Adó | Járulék | IlletékTársasági adó

A kedvezményes, 10%-os társasági adó 2010-ben

10% társasági adó 2010-benA 2010 közepén megváltozott társasági adókulcs miatt a bevallások elkészítésénél olyan kérdések merülhetnek fel, melyekre korábban nem is gondoltunk. A 10%-os adó a második félévben már nincs feltételekhez kötve, de az első félévben több feltételnek is meg kell felelni.

2010. január 1 és 2010. június 30. közötti időszakban a 10%-os adókulcs alkalmazásának feltételei már korábbi évekből ismertek, de a fél éves időtartam miatt helyenként átfogalmazásra került.

Feltételek, melyekből mindegyiknek teljesülnie kell, ha az első félévben is szeretnénk alkalmazni a 10%-os tao-t.


1.

2010. január 1 és 2010. június 30. közötti időszakban a számított adóalap után adókedvezményt nem veszünk igénybe. Kérdés lehet, hogy a második félévben milyen mértékben lehet igénybe venni az adókedvezményt. Véleményem szerint az egész évre kiszámított adókedvezmény naptári napok arányában második félévre eső része érvényesíthető feltételek nélkül. Az első félévre eső részét pedig csak akkor, ha szeretnénk élni a kedvezményes adókulccsal.

2.

a foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma legalább fél fő, azzal, hogy az átlagos állományi létszámot a havi átlagos létszámadatok számtani átlaga alapján kell meghatározni vagy – választása szerint – az adóévben legalább egy fő. Itt már találunk egy pontosabb szabályt a két féléves időintervallumra. Az is megfelelő a kedvezményes tao kulcshoz, ha az első félévben folyamatosan volt 1 foglalkoztatott, de az is megoldás lehet, ha például csak a második félévben volt foglalkoztatott, de akkor legalább 2 fő. Ezesetben is kijön az éves átlagos állományi létszám 1 főre.

3.

2009-ben az adóalap vagy az adózás előtti eredmény legalább a jövedelem – (nyereség) minimum összegével egyezik meg, kivéve, ha a tao törvény 6. § (6) bekezdése szerint nem kell a nyereségminimumot alkalmazni. (Például nem volt 2009-ben ?kezdő? vállalkozás)

4.

2009-ben a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének való megfelelés hiányát nem állapította meg a munkaügyi hatóság, és nem sértettük meg az egyenlő bánásmód követelményét sem

5.

A foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma és legalább az adóév első napján érvényes minimálbér kétszerese – ha az adózó székhelye a jogszabályban megnevezett leghátrányosabb térségek, települések valamelyikében van, akkor a minimálbér – szorzatának a 2010. január 1. és 2010. június 30. közötti időszakra számított összegére vallunk be nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot. Vigyázat! Itt kizárólag az első félévben lehet teljesíteni a feltételt. Ha a második félév magasabb járulékalapja miatt jönne ki éves szinten a minimálbér kétszeresének megfelelő járulékfizetés, akkor sem vehető igénybe az első félévre érvényes kedvezményes tao kulcs.

Adónavigátor Konferencia 2011- társasági adó

A 10% illusztrációja a System Media blog oldaláról származik, védett fájlként nincs jelölve. Köszönjük a grafikát!
Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb