Adó | Járulék | IlletékÁltalános forgalmi adóEgyszerűsített vállalkozói adó (EVA)

Alanyi adómentesség választása 2011-re

áfaAz áfa speciális eseteire vonatkozó bejelentéseket év végén lehet megtenni, ezért itt az ideje, hogy átismételjük, ki választhat alanyi adómentességet 2011-től.

Az áfa tv. 188. § (1) bekezdése szerint alanyi adómentesség abban az esetben választható, ha az adóalany összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenértéknek – forintban kifejezett és éves szinten göngyölített – összege

– a) sem a tárgy naptári évet megelőző naptári évben ténylegesen,
– b) sem a tárgy naptári évben ésszerűen várhatóan, illetőleg ténylegesen

nem haladja meg az 5 millió forintos értékhatárt.


Eszerint a 2011-re alanyi mentességet az választhat, akinek 2010-ben ténylegesen, és 2011-ben ésszerűen várhatóan a bevétele nem haladja meg az 5 millió forintot.

Az összes termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás alatt az áfa törvény 2. § a) pontja szerinti értékesítéseket kell érteni, azaz ?adóalany által – ilyen minőségében – belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítését, szolgáltatásnyújtást?.

A ?megtérített vagy megtérítendő? kifejezések is különös jelentőséggel bírnak.
Bele kell ugyanis számolni azokat a teljesítéseket is, melyek pénzügyileg még nem rendeződtek, illetve nem elegendő az árbevételt figyelni, az ahhoz tartozó áfát is figyelembe kell venni.

Aki az evából való kilépésen gondolkodik, ő is választhat alanyi mentességet, ha a bevétele nem több, mint 5 millió forint.

Az evából való kilépést december 20-ig, az alanyi mentesség választását december 31-ig kell megtenni.

 

Forrás: Adónavigátor Kft.

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Tisztelt Cím!
  Kérdezni szeretnék Önöktől az ÁFA -körrel kapcsolatban.
  Egy közbeszerzési pályázat miatt 2009-ben lettem vállalkozó, még munkaviszony mellett. A pályázatom 2010-ben sikerrel járt, novembertől beindult ténylegesen a vállalkozás. Addig semmi bevételem nem volt belőle, alanyi adómentes voltam.
  Azt tudtam , hogy év végén lehet változtatni az adóalanyiságon, mondtam is a könyvelőmnek, ő azt mondta ráérek addig, mikor elérem az 5 millió ft- bevételt.
  Postát üzemeltetek, kereskedelmi forgalommal. Dohányt és egyéb dolgokat árusítok, hogy ki tudjam termelni a kiadásokat. A dohány megnöveli a forgalmat, kb 2 hónap múlva elérem az összeghatárt. Kérdésem, hogy nem lesz -e baj, hogy nem januártól léptem be az ÁFÁ-ba ? A másik pedig az, hogy természetesen az árukészletem megnöveltem, eddig nem vettem igénybe Áfa visszaigyénylést, viszont ha átlépek, én köteles leszek fizetni. Leltár vagy ilyesmi van-e? Vagy egyáltalán hogyan számolok el, jelenleg kisebb az árrésem mint 25 %.
  Válaszukat várom Köszönöm előre is
  Tisztelettel

  1. Kedves Pál Istvánné!

   Megnyugtatjuk: az adójegyes dohánytermék értékesítése nem számít bele az alanyi adómentesség határába. (áfa tv. 3. § b) pont).

 2. Tisztelt Cím!
  Az apeh eva tartozás miatt kizárt az eva körből 2011-ben, de erről még hivatalos értesítést nem küldött (a könyvelőm információja szerint biztos). Ebben az esetben kérhetem-e az alanyi adómentességet, vagy mi a legoptimálisabb lehetőség számomra így február elején?
  Válaszukat köszönöm!

  1. Kedves Szabó Péter!

   Az adóalany köteles a bejelentést megtenni, ha december 20-án nem felel meg az evatörvényben meghatározott bármely feltételnek, vagy az állami adóhatóságnál, a vámhatóságnál,
   az önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása van.

   Az eva-törvény hatálya alá tartozó adózónak csak akkor kellett nyilatkozatot tennie a, ha:
   – nem felelt meg az eva-törvényben meghatározott választási feltételek valamelyikének, és emiatt ki kellett jelentkeznie az eva hatálya alól, vagy
   – nem kívánta ezt az adózási módot fenntartani

   Megszűnik az adózó adóalanyisága a változás bekövetkezésének napját megelőző nappal, ha a változás révén már nem felel meg az adóalanyiságra előírt bármely feltételnek.
   Az eva adóalanyiság megszűnését követően továbbra is gazdasági tevékenységet folytató adózó új áfa adóalanynak minősül (vagyis olyan áfa adóalanynak, aki/amely a forgalmi adó rendszerében nem jogutódja sem az eva adóalanynak, sem az eva adóalanyiságot megelőzően létezett általános forgalmi adóalanynak).
   Az eva adóalanyiság megszűnését követően az új általános forgalmi adóalany az eva adóalanyként lezárt időszakban beszerzett termék, igénybevett szolgáltatás tekintetében előzetesen felszámított forgalmi adót nem helyezhet levonásba.
   Az eva adóalanyiság megszűnését követően ugyanakkor az új általános forgalmi adóalanynak nem keletkezik újólag adófizetési kötelezettsége azon bevétele után, amely az eva adóalanyiság időszakában megszerzett bevételnek minősül.
   Az áfa adóalannyá váláshoz kapcsolódóan az adózót az áfa adózási mód tekintetében bejelentési kötelezettség terheli. Amennyiben az adózó bejelentési kötelezettségét elmulasztja, vagy késedelmesen teljesíti, akkor ? főszabály szerint ? csak általános szabályok szerinti adózóként teljesítheti áfakötelezettség (pl. az alanyi adómentesség választásának joga nem illeti meg).

 3. Tisztelt Cím!
  1952-10-24.-én születem. 39év, és 7 hónap munkaviszonyom van, ez évben szeretnék előrehozott, csökkentett összegű öregségi nyugdíjba elnenni. Jelenleg a felmentési időmet töltöm. Abban kérném segítségüket, hogy a fönt említett nyugdíjba menetel lehetőség 2011 jan 1-től él e. Ha nem, milyen lehetőségeim vannak.
  Válaszukat előe is köszönöm.

  1. Kedves csanadineerzsebet!

   A Ön öregségi nyugdíjkorhatára 62 év és 183 nap (2015. I. félév). Előrehozott öregségi nyugdíjkorhatára 59. év (2011.10.24.). Amennyiben eléri a 40 év szolgálati időt, úgy ebben az időpontban csökkentés nélküli nyugdíjra lesz lehetősége, amennyiben nem, akkor kizárólag csökkentett összegű nyugdíjra lesz jogosult.

   Ha jól értelmezzük hozzászólását: jelenleg van 39 év és 7 hónap munkaviszonya, tehát további 5 hónap múlva (június tájékban) eléri a 40 évet. Tehát októbert kell már csak megvárnia, és csökkentés nélküli nyugdíjat vehet igénybe.

"Vissza a tetejére" gomb