Számvitel

A 2011-ről szóló beszámoló összeállításának előkészítő munkálatai

Verllag Dashöfer - Béta-Szoft-2011Azok, akik munkájuk révén közelebbi kapcsolatba kerültek a számvitellel és az adózással, tudják, hogy az év első felében meglehetősen sok feladattal kell szembe nézniük. Ennek egyrészt az az oka, hogy szinte minden évben változnak az adózási szabályok, melyeket nem csak ismerni, hanem alkalmazni is tudni kell. Másrészt számos bevallás elkészítése is erre az időszakra esik. Mindezen túlmenően van még egy rendkívül fontos teendő, a beszámoló készítés.

 A magyar vállalkozások zöménél a 2011. december 31-i időpont lesz a 2011. évi beszámoló fordulónapja. Ahhoz, hogy a beszámolót időben elkészíthessük, lényeges kiegészítő könyvelési és egyéb tennivalóinkat nem árt minél előbb elvégezni.

 Ki kell választani a  beszámoló formáját és el kell végezni a könyvviteli zárlatot, melynek célja a főkönyvi könyvelés adatainak teljessé tétele, a lekönyvelt adatok helyességének ellenőrzése, rendszerezése és összesítése.

 A könyvviteli zárlat elkészítését számos számviteli feladat előzi meg. Majd a könyvelést teljessé kell tenni, ellenőrizni és összesíteni kell. El kell készíteni a főkönyvi kivonatot, majd a beszámolót. Ezt jóvá kell hagyatni egy arra jogosult testülettel, rendezni kell a költség- és eredményszámlákat, el kell végezni az osztalékkal kapcsolatos elszámolásokat. Össze kell állítani a társasági adóbevallást és meg kell állapítani a mérleg szerinti eredményt. Ezt követően ismét készül egy főkönyvi kivonat, mely már csak a mérlegszámlák forgalmát és egyenlegét fogja tartalmazni. Végül elkészül a végleges beszámoló, és zárni kell a mérlegszámlákat.

 Ebből is látszik, hogy a beszámoló összeállítása és előkészítő munkái nem kis fejtörést okoznak, és rengeteg időt vesznek igénybe. A beszámolónak megbízható és valós összképet kell adnia a gazdálkodó vagyonáról, annak összetételéről (eszközeiről és forrásairól), pénzügyi helyzetéről és tevékenysége eredményéről, így fontos annak rendkívül precíz összeállítása.

 A beszámoló összeállítása mellett fontos feladat a cég mérlegének, eredmény kimutatásának önálló elkészítése, valamint a cash flow, a kiegészítő melléklet és társasági adó bevallásának az összeállítása is. A feladat egy cég esetében is meglehetősen időigényes, főleg akkor, ha ? mondjuk egy könyvelőiroda esetében ? több cégnek is el kell készítenie a beszámolóját.

 Ráadásul a munka itt még koránt sem ér véget. Sok vezető kíváncsi a cég eredményeire, így egy kimutatást és elemzést is kér könyvelőjétől az adott időszakra vonatkozóan.  Sokszor szükség van nemzetközi beszámoló elkészítésére is, a halasztott adó és a saját tőke megállapítására, vagy a hagyományos éves beszámoló angol vagy német nyelven történő leadására.

 Ám ezek összeállítása egyáltalán nem reménytelen. Hogy miért? Mert létezik egy olyan megoldás, melynek segítségével a hosszadalmas munkaórák percekre rövidülhetnek. Ez a megoldás pedig nem más, mint BÉTA-Szoft 2011 szoftver, ami már több mint 10 éve nyújt segítséget a könyvelők munkájában.

 A BÉTA-Szoft 2011 segítségével könnyedén elkészítheti a cég beszámolóját néhány kattintás segítségével. A program alkalmas egyrészt az éves és az egyszerűsített éves beszámoló összeállítására, melynek keretében nem csupán a mérleget, és az eredmény kimutatást állítja össze, hanem megoldást nyújt a cash flow kimutatás, a kiegészítő melléklet és az üzleti jelentés elkészítésére is. Mindezt angol és német nyelven is elkészítheti, valamint összeállíthatja nemzetközi beszámolóját is. Valamint különböző értékelések, elemzések is elkészíthetők a program segítségével.

 A program további előnyei:

 • a kiadvány tetszőleges cég beszámolójának összeállításhoz használható,
 • a szoftver segítségével elkészíthetők IAS-IFRS szabályoknak megfelelő pénzügyi kimutatások,
 • működik, mind lokális, mind hálózatos körülmények között,
 • az adatokat képes eltárolni több évre visszamenőleg is,
 • a szoftver rendszerigénye minimális,
 • alkalmas az elektronikus úton beküldendő beszámoló elkészítéséhez,
 • adatbázis-karbantartójának köszönhetően folyamatos mentést végez a munkáról, így teljes biztonságot kínál az ügyfelek számára,

 További részletekért keresse fel a https://betaszoft.dashofer.hu oldalt.

 Könnyítse meg dolgát és készítse el beszámolóját egyszerűen egyedülálló szoftverünk segítségével!

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Nem ehhez a témához kapcsolódik a kérdésem, de hálás lennék a válaszért.
  Egy cég tulajdonosának (egyben ügyvezető is) tulajdonában van egy autó, melynek üzembentartójaként maga a cég lett bejegyezve. A kérdésem az lenne, hogy a felmerülő költségek mellett, – melyeket elszámolunk a cég nevére kiállított számla alapján – értékcsökkenési leírást kell-e számolnunk az autóra? És ha igen, akkor milyen érték alapján?
  Köszönettel Sampus

  1. Kedves Sampus!

   ÉCS-t bizonyosan nem, hiszen nem birtokosai a tárgyi eszköznek, csak üzemeltetői (Nincs is, nem is lehet így a jármű az 1. számlaosztályban). Ugyanakkor, a cégautóadót tuttira megnyerték… 🙂 🙂

 2. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Jelenleg 27 000 Ft-os járadékot kapok. 1954. június 9-én születtem. Szolgálati időm 1968 óta van folyamatosan (mert ipari szakmunkásképzőbe jártam) 1992-ig, ekkortól rendszeres szociális járadékot kapok. Mikor tudok nyugdíjba menni? A nyugdíj előtti átmeneti járadék helyett létrehoztak- e valami más juttatást? S az mikortól járna?
  Köszönöm a választ!
  Juhász János

  1. Kedves Juhász János!

   Az 1954-ben született hölgyek és urak öregségi nyugdíjkorhatára 63 év és 183 nap, ami azt jelenti, hogy ön 2017-2018-ban éri el az öregségi nyugdíj korhatárt.

   Jelenleg ön nem rendszeres szociális járadékot kap – ugye? -, hanem a korábbi összeggel egyező mértékű rokkantsági ellátást (mivel 2012.01.01-től változott a jogszabály, és ön 2011.12.31-ig betöltötte az 57. életévét.
   Az átmeneti járadék helyett a rokkantsági ellátás/rehabilitációs ellátás kerül megállapításra.

"Vissza a tetejére" gomb