megkérdeztük levelünkben a nyugdíjigazgatóságtól. Amint megérkezik a hivatalos válasz, azonnal közzétesszük.

   1. Tisztelt Könyvelőiroda!
    Bocsánat, de lehet hogy egy kicsit lemaradtam az eseményektől.Zsuzsa feltett kérdésére válaszoltak és ezt olvastam, hogy a szakmunkás évek tekintetében bizonytalanok. Akkor ezek szerint lehetséges, hogy beleszámítják a munkaviszonyba a 3 év szakm. éveket? A törvényben amit decemberben fogadtak el én úgy értelmeztem, hogy az iskolák és a munkanélküli nem számít bele.
    A nyufignál azt mondták, hogy még sok minden nekik sem tiszta ezzel kapcsolatban és érdeklődjek később. Lehetséges, hogy még változtatnak és beleszámítják a szakm. képzőt?
    Elnézést ha valamit nem jól értelmeztem.
    Köszönöm szépen a válaszukat.

    1. Kedves anyuci111!

     Továbbra is azt javasoljuk, hogy olvassa el összefoglaló írásunkat a nők kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségeiről (kövesse a megadott linket), valamint az írás végén lévő kérdéseket-válaszokat, vagy hallgassa meg a hangos adótanácsadások résznél.

     Ez az írásunk úgy kezdődik (narancsszínnel kiemelve), hogy kértünk hivatalos állásfoglalást a nyugdíjigazgatóságtól. Amiért bizonytalanok vagyunk az az, hogy a törvényből kimaradt a tanuló-jogviszony, ugyanakkor a klasszikus szakmunkásképzés során volt nyugdíjjárulék vonva, pl. 4 napot dolgoztak, kettőt iskolába jártak…

     1. Köszönöm szépen a válaszukat. A narancssárga kiemelt rész elkerülte a figyelmemet, elnézést. És köszönöm/köszönjük, ha közzéteszik az újabb fejleményeket a tanuló jogviszonnyal kapcsolatban.

 8. Tisztelt könyvelőiroda!

  Köszönöm váaszukat. Szó sincs arról, hogy Önökkel szerettem volna kiszámoltatni a jogosultsági időmet.
  A közlönyt is sokat olvasgatom, de nem találok semmi konkrét dolgot a 4 órás minimálbéres, alkalmazotti státuszra.
  Ma felhívtam a nyugdíjfolyosítót, ahol azt a választ kaptam, hogy már arra az évre kiszámolták a szolgálati időt és ott 366 napnak vették o1-es kódon mivel a 4 órásoknál nézik a jövedelmet is. Amennyiben jóval több volt a jövedelme úgy egésznapnak számít.
  Ennek szeretnék utánna nézni, de sehol sem találom.
  Elképzelhető, hogy ez így van?

  Üdvözlettel, Albertszkiné

  1. Kedves Albertszki Györgyné!

   Sok mindenben, de a nyugdíjszámításban végképp nem vagyunk otthon. 😉

   A 4 órás, minimálbéres, alkalmazotti státusz egészen bizonyosan munkaviszony ebben a tekintetben. Olyannal még nem találkoztunk, hogy a jövedelem jóval több, és ezért egész napnak kell számolni. Mennyi lehet a jóval több? Mikor minősül jóval többnek?
   Ha megtud valamit, akkor mondja el nekünk is, hogy közkincsé tehessük. Előre is köszönjük szépen!

   1. Kedves könyvelő iroda!

    Köszönöm fáradságos és segítő szándékukat.
    Én is szeretnék segíteni azzal az infóval amit, meg tudtam.
    4 órás minimálbéres bejelentés volt a kérdés, ami egy kicsit bonyolult.
    Amennyiben az akkori minimálbérnek megfelelő nyugdíjalapnál többet fizetett valaki, úgy 8 órának tekinthető. Ha csak a minimál bér után fezette úgy 4 óra.
    Pl.: Az Én esetemben a munkáltató minimálbérrel jelentett be, de bérként a szerződések után járó jutalékot kapom. Így sokkal több volt a nyugdíjjárulék alapom, mint a minimálbér ezért 8 óra.

    Remélem sikerült leírnom és tudtam vele segíteni.

    Üdvözlettel, Ilonka

    1. Kedves Albertszki Györgyné!
     Kedves Ilona!

     Köszönjük szépen, hogy vette a fáradtságot az információja megosztásában! Így már kicsit homályosodik a kérdés… 🙂

     Mondtuk, hogy nyugdíjszámítás, szolgálati idő számítás nem a mi területünk, és annyira kevesek vagyunk hozzá, mint Medve sajtban a brummogás… 🙂 🙂

 9. Tisztelt Könyvelőzóna!

  Korábban kérdeztem, és világos számomra, hogy nem számít jogosító időbe az ápolási időszak. Ezért nem az “akciós” nyugdíjról kérdeznék, hanem az előrehozott öregségi nyugdíjról. Jogosult-e idén az édesanyám, aki 52 aug. születésű, és megvan a 40 év szolgálati ideje? Ehhez a nyugdíjazáshoz egyébként szükséges a 40 év szolgálati idő? Mivel kormánytisztviselő lett a státusza, kérheti -e júniusban a felmentését?
  Válaszukat köszönöm: Márti

  1. Kedves fmarti!

   Az előrehozott öregségi nyugdíj feltételeiről táblázatunkból tájékozódhat.

   2011. augusztusában – ha a 40 év megvan – teljes összegű öregségi nyugdíjra lesz jogosult édesanyja. (37 év minimum kell a csökkentett összegűhöz). Minél előbb egyeztet a munkaadóval szándékairól, annál jobb mindkettőjüknek.

   Ajánljuk figyelmébe még a biztosítási jogviszony megszüntetése nyugdíjba vonuláskor témával foglalkozó írásunkat is!

   1. Tisztelt Könyvelőiroda!
    Megnéztem az öregségi és az előrehozott nyugdíjjal kapcsolatban a mellékelt táblázatot. Az lenne a kérdésem, hogy csak az 53-as és az 52-es születésüekre vonatkozik? Én 54-es születésü vagyok, tehát nem mehetnék el előrehozott nyugdíjba?

    1. Kedves anyuci111!

     De, előrehozott öregségi nyugdíjba az 1954-es, 1955-ös… stb. nő is elmehet, de más feltételekkel, mint a táblázatban szereplő 1953.december 31-ig született hölgyek; 1954. január 1. után született hölgyek számára az előrehozott öregségi nyugdíj esetén csak csökkentett összegű nyugdíjba vonulás lehetséges.

     Erről a lehetőségről külön írásunk van a honlapon, nem táblázat. A megadott linket követve javasoljuk elolvasását.

     1. Tisztelt Könyvelőiroda!
      Nagyon szépen köszönöm a segítséget

   2. Nagyon köszönöm a válaszukat. Szeretném még megkérdezni, hogy van-e arra módja az édesanyámnak, hogy akár most az év elején nyugdíjba menjen, vagy meg kell várnia amíg augusztusban betölti az 59. életévét. A 40 év munkaviszonya megvan. Sajnos híreket lehetett hallani, hogy a kormány szigorítani szeretné az előrehozott nyugdíjazás lehetőségeit. Anyukám az ápolási időszak alatt nem kapta meg a jubileumi jutalmat, fizetés nélküli szabadságon volt. Tudnak arról valami tájékoztatást adni, hogy mennyi az elévülési idő, ami után már nem lehet ez ügyben tenni?
    Köszönöm a fáradozásukat!
    Üdvözlettel: Márti

    1. Kedves fmarti!

     Úgy látjuk, hogy nagyon keverednek a fogalmak, ezért javasoljuk, hogy olvassa el összefoglaló írásunkat a nők kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségeiről (kövesse a megadott linket), valamint az írás végén lévő kérdéseket-válaszokat, vagy hallgassa meg a hangos adótanácsadások résznél.

     Öregségi nyugdíj: betöltött életkori feltétel (édesanyja esetében 62 év és 183 nap – 2015. II. félév) és legalább 20 év szolgálati idő.
     Előrehozott öregségi nyugdíj: betöltött életkori feltétel (édesanyja esetében 59 év – 2011. augusztus) és minimálisan 37 év szolgálati idő.
     Korkedvezményes nyugdíj: Az öregségi/előrehozott öregségi nyugdíjnál annyi évvel előbb, amennyi igazolt korkedvezményes évet szerzett egészségre ártalmas munkakörben
     Korengedményes nyugdíj: maximum 5 évvel az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt és megállapodás a munkaadóval
     Nők kedvezményes nyugdíja: nincs életkori feltétel, és minimálisan 40 év jogosító idő (ebből minimálisan 32 év keresőtevékenységgel szerzett jogosító idő, a többi gyerekneveléssel szerzett jogosító idő).

     A szolgálati idő és a jogosító idő nem azonos fogalmak! A különbséget a javasolt írásunkban megtalálja.

     1. Nagyon kedvesek, hogy válaszolnak a lehet hogy félresikerült kérdéseimre.:-) Anyukám sajnos nem jogosult az “akciós” nyugdíjra, mivel igaz, hogy megvan a 40 év szolgálati ideje, de nem számít bele a 9 év ápolási idő a jogosító időbe, amíg apukámat gondozta. Ezért az előrehozott öregségi nyugdíj lesz lehetséges neki ez év aug.-ban, amikor betölti az 59. életévét. (1952.aug.szül) A válaszukból ha jól értem az előrehozott öregségi nyugdíj esetén már nem lehet korengedményt érvényesíteni (a munkáltató segítségével) tehát mindenképpen meg kell várni az augusztust. Így van?
      Mivel kormánytisztviselő lett a státusza, 2 hónap a felmentési ideje, ezt még kihasználhatja.
      A jubileumi jutalmat az ápolási idő alatt nem kapta meg, pedig fizetés nélküli szabadságon volt. Tudnak valamit ennek az elévülési idejéről?
      Láttam egy másik oldalon foglalkoznak az özvegyi nyugdíj feléledésével is. Apu 2008 júl.-ban halt meg. Anyu egy évig kapta az özvegyi ny. utána. Ha az idén előrehozott öregségi nyugdíjba vonul feléledhet az özvegyi nyugdíj?
      Köszönöm a türelmüket: Márti

      1. Újra olvastam a javasolt linket a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatban, látom mi a helyzet a felmentési idővel. Ezek szerint csak akkor jár, ha a munkáltató mond fel – komoly okkal.
       Még annyit kérdeznék az előzőekhez plusz, hogy a korengedményes nyugdíjazás esetén az özvegyi nyugdíj feléledése ugyanaz-e, mint az előrehozott öregségi nyugdíjazás esetében?
       Üdvözlettel: Márti

       1. Kedves fmarti!

        Járni akkor jár, de közös megegyezés esetén adható is, akár a teljes felmondás időtartamára is.

        Özvegyi nyugdíj feléledéséhez az öregségi nyugdíjkorhatár számít (más feltételek mellett).

      2. Kedves fmarti!

       A korengedményes nyugdíjazás nem jog, hanem csak lehetőség, amely a munkaadó és munkavállaló megállapodásán alapszik, ennél fogva nem lehet érvényesíteni sem. Nem tudjuk máshogy leírni a kérdésére a választ, mint eddig: a munkaadó és a munkavállaló megállapodása szinte bármi lehet, beleérve a felmondási időt, a felmentési időt is).

       A munkaügyi jogviták tekintetében az általános elévülési idő 3 év. Az igény elévülése az esedékessé válástól kezdődik.

       Elvileg feléledhet.

       1. Kedves Könyvelőzóna!

        Önök nagyon készségesek, köszönöm az érthető, világos válaszukat. Örülök, hogy rátaláltam az oldalukra. Hálás vagyok, hogy segítenek eligazodni ezekben a nyakatekert dolgokban. További jó munkát kívánok:
        Márti

 10. Tisztelt Könyvelő Iroda !
  Köszönöm a válaszukat, elolvastam a leíer cikket. De 1 kérdésem még mindig lenne:
  Az egyedül nevelő szülő esetében 2 gyereknél az az idő, amikor emelt családi pótlék összeget kaptam, az gyereknevelési támogatásnak számít , és az beleszámít e a 40 év be ? Merthogy volt olyan, amikor nem dolgoztam, tehát nem volt jogviszonyom, de emelt családi pótlék összeget kaptam.
  Mert amit írt,hogy én leghamarabb csak 2024 ben mehetnék nyugdíjba, az nagyon visszariasztó !

  Én 2004 áprilistól levagyok százalékolva eleinte évekig 50 %, de 2009 decembertől 42 % amire folyamatosan 2004 ápr.tól csak a rendszeres szociális járadékot kapom, jelenleg 27 ezer ft ot.
  Ez a majdnem 7 év beleszámít a nyugdíj számításba, vagy a 40 évbe ??
  Köszönettel: Ildikó

  1. Kedves Ildikó!

   Ebből a szempontból nincs jelentősége, hogy egyedül állóan neveli (nevelte) gyermekét. A gyereknevelési támogatás a jogosító idő “gyerekneveléssel szerzett részébe” számít bele.

 11. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Jelenleg ápolási segélyt kapok, mert az apukámat ápolom otthon. Azt szeretném kérdezni, hogy ez az ápolási díj is beleszámít-e a 40 év munkaviszonyba.
  Előre is köszönöm a választ!
  Üdv: Kiss Istvánné

 12. Az előbbi írás helyesen: 8 és 6 éves koruk óta neveltem egyedül őket !
  Ildikó

 13. Tisztelt Könyvelőiroda !

  Az előbbi kérdésemhez kapcsolodna még, az is, hogy összesen a 2 gyerekkel 3 évet voltam gyesen. 1981,és 1983 ban születtek.
  1989.novemberben elváltam, azóta egyedül neveltem őket 8,6-és 6 éves koruk óta.
  a kérdésem a következő : a gyermeknevelési támogatásban eltöltött idő mit takar ? Azt, hogy egyedülállóként emelt családi pótlékot kaptam ? Tehát azok az évek, amikor a gyerekek után kaptam az emelt összegű családi pótlékot, mint egyedülálló szülő, azok az évek is beszámítanak a nyugdíj kiszámításánál szolgálati időnek ?

  Mert abban az esetben meg lenne a 40 évem, és akkor kezdeményezhetném a nyugdíjkérésemet ?

  Vagy mit takar az a kifejezés, hogy gyermeknevelési támogatásban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő ????

  Köszönöm: Ildikó

 14. Köszi! Úgy látszik az igazságtalanság viszont ideát van.

 15. Tisztelt Könyvelőiroda !
  A kérdésem a következő lenne ! 1959.ben születtem, van 2 nagykorú gyerekem,és papíron igazolt 28 évem. 2004 áprilistó levagyok százalékolva, eleinte 50 % ra, jelenleg már csak 42 % ra. De mindig, minden évben csak a rendszeres szociális járadékot kaptam, jelenleg 27 ezer ft ot.

  Kérdésem, hogy ez az időszak, a közel 7 év beleszámít e szolgálati időbe, és ennek alapján mikor mehetek el rendes öregségi nyugdíjba.

  És kb. mennyi nyugdíj összegre számíthatok, ha ezt egyáltalán ma meglehet saccolni ?
  Köszönettel: Ildikó

  1. Kedves Ildikó!

   Javasoljuk, hogy olvassa el összefoglaló írásunkat a nők kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségéről (beleértve a cikkekben szereplő, saját írásainkra mutató linkeket is, ahol számpéldát is találhat).

   Öregségi nyugdíjkorhatára 65 év (2024.) Kizárólag csökkentéssel történő előrehozás feltétele a betöltött 63. életév (2022.) és minimálisan 37 év szolgálati idő. Az összeget még csak saccolni sem lehet, lévén még legalább 11 év, és az előző időszak keresetéről sem tudunk sokat.

 16. Bocsánat azt elfelejtettem oda irni a két munkavégzés két cégnél történik.

 17. Egy hozzá szoláshoz válaszukból megtudtam,hogy a 4órás munka csak 1/2 nap szolgálati idő. Én lassan egy éve a 8órás munkám mellet 4órában végzek munkát egy cégnél. Akkor ez 1 1/2 nap? Az jó lenne és igazságos is!

  Üdv mindenkinek és Boldog Újévet !!!!!

  1. Kedves györgyike54!

   Nem. Egy nap csak egy nap jogosultságot lehet maximum szerezni 8 órás, vagy annál több munkával.

   Jónak jó lenne, de az igazság mindig a másik oldalon van… 😉

 18. T. Könyvelő Iroda !

  Első alakalommal 2006 oktober 50% csökkent munkaképesség.
  2009- ben új vizsgálatot kértem , a birósági orvos szakértő 45% adott, csökkent munkaképesség /2010/.
  Most aztán nagyon érdekelne a nyugdíj idő kiszámitása!
  2008 dec.31.-ig ki van számitva az időm: Az ellátás összegének megállapítsához, figyelembe vehető szolgálati idő: 1968 07. 03.tóll 2008 12. 31.-ig: Az elismert szolgálati idő: 14588 nap azaz 39 év 353 nap.
  Az ellátás összegének a megállapításához figyelembe vehető szolgálati idő: 39 év 11 nap. Ezen felül a jogosultség megszerzéséhez figyelembe vehető: 342 nap.
  Ezt irja le a határozatom. Hát most már nem tudom mennyi idő kell még hozzá?
  2009 jan.01- 2010 dec.31- 2 órás munkaidő
  2010 aug.29- dec.10.-ig 4 órás.
  ezt kellene még kiszámítani az időmhőz, hogy tudjam elmehetek-e 2011 januárban nyugdíba.
  1968 julius 3.-óta dolgozom, 2 gyermekem van ,1974 és 1982-es születésüek, voltam velük gyes-en megszakitva.
  1994 09.29.-től 1995 08.24.-ig MNJ 330
  2003 06.01.-től 2003 06.30.-ig PTP 30
  2009 07.03.-tól 2003 07.27.-ig MNJ 25
  2003 08.05.-től 2003 09.09.-ig MNJ 36
  2006 01.30.-tól 2006 04.02.-ig MNJ 63
  2006 07.01.-től 2006 08.31.-ig PTP 62
  2006 09.01.-től 2006 11.05.-ig MNJ 66
  2007 01.17.-től 2007 03.29.-ig PTP 72
  Az ön tájékoztató segítségét kérem, melyet előre is megköszönök!

  Köszönettel: Emelajn
  .

  1. Kedves Emelajn!

   A napi kettő-négyezer (!) olvasó 46%-a több mint fél percet tölt honlapunkon, ami azt jelenti, hogy OLVASSÁK honlapunkat, nem csak átfutnak rajta, hanem tanulmányozzák. Feltehetően azért, mert valóban igyekszünk segíteni, valóban sokakat érdeklő témáról igyekszünk közérthetően tájékoztatni mindenkit.

   Harag ne essék, de mi nem vagyunk felkészülve arra, hogy nekiálljunk mindenkinek kiszámítani a megadott adatokból azt, amit saját maga is ki tud számítani. Leírtuk sokszor: mi egy pécsi Könyvelőiroda vagyunk, amelynek alkalmazottai saját szabad idejükben, INGYENESEN igyekszenek minden olyan kérdésről közérthetően beszélni, amely az Ügyfeleink között egyáltalán elő szokott fordulni.
   Ha mi el kezdünk számolgatni, akkor éhen halunk úgy, ahogyan vagyunk. Írásunkban leírtunk minden szükségeset ahhoz, hogy papírt ceruzát elővéve, jó pár napig számolgasson bárki, akinek ez közvetlenül érdekében áll. Ennyit csak megtehet mindenki magáért,nem?
   Abban szívesen segítünk, ha valami elvi dolgon áll, vagy bukik valami, bár a legtöbb dologra kitértünk az írásunkban, vagy a hozzászólásokban már van rá válasz, csak kicsit vissza kellene olvasgatni…

   A 2 órás, 4 órás munkaidő esetén nem egész napi jogosultságot szerez, hanem 2/8-ad, 4/8-ad napit (8 óra a teljes munkaidős foglalkoztatás, részmunkaidővel rész szolgálati időt lehet szerezni).

   1. Kedves Emelájn!

    Amit kifelejtettünk az előbb: Ön egy régebbi írásunkhoz tette fel a kérdését, olyan kérdést, amire a válasz a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásáról szóló legújabb írásunkban fellelhető: itt!

    1. Tisztelt Könyvelőiroda!
     Kívánok Önöknek és családjuknak sikerekben gazdag boldog újévet! Szeretném megköszönni eddigi fáradozásukat és segítségüket!!

  2. Kedves könyvelő Iroda munkatársai!
   Nagyon köszönöm a kedves választ! Bopdog új Esztendőt kívánok! Emelajn

   1. Kedves Emelajn!

    Mi köszönjük, hogy Ön is megtisztelt bennünket a kérdésével, illetve azzal, hogy látogatja honlapunkat!

    Boldog Új Esztendőt kívánunk!

 19. 1955-ben születtem. 3.éves szakmunkásképző iskolát végeztem 1973-ban. Folyamatos munkaviszonyom van az iskolám befejezését követően.1982-ben szültem első gyermekem, aki tartósan beteg volt, őreá kaptam 10 éves koráig gyest,de ebből csak9 évet vettem igénybe, mert orvosilag tovább nem volt indokolt.Közben megszületett második gyermekem is 1985-ben. 2010.12.hó.31.napjáig 40.év 132 nap a bedolgozott időm. Kérdésem, hogy mikor mehetek kedvezményes nyugdíjba.Válaszukat előre is köszönöm.

 20. Tisztelt könyvelőiroda!

  l955-ben születtem l969 szept. 1-től szakmunkásként dogoztam 3 gyermekem van l975. l977. l982. gyest nem vettem teljesen igénybe hamarabb mentem vissza dolgozni.l990-től l997-ig 50%-ra voltam leszázalékolva.2002-től munkanélküli 1-év.2003-tól 4órában dolgoztam és mellete ápolásin voltam.Szeretném segitségüket kérni a nyugdij kiszámitáshoz és a 3 gyermek után járó 8-évet hogyan számitják ki a munkaviszonyból veszik ki vagy nem értem?KÖSZÖNÖM ELŐRE IS A SEGITSÉGÜKET.

  1. Kedves Szűcs Lászlóné!

   Már leírtuk párszor, de úgy látszik, hogy mégsem elégszer: Se Ön, se más ne is haragudjon meg ránk, de nem szeretnénk mindenki helyett összeadást-kivonást elvégezni; sem időnk, sem energiánk nincs rá; Könyvelőiroda vagyunk, dolgoznunk és megélnünk kellene. A nyugdíj nem is könyvelési szakterület, csak érintőleges rokonterület.
   Ugyanakkor tanácsainkkal, magyarázatainkkal igyekszünk ingyenesen, gyorsan, szakszerűen mindenki rendelkezésére állni, úgy ahogy Ügyfeleinknek is szoktuk ? szerteágazóan, sok mindenre kiterjedően.

   Javasoljuk, hogy a témával kapcsolatos legújabb írásunkat, annak különösen a második felét, szíveskedjen elolvasni, ahol nem csak az egyes fogalmakról beszélünk részletesen, hanem számszerű példát is felhozunk, ez alapján a matematikai alapműveletekkel bárki elvégezheti a saját esetére vonatkozó számolást.

   Az Ön öregségi nyugdíjkorhatára 64 év (2019.). Kizárólag csökkentéssel történő előrehozás lehetőségének életkori feltétele: 61 év (2016.) és minimum 37 év szolgálati idő. A nők kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségéről pedig fentebb írtunk.

 21. Tisztelt Konyveloiroda!
  Korkedvezmenyre jogosito munkakorben dolgozom es eddig 8 ev korkedvezmenyt szereztem .
  1961 ben szulettem ,es 1978-ban szultem gimnazistakent “Meltanyossagi” GYES ben reszesultem 1 evig az esti gimnazium utolso eve alatt, Akkor meg nem volt munkahelyem.viszont 1979-ota dolgozom.
  Az elozo torveny szamitasai szerint 2011 majusaban elernem a 32 ev munkaviszonyt, de ott meg beleszamitottak a negyedik gimnaziumi evemet,
  Kerdesem a kovetkezo lenne, a 40 evbol levonhato-e a 8 ev , korkedvezmeny,illetve az 1 ev meltanyossagi Gyes beleszamit-e a munkaviszony szamitasba.
  Valszukat elore is koszonom

 22. Tisztelettel!

  1971 be kezdtem szakmunkás iskolába,az 2 év volt. Amint olvasom a jogosító évekhez számít. 2 gyermekem van és 5 évet voltam velük gyesen, ma napig dolgozom.Szeretném kérdezni, hogy számolják ? Vajon mikor mehetek nyugdíjba?Azt olvasom 2 gyermek 6 év,hogy is van ez? Válaszát köszönöm!

  1. Kedves Németh Lászlóné!

   A szakmunkás iskolával kapcsolatos leírása rendben van, úgy van. A gyerekkérdésnél: nem a gyerekek száma szerint számolják a jogosító éveket, hanem azt, hogy mennyit volt gyesen velük. Tehát, esetünkben, 5 év.

   Kellemes Ünnepeket kívánunk!

   1. Tisztelt Könyvelőiroda!
    Jól értelmezem? A szakmunkás iskola 3 éve beleszámít a 40 év munkaviszonyba? Azt tudom, hogy nyugdij számításnál figyelembe veszik, de az évekbe is? 1954-ben születtem, 72 óta folyamatosan dolgozom, 2 gyermekem van, velük 5 évig voltam otthon gyesen.
    A legújabb beírásukat elolvastam kétszer is de nagyon nehezen tudom értelmezni, tudom bennem van a hiba. Önök szerint jövőre elmehetek nyugdíjba?
    Válaszukat köszönöm, és további sok sikert kívánok Önöknek, valamint békés, boldog ünnepeket.

    1. Kedves anyuci 111!

     Időközben a törvénymódosítás megtörtént, a köztársaság elnökének aláírására és kihirdetésre várakozik. Honlapunkon jó nagy lélegzetű írásban foglalkoztunk a kérdéssel, számszerű példával, magyarázattal.
     Javasoljuk, hogy olvassa el ezt az írásunkat!

     1972-től folyamatosan dolgozik, az 38 év munkaviszony, amiből 5 évet gyerekekkel volt, tehát van 33 év keresőtevékenysége, ami több mint az előírt 32 minimum, tehát ettől mehetne, de hozzáadva a gyerekek 5 évét, az még csak 38 év, ami a 40 évnél 2 évvel kevesebb.

 23. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Most hogy elfogadták a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazást, hiába olvasom a törvényt, nem tudom értelmezni. Kérem segítsenek.
  1953-as születésű vagyok, már megállapíttattam a szolgálati időm, ami 43 év, ebben benne van a 3 év szakmunkástanuló idő, valamint 1 év munkanélküli.
  Két gyermekem van, akikkel összesen 3 évet voltam otthon, mindkettővel másfél éves korukban visszamentem dolgozni. Még mindig nem tudom, hogy elmehetek-e 40 év után nyugdíjba.
  Mielőbbi szíves válaszukat várva
  Tisztelettel
  Tóth Józsefné

  1. Kedves Tóth Józsefné!

   Bizonyára elkerülte figyelmét a felvetett kérdéssel kapcsolatos legújabb írásunk; a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásáról az elfogadást követő egy órán múlva egy hosszabb, elemző-magyarázó írást jelentettünk meg, melyet ide kattintva olvashat is.

   Az írásunk végén egy elképzelt példán keresztül igyekeztünk érzékeltetni a számolás menetét és – mit ád a Jó Úristen? – éppen 1953-as születésű hölgyről szól a példánk… 😉

   A leírtak alapján úgy tűnik erősen, hogy semmi nem mentheti meg Önt attól, hogy igénybe vegye 2011-ben a nők kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségét. Jó egészséget kívánunk hozzá és sok örömet! 🙂

   1. Tisztelt Könyvelőiroda!
    Nagyon szépen köszönöm a válaszukat.
    Minden munkatársuknak kellemes ünnepeket kívánok
    Tisztelettel
    Tóth Józsefné

 24. Tisztelt könyvelőiroda!
  1966-ban születtem 15-éves korom óta dolgozom 2-év munkanélkül,4gyermekem született,akikkel összesen 11és fél évet voltam otthon,hány évet kell még dolgoznom ahoz,hogy elmehessek nyúgdijba.Válaszukat előre is köszönöm.

  1. Kedves Karajos Andrásné!

   Öregségi nyugdíjának életkori feltétele 65 év (2031). Előrehozott öregségi nyugdíjának feltétele 63 év (2029.) és minimálisan 37 év szolgálati idő.

   A tegnap elfogadott törvény alapján életkori megkötés nincs, kell viszont 40 év jogosító idő, amiből minimálisan 32 év keresőtevékenységből származó szolgálati idő kell, hogy legyen (általában). Ön 15 éves kora, tehát 1966 + 15 = 1981 óta dolgozik, vagyis 29 év szolgálati ideje van, amiből le kell vonni a 2 év munkanélkülit és a 11 és félév otthonlétet (amiből mennyi volt a gyes?), tehát van 15 és fél év keresőtevékenységből származó és 11 és fél év gyesből származó jogosító idő.
   A keresőtevékenységből származó részből még 16 és fél év hiányzik, az – elméletileg 2026-2027-ben lehet meg – ez a legkorábbi időpont, amikor nyugdíjba vonulhat.

"Vissza a tetejére" gomb