Adó | Járulék | IlletékAdózás rendjeSzemélyi jövedelemadó

2016. évi személyi jövedelemadó (szja) bevallás főbb időpontjai

[print_link] [email_link]

A könyvelők, könyvelőirodák tisztelettel felhívják az összes normális, félnormális és nemnormális embertársunk figyelmét arra, hogy az adóbevallásában mindenki saját maga döntheti el, hogy miképpen veszi igénybe, vagy éppen osztja meg az adókedvezményeit, a NAV nem fogja tudni senki helyett kitalálni a frankót!

Személyi jövedelemadó (szja) bevallás 2016: “2017-től nem kell adóbevallást benyújtani ” (NLCafé),  “2017-től lényegében megszűnik az SZJA-bevallás” (Valasz.hu), “Megszűnhet az adóbevallás rendszere”(Origo), és a kedvenceink egyike: “Eltörlik az adóbevallást 2017-től!” (Blikk.hu ) – ha az adóbevallás 2017 kifejezést beírjuk a böngésző keresőjébe, akkor a találati listák élmezőnyében az előbb idézett címekkel találkozhatunk.

Csak néhány példa, hogy mit nem tud még a NAV (és esküszünk, hogy ez nem a NAV bűne…):

  • A családi kedvezmény megosztható a párunkkal. Szegény NAV honnan tudná, hogy miképpen szeretnénk megosztani. Hiszen majd nekünk is az év végén derül ki, hogy milyen volt az évünk, hogy célszerű megosztani.
  • Év közben nem vesszük igénybe a családi kedvezményt. Ebből nem az következik, hogy nem is akarjuk igénybe venni. Erről meg tényleg hogyan tudna a NAV?
  • Maradva még egy kicsit a családi körben: honnan lehet kitalálni, hogy az első házasok kedvezményét hogyan kívánja megosztani egymás között az ifjú pár? És, ha egy csintalan és pajzán egyéni megoldással osztják meg, akkor arról tudnia kellene a NAV-nak?  🙂
  • Kiadó lakás, kiadó szoba esetén például majd saját magunk is az adóbevallás készítésekor tudjuk meg, hogy mihez tartsuk magunkat; év közben egy kumma mukkot sem kell szólni a NAV-nak erről…
  • Ingatlan adásvétel esetén honnan a frászkarikából tudná a hivatal, hogy a drága mama minden papírt megőriz, csak azt nem tudja, hogy hova tette. De mi megtaláljuk, mire a bevallást be kell adni. És levonjuk a levonhatót! 😉
  • Tudhatja azt az adóhatóság, hogy az adónk 1 + 1 százalékát, a gyermekalapítványnak, vagy a kutyamenhelynek, és melyik egyháznak ajánljuk fel? Mi is az utolsó pillanatban döntjük el,ha nem feledkezünk meg róla.

Az adóhatóságnak teljes körű információja szinte csak azokról van, akiknek kizárólag bérjövedelmük volt (fix munkahelyről, vagy eseti jellegű munkából), vagy valamilyen kifizetőtől szereztek jövedelmet és adókedvezményt nem igazán vesznek igénybe.

Nem azért, mert a NAV nem akarja, hanem egyszerűen nem áll módjában a többség 2016. évi személyi jövedelemadó bevallását elkészíteni, így a felelősen gondolkodó ember, aki a saját családi kasszája iránt tényleg elkötelezett, és minden fillért, amit csak lehet, megtart magának, felkészül, hogy a bevallását – a legrosszabb esetben – saját maga állítja össze.

Ha valaki tökéletesen tisztában van az összes adótörvénnyel, adó jogszabállyal, és profin módon eligazodik az adóbevallás nyomtatványon, és ismeri az adókedvezményeket, azok hatásait a mára és jövőre nézve, annak nem kell könyvelőt, könyvelőirodát, adótanácsadót, adószakértőt keresnie, de a többieknek erősen javallott!

Időben szólunk! Mutatjuk a legfontosabb határidőket, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni:

2017.01.31 A munkáltató, a kifizető a magánszemélynek összesített igazolást ad (M30) Munkáltatói elszámolás választása, bevallási nyilatkozat jelzése a munkáltató felé (NY29_NY30)
2017.02.01 Bevallási nyilatkozat választásának jelzése a munkáltató hiányában az adóhatóság felé NY31 nyomtatványon
2017.02.13 A munkáltatóknak adatot kell küldeniük a NAV-nak a munkáltatói elszámolást és a bevallási nyilatkozatot választókról.
2017.02.15 Egyszerűsített bevallás választása esetén a 53NY nyomtatvány benyújtása
Kedvezményre való jogosultságot tanúsító igazolás kiadása a magánszemélynek
2017.02.27 Szja-bevallási és adófizetési határidő egyéni vállalkozók és áfafizetésre kötelezett magánszemélyek részére
2017.03.20 A munkáltatói elszámolást választóknak át kell adniuk kedvezményre vonatkozó igazolásaikat munkáltatójuknak
2017.05.01 Közli az adóhatóság az egyszerűsített bevallás tartalmát az adózókkal (53E)
Munkáltatói elszámolás esetén a munkáltató ezen időpontig állapítja meg az adót és az adóalapot
2017.05.22 53 ADÓNYILATKOZAT benyújtása
53 Adóhatósági közreműködés nélküli Szja bevallás benyújtása és szja fizetési határidő
A munkáltatói elszámolások megküldése az adóhatóság részére
Az egyszerűsített bevallás javítása esetén az adózó visszaküldi a javított bevallást az adóhatóság részére
1+1%-os rendelkező nyilatkozat benyújtási határideje
2017.06.20 Adófizetési határidő javított egyszerűsített bevallás esetén.

 

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb