Adó | Járulék | IlletékEgyszerűsített vállalkozói adó (EVA)KATAKIVASzemélyi jövedelemadóTársasági adóÚtmutató, segédlet

Rövid útmutató a KATA hatálya alá történő bejelentkezéshez

Kisadózó vállalkozások tételes adója 2013. január 1-tőlA kisadózó vállalkozások tételes adójáról korábban már honlapunkon írtunk; mi ez az új adónem, kik választhatják, mik a feltételek, stb. (Aki nem olvasta volna, az a megadott hivatkozásra kattintva pótolhatja a lemaradását. 🙂 )

Reméljük, hogy mindenki összedugta könyvelőjével a kis buksiját, meghányták-vetették a dolgokat, és nagyjából megszületett az elhatározás: 2013-tól irány a KATA!

Véleményünk szerint téved az, aki úgy gondolja, hogy soha többé nem kell már nekik könyvelő, de mindenesetre arra gondoltunk, hogy röviden összefoglaljuk a technikai teendőket is (persze, elképzelhető, hogy néhány könyvelő kolléga is örülni fog egy kis “sorvezetőnek”.):

1.  SZJA vagy TAO hatálya alól KATA hatálya alá 2013.01.01-től

?Normál? adózási szabály alkalmazása esetén

 • T101 és T201: december 31-ig választani kell a KATA alkalmazását
 • T101 és T201: december 31-ig az áfa szabálya megváltoztatható:
   • ha most áfás, és megfelel a 6 milliós bevételi értékhatárnak, akkor választhaó az alanyi adómentesség (2012. és 2013. is szempont)
   • ha most alanyi adómentes , akkor bejelenthető az általános szabályok választása
   • nem kell tenni semmit az áfával, ha a korábbi áfa választásunkat szeretnénk megtartani
 • 1229: aki a TAO alól kerül a KATA hatálya alá, annak a 2012. évre szóló társasági adóbevallásában kell bevallania az osztalék utáni adót kiváltó adót. Ilyen kötelezettsége  az SZJA hatálya alá tartozó adózóknak nincs.

2. EVA hatálya alól a KATA hatálya alá 2013. 01.01-től

 • 2T203 vagy 12T103: december 20-ig ki kell lépni az EVA hatálya alól, de ha ezt nem tesszük meg, a KATA választáa automatikusan kiléptet az EVA hatálya alól
 • T101 és T201: december 31-ig az áfa szabályáról bejelentést kell tenni, amiben
   • választható az alanyi adómentesség, ha a 2013-as bevétel várhatóan nem haladja meg a 6 millió forintot. (a 2012. évi bevételt nullának kell tekinteni)
   • választhatóak az általános szabályok
 • T101 és T201: december 31-ig kell a KATA alkalmazását választani

3. SZJA vagy TAO hatálya alól KATA hatálya alá 2013. év közben

A ?normál? adózási szabályt alkalmazzuk még 2013. év elején is, de év közben szeretnénk áttérni a KATA-ra, akkor

 • T101 és T201: Bejelentés alapján választani kell a KATA alkalmazását, ami a következő hónap első napjával lép életbe
 • T101 és T201: A bejelentéssel egyidejűleg az áfa szabályáról bejelentést kell tenni, amiben már alanyi mentességet nem választható (az eddig is áfa alanynak minősülő vállalkozások áfa választásukat csak év végével változtathatják meg)
 • 1329: aki 2013-ban a TAO hatálya alól kerül a KATA hatálya alá, annak a 2013. évre szóló társasági adóbevallásában kell bevallania az osztalék utáni adót kiváltó adót. Ilyen kötelezettsége  az SZJA hatálya alá tartozó adózóknak nincs.

4. EVA hatálya alól KATA hatálya alá 2013. év közben

Amennyiben jelenleg a vállalkozás az EVA hatálya alá tartozik, és 2013. évben is az marad, akkor most nincs semmi teendő, de ha 2013-ban, év közben, úgy döntünk, hogy mégis át szeretnénk jelentkezni a KATA hatálya alá, akkor

 • T101 és T201: Bejelentés alapján választani kell a KATA alkalmazását, ami a következő hónap első napjával lép életbe. Ezzel automatikusan megszűnik az EVA alanyiság.
 • T101 és T201: A bejelentéssel egyidejűleg az áfa szabályáról bejelentést kell tenni, amiben az év végénél már említett szabályoknak megfelelően
   • lehet alanyi adómentességet, vagy
   • lehet az általános szabályok szerinti mód
Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Tisztelt Cím!

  Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy nemrég kezdtem el egy külföldi munkát,ahonnét havonta kapok (teljesítménytől függő) fizetést. Ez nem amolyan interneten található kis munkácska, hanem egy világcégről van szó. Semmilyen munkaszerződésem sincs,illetve ott nem fizetnek ez után adót sem, hanem én fizetek itthon.
  A napokban merült föl bennem a gondolat, hogy erre nem lehetne-e itthon nyitni egy vállalkozást,a fölmerülő, számlával igazolt költségeket le lehetne-e írni az adóból?
  Erről szeretnék kérni tájékoztatást, mert ebben nem igazán vagyok otthon.

  Köszönettel: Kiss Anikó

 2. Előző üzenetem elküldésénél nem jelöltem be, hogy emailben értesítést szeretnék kapni új hozzászólás esetén.

 3. 2012.12.31-ig EVA_ÁFA hatálya alá tartozó betéti társaság voltunk, 2013. január 1-től KATA és alanyi áfamentes Bt leszünk. Csak szellemi tevékenységgel foglalkozunk. Kérdésem: ha a 2012. évről készülő mérlegben (Normál egyszerűsített mérleg “A” tipus)29. sor VII. Mérleg szerinti eredmény sor Tárgyév oszlop [a 2012. évi CXLVII. Törvény 26. § (2)] nem nulla, akkor a 2012. évi CXLVII. Törvény 26. §(3) A (2) bekezdés szerinti összeg után a közkereseti társaság, a betéti társaság és az egyéni cég adót (a továbbiakban: az osztalék utáni adót kiváltó adó) fizet?
  Válaszukat köszönve
  Bereczki Dániel

"Vissza a tetejére" gomb