Számvitel

Mit jelent az "újrakönyvelés"?

főkönyvi kivonatIdőnként előfordul, hogy a tulajdonosok egy már lezárt üzleti évvel kapcsolatban arra kérik a könyvelőt, hogy könyvelje újra az egész évet. Ennek oka általában egy korábbi nem megfelelő számviteli nyilvántartás vagy ennek gyanúja. De vajon mit kezdhetünk egy újrakönyveléssel elkészített főkönyvi kivonattal?

A gyakorlatban előfordulhat, hogy a korábbi évek könyvelése olyan rendezetlen, abban olyan sok hiba van, hogy a könyvelő (általában egy új könyvelő) egyszerűbbnek ítéli újrakönyvelni az ellenőrzés évét.

A számviteli törvény szerint azonban nincs lehetőség a korábbi évek könyvelését módosítani még akkor sem, ha abban utólag hiba merül fel.
Újrakönyvelni kizárólag hibás gazdasági események javítását lehet, de azt is csak a tárgyévben.

A számviteli törvény előírása szerint:
–    nem lehet a beszámolóval lezárt év könyvelését félretenni és újat indítani.
–    nem lehet a korábbi évbe “belekönyvelni” sem.
–  a lezárt beszámolót lezárt könyvelés támasztja alá. A beszámolót a jóváhagyásra jogosult testület (közgyűlés, taggyűlés, alapító) elfogadta. A döntése felelős, és nem lehet megmásítani.

A taggyűlés újabb körülmények (jelentős és lényeges hiba feltárása) felmerülése esetén újabb döntést hozhat az új körülményekről. Ha ismételten közzéteszik a beszámolót, abban a korábbi döntés, mint előző évi adat szerepel.

A korábbi téves könyvelést sem lehet félretenni, és készíteni helyette egy jobbat, hiszen a korábbi könyvelés alapján készített beszámolót már közzétették. Ezért a nyilvánosságra hozott beszámolóhoz képest megváltozott adatokat lehet csak újra közzétenni, és ezeket – a megváltozott – adatokat kell könyveléssel alátámasztani.

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb