Társadalombiztosítás

Vállalkozók járulékalapja 2011-ben

járulékfizetés 2011Az már nem újdonság, hogy a tevékenységre jellemző kereset szabályát 2011-től hatályon kívül helyezték. Viszont a vállalkozóknál is bevezették a ?szakmai minimálbér? fogalmát. Most mégsem azzal szeretnék foglalkozni, hogy kinek kell a magasabb összeg után fizetni, és kinek nem. Nézzük meg inkább azt, ha nincs tényleges jövedelem, akkor mi a járulék alapja.

Bár sok hasonlóság található az egyéni és társas vállalkozók járulékfizetésének szabályaiban, mégis a csekély számú, de annál fontosabb különbségek miatt válasszuk most szét őket.

Egyéni vállalkozók

A biztosított egyéni vállalkozó a társadalombiztosítási járulékot vállalkozói jövedelem szerinti adózás esetén a vállalkozói kivét, de havi átlagban legalább a törvény szerinti minimálbér alapulvételével fizeti meg.

Azok az egyéni vállalkozók, akik nem a vállalkozásukban biztosítottak (pl. heti 36 órás jogviszonnyal rendelkeznek) azok a tényleges jövedelem után fizetnek járulékot. Ha nem számolnak el vállalkozói kivétet, akkor tb járulékot sem fizetnek.

Az a biztosított egyéni vállalkozó, aki az eva hatálya alá tartozik, a járulékokat havonta a minimálbér után kell megfizetnie.
A tbj törvény 29/A§-a szerint az eva-adózó egyéni vállalkozó a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében egyoldalú nyilatkozattal vállalhatja, hogy a járulékokat magasabb járulékalap után fizeti meg.

Tehát:
Aki az egyéni vállalkozásában biztosított és
–    nem evás, az a vállalkozói kivét után fizeti a járulékokat, de minimum a minimálbér után
–    evás: a minimálbér után fizet, kivéve, ha magasabb járulékalapot fizet be.
Aki nem a vállalkozásában biztosított és
–    nem evás, az a vállalkozói kivét után fizet járulékot
–    evás, akkor a törvényben meghatározott alap után (nyugdíjasok 10%, munkaviszony mellettiek 4%) után fizetnek járulékot.

NEM lehetséges megoldás, hogy a nem evás egyéni vállalkozó úgy fizessen magasabb járulékalap után járulékot, hogy azt kivétként nem veszi ki!

Tehát, ha valaki magasabb ellátások érdekében pl. 150 ezer forint után szeretne járulékot fizetni, akkor ezt kivétként is el kell számolnia, és az szja-t is meg kell fizetnie.

Társas vállalkozók

A társas vállalkozás a biztosított társas vállalkozó után fizetendő társadalombiztosítási járulékot a társas vállalkozó személyes közreműködésére tekintettel kifizetett (juttatott) járulékalapot képező jövedelem, de havi átlagban legalább a törvény szerinti minimálbér alapulvételével fizeti meg.

Aki tehát a vállalkozásban biztosított, az a személyes közreműködői díj után, de minimum a minimálbér után fizet járulékot.

NEM lehetséges megoldás hogy a társas vállalkozóra úgy fizessünk magasabb járulékalap után járulékot, hogy azt személyes közreműködői díjként nem vesszük ki!

A társas vállalkozások esetében nincs különbség a biztosított társas vállalkozó járulékfizetésében attól, hogy maga a vállalkozás evás-e vagy sem.

NINCS tehát lehetőség arra, hogy az evás vállalkozás személyesen közreműködő tagja után magasabb járulékfizetést válasszunk.

Magasabb járulékalap csak akkor keletkezhet, ha azt díjként ki is vesszük, így viszont jövedelemmé válik és szja köteles is lesz.

Azok a vállalkozások, akik a 2010-ben hatályos tevékenységre jellemző kereset miatt választhatták pl. a 150 ezer forint utáni járulékfizetést tényleges kivét nélkül, azoknak át kell gondolni az idei évi szabályokat.
Mert, ha továbbra sem szeretnének jövedelmet felvenni, akkor a járulékalap 94 ezer forint lesz (feltételezve a szakképesítést.)

Forrás: Adónavigátor Kft.
Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Bocsánat ha nem egyértelműen fogalmaztam előző hozzászólásomban.
  Nem a táppénzszámfejtésre utaltam, hanem, hogy mennyi a 02.01-02.08-ig megállapítandó járulékalap összege, ha 94.000.-Ft/hó a minimum jár.alap és vállalkozói kivét 01 és 02 hónapban nem volt. (Vállalkozó 02.09-02.28-ig keresőképtelen)
  Üdvözlettel: Erősné

  1. Kedves Erős Györgyné!

   A járulékalap 2011-től a minimálbér mértéke (78.000,- Ft), illetve középfokú végzettséget igénylő vállalkozói tevékenység esetén a garantált bérminimum összege (94.000,- Ft.)
   2011/01 = 94.000,- Ft, 2011/02 = 25.067,- Ft

 2. Üdvözlöm Önöket !
  A fentiekkel egyetértek, az én tevékenységet csak középfokú képzettség birtokában lehet gyakorolni, ezért az én járulékalapom 94.000.-Ft (ha van ennyi vállalkozói kivétem, ha nincs) Mégis szakmai vitába keveredtem másokkal a tekintetben, hogy kieső idő esetén ( táppénz 02.09-02.28-ig) mi lesz a járulék alap.
  Véleményem szerint a 94.000,-Ft/30 * 8= 25.067,-Ft a járulék alap, függetlenül attól , hogy az év elejei többletköltségek miatt január és február hónapban vállalkozói kivétet nem tudtam realizálni. Jól értelmezem a törvényt ?
  Más vélemény: 1. Kivétet kell számfejteni
  2. A 94.000.-Ft kieső időre eső részét vonná le a j.alapból
  Vállalkozói üdvozlettel: Ené

  1. Kedves Erős Györgyné!

   Sajnos, nem értelmezi jól a törvényt. 🙁

   A táppénzszámítás (is) az Ön által írtaknál lényegesen összetettebb feladat.
   A táppénz összegének megállapítását a következő tényezők befolyásolják:
   1. az az időtartam, amely a táppénz megállapításánál figyelembe vehető ? vagyis jövedelemmel ellátott ? időtartam(ok), illetve a napok száma; az ún. ?irányadó időszak?,
   2. a táppénz alapját képező jövedelem összege,
   3. az előző kettő alapján a táppénz alapját képező kereset napi átlaga
   4. a táppénz %-os mértéke
   5. 2009. augusztus 1-jén vagy azt követően kezdődő keresőképtelenség esetén az egy napra járó táppénz maximalizált összege.

   Az egyéni és társas vállalkozók esetében rendszeres jövedelemnek kell tekinteni a vállalkozóként elért, bevallott pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmet.

   Ahogyan az írásunkban is szerepel, és ahogyan Önnek is tanácsolták: vállalkozói kivétet kell elszámolni.

"Vissza a tetejére" gomb