Adó | Járulék | IlletékHelyi iparűzési adó (HIPA)Társasági adó

Feltöltési kötelezettség: 2014. december 22. (hétfő)

konyvelozonaHU - Feltöltési kötelezettség 2014.A társaságiadó-előleg kiegészítésére, feltöltésre azok a társaságok kötelezettek, amelyeknek a tárgyévet megelőző adóévben (2013-ban) az éves szinten számított nettó árbevételük meghaladta a 100 millió forintot.

A NAV felé a társaságiadóelőleg-kiegészítés bevallását a “01”-es nyomtatványon kell benyújtani. Amennyiben a társaságnak más adónemről is kell bevallást készítenie december 22-i határidővel, akkor az eltérő bevallási időszak miatt a különböző adónemek bevallását nem lehet összevonni, a társaságiadó-előleg kiegészítését külön nyomtatványon kell benyújtani.

A vállalkozásoknak 2014-ben december 22-i hatállyal (mivel 20-a szombati napra esik) kell az éves várható adó összegére kiegészíteniük a 2014-ben már megfizetett társasági- és, iparűzésiadó-előlegeket, innovációs járulékot, valamint a reklámadót és a jellemző különadókat.

Az előző évekhez hasonlóan, 2014-ben is bevallást kell tenni az iparűzésiadóelőleg-kiegészítésről az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon.
Azoknak a szervezeteknek, amelyek több önkormányzat területén rendelkeznek telephellyel, minden önkormányzat felé külön-külön eleget kell tenniük bevallási, illetve befizetési kötelezettségüknek.

A társasági adóelőleg?kiegészítésre kötelezett szervezetek kötelesek benyújtani az iparűzési adó-feltöltési bevallást, és megfizetni a kötelezettséget (már, amennyiben keletkezett befizetési kötelezettség). (Tehát, az a szervezet, amelyik társasági adóelőleg-feltöltésre kötelezett, az kötelezett helyi iparűzési adóelőleg-feltöltésre is, amelyik nem kötelezett társasági adóelőleg-feltöltésre, az nem kötelezett helyi iparűzési adóelőleg-feltöltésre.)

A reklámadóról szóló 2014. évi XXII. törvény alapján a médiaszolgáltatást nyújtó társaságokat feltöltési kötelezettség terheli ennél az adónemnél is.
A médiaszolgáltatás igénybe vevőinek a törvény szerinti bevallási kötelezettségen és a nyilatkozatok megfelelő beszerzésén kívül más teendője ebben az időszakban nincs.

Amennyiben a 2014. december 22-ig teljesített adóelőlegek, illetve a kiegészítő feltöltés együttes összege nem éri el az adóévi várható adó 90%-át, úgy a szervezet a befizetett előleg és az adó 90%-ának különbözete után 20% mulasztási bírságot fizet, akár egy napos késedelem esetén is.

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb