Egyszerűsített vállalkozói adó (EVA)Társasági adó

Az eva-ból kikerültek beszámolója

EVA alanyok áttéréseAzok a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, akik 2010-ben eva alanyok voltak, de 2011-re kiléptek, és korábban bevételi nyilvántartást vezettek, azoknak a számviteli törvény szerint nyitó mérleget kell készíteni.

A lecsökkentett társasági adó és az olcsóbb személyi jövedelemadó mellett sokan döntöttek úgy, hogy kilépnek az evából. Nem jelent a változás eltérő nyilvántartást a jogi személyiségű gazdasági társaságoknál (kft-knél).

Azoknak a bt-knek és kkt-knek, akik az eva ideje alatt bevételi nyilvántartást vezettek, most vissza kell térni a számviteli törvény hatálya alá.

Nekik egy tételes leltározással alátámasztott leltár alapján nyitó mérleget kell készíteniük.

A nyitó mérlegbe:

– az eszközöket piaci értéken,
– a kötelezettségeket a ténylegesen fizetendő,
– a céltartalékokat a számított, a törvény előírásainak megfelelő összegben,
– a saját tőkét az eszközök és a kötelezettségek (ideértve a céltartalékokat is) különbözetének összegében kell figyelembe venni.

A nyitó mérlegbe felvett eszközök és források értékének valódiságát könyvvizsgálóval kell ellenőriztetni.

A kiegészítő mellékletben utalni kell arra a tényre, hogy az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény hatálya alól visszatérve először készít beszámolót.

Nincs törvényi előírást arra, hogy a nyitó mérleget milyen határidővel kell elkészíteni. Az biztos, hogy az első, már nem evás időszak beszámolójában az előző évi adatokhoz a nyitó mérleg adatait kell feltüntetni.
A nyitó mérlegben szereplő adatok közzététele is ennek a beszámolónak a közzétételével valósul meg.


Társasági adó bevallás

Adónavigátor Konferencia – 2011. március 30. – Lurdy Ház – Budapest
Részletek itt>>Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. El nézést kérel lehet hogy rosszul kérdeztem leget hogy az előre hozott nyugdíjra gondoltam.
  Akkor azzal mi van ?
  Még egyszer bocs!!
  Üdv:Ági

 2. Szeretném meg tudni hogy lehet 1953.-ban született nő 59 éves 2011.12.31.

  1. Kedves saherka!

   2 esetet tudunk elképzelni:
   a.) ha baromira igyekszik, vagy
   b.) sehogyan sem. 🙂

   Kérdéséből azt gyanítjuk, hogy keveri az előrehozott öregségi nyugdíj és a korengedményes öregségi nyugdíj fogalmát, feltételeit. A korengedményes nyugdíjazás 2011-es feltételeiről olvashatja írásunkat honlapunkon, ha követi ezt a linket.

 3. Szeretném meg kérdezni ,hogy tényleg eltörlik az 1953.-ban született nőknek az 59 éves korban nyugdíjba vonulását 2012.-töl.
  A start extra kártyát jövő héten tudom ki váltani (ami 2011.4.1.)úgy olvastam az is meg szűnik 2012.
  Előre is köszönöm a választ !!
  Ági

  1. Kedves saherka!

   Nem, nem törlik el az előrehozott öregségi nyugdíjra vonatkozó előírásokat.

   Amivel keveredhetett az információja, az annyi, hogy a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét (maximálisan az előrehozott öregségi nyugdíj előtt 5 évvel vehető igénybe) 2011. december 31-ig lehet igénybe venni, majd ezt követően ez a lehetőség megszűnik.
   Ez magyarra fordítva annyit tesz, hogy idén még az 1953.12-31-ig születettek vehetik igénybe ezt a fajta nyugdíj formát.

   START PLUSZ és START EXTRA kártyák kiváltására legkésőbb 2011. december 31. napjáig van lehetőség, tehát ezen kártyák alapján járulékkedvezmény igénybevételére legkésőbb 2013. december 31. napjáig kerülhet sor!

"Vissza a tetejére" gomb