Személyi jövedelemadó

Első házasok kedvezménye 2015.

www.konyvelozona.hu - Első házasok adókedvezménye 2015.Figyelem! Eredeti cikkünkben helytelenül írtuk, hogy a 2015.01.01. előtt kötött házasságok esetén is igénybe vehető ez a kedvezmény. Sajnos, nem! (Köszönjük szépen Molnár Melinda nevű olvasónknak, hogy javított bennünket!

Valami nagyon viccessel szerettük volna kezdeni írásunkat, amelyben az első házasok 2015. január 01-től bevezetendő új kedvezményéről adunk általános tájékoztatást, de aztán úgy döntöttünk, hogy a szerelemet nem az 5ezer Ft-os kedvezmény fogja befolyásolni, és valóban nemes gesztus, hogy a házasulási kedv növeléséhez hozzájárul az adójogszabályi környezet. (Nem utolsó sorban, az első havi kedvezményből már lehet vásárolni egy jó kiállású sodrófát az otthoni reguláció szabályozásához…. (csak nem bírtuk ki… 🙂  🙂 )

2015-től minden olyan pár, életkortól függetlenül, ahol legalább az egyik fél első házasságát köti,

 • jogosultsági hónaponként
 • a házassági életközösség fennállása alatt
 • a házasságkötést követő hónaptól
 • legfeljebb 24 hónapon keresztül
 • az összevont adó alapját együttesen 31.250 Ft első házasok kedvezményével csökkentheti.

Praktikusan, az adóalap csökkenés 5ezer Ft adómérték-csökkenést jelenthet hónaponként, tehát, ez egy 120ezer Ft-os nászajándék is lehet.

 Milyen feltételekkel vehető igénybe az első házasok adókedvezménye?

 • Össze kell házasodni. A házasságkötés napját jó lesz megjegyezni, mert az első jogosultsági hónap a házasságkötést követő hónap első napjától kezdődik, mind az újdonsült asszonyka, mind az újdonsült férj esetén. (Meg különben is: mit kap a képére az a férj, aki az asszony számára oly’ fontos dátumot elfelejti? 🙂 )
 • A kedvezmény maximum 24 hónapon keresztül vehető igénybe. 24 hónapnál kevesebb időtartam akkor következik be, ha
  • a házaspár meggondolja magát, és elválnak a 24 hónapon belül, vagy
  • magzatra vagy gyerekre való tekintettel családi kedvezményre válik jogosulttá
 • Az első házasok kedvezményét a házastársak külön-külön, vagy együttesen megosztva is igénybe vehetik Az év végi adóbevallásuknál az adóelőleg megállapításától függetlenül dönthet a házaspár a kedvezmény személy szerinti igénybe vételéről.
 • Az első házasok kedvezménye a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető. Ennek azért van jelentősége, mert így a kedvezmény igénybevételének nem akadálya, ha a házasság megkötésekor a házastársak bármelyike már jogosult családi kedvezményre.
 • A kedvezmény a megfelelő adóelőleg-nyilatkozat megtételével az adóelőleg levonásánál is figyelembe vehető, és ez akkor is igaz, ha a magánszemély maga köteles az összevont adóalapja adóelőlegét megállapítani.

A kedvezmény a 2014. december 31-ét követően megkötött házasságok esetében alkalmazható!

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Most vagyunk friss házasok, június 13-án esküdtünk mind kettőnknek első házassága.Terhességemmel már túl vagyok a 91. napon és magzatra sem vettem még igénybe az adó kedvezményt. Az első házasok kedvezményére én és a férjem is leadhatjuk a nyilatkozatot ami 5-5ezer Ft/fő /hó több nettó bér. És én igénybe vehetem még a családi kedvezményt is ami azt jelenti hogy a házasok kedv. 5ezer Ft a családi adókedv. miatt havi 10 ezer több nettó bér.Vagy nem jól értelmezem.Válaszotok előre is köszönöm.Gáboréka

  1. Kedves Gáboréka!

   2015. január 1-től azok, akik 2014. december 31-ét követően kötöttek házasságot (mint önök is) és legalább egyikük az első házasságát kötötte, a házasságkötést követő hónaptól (első jogosultsági hónap) jogosultsági hónaponként együttesen 31.250 forinttal csökkenthetik az összevont adóalapjukat.

   A kedvezményt 24 hónapon keresztül vehetik igénybe. Ezen időtartamon belül utolsó jogosultsági hónap az a hónap, amelyet követően magzatra vagy gyermekre tekintettel nyílik meg a családi kedvezményre való jogosultságuk.

   Ha közös gyermek(magzat?terhesség 91 napja) érkezik 24 hónapon belül a házasságba, akkor már csak a családi adó – és járulékkedvezményt érvényesíthetik a gyermekek után.

 2. Kedves Könyvelőzóna!

  Van egy 18 hónapos gyermekünk, nyáron szeretnénk összeházasodni. Jelenleg párom veszi igénybe a családi adókedvezményt. Az lenne a kérdésem, hogy én igénybe vehetem-e az első házasok kedvezményét? Ha igen, akkor is a maximális 5000 forint összeget kapom havonta?

  A másik kérdésem az volna, hogy az én munkahelyemen, párom munkahelyén és egy könyvelő ismerősünk is mást mond. Van, aki szerint nem vehetjük igénybe és van, aki szerint igen és mindenki biztosra állítja, amit mond. Ennyire nem egyértelmű ez?

  1. Kedves Mandika!

   2015-től minden olyan pár, életkortól függetlenül, ahol legalább az egyik fél első házasságát köti…

   Mindkettő kérdésére igen a válasz, amennyiben ez az első házassága.

   Nem zárja ki az első házasok kedvezményét, ha a házasság megkötésekor a házastársak bármelyike meglévő gyermekre vagy magzatra tekintettel már jogosult családi kedvezményre.

   Azt, hogy milyen kérdésre ki és milyen választ ad, ahhoz nem tudunk hozzászólni. Amit ön most kérdezett, arra választ adtunk a mai napon hatályos jogszabályi előírások alapján [Szja törvény 29/C. §].

 3. Tisztelt Könyvelőzóna!

  2015. augusztus 15-én házasodunk párommal (első házasságunk)
  Nekünk már van egy közös gyermekünk, aki most 20 hónapos.
  Mi is kérhetjük 2015. szeptemberétől az eső házasok adókedvezményét? Meddig? augusztustól számítva 24 hónapig? Ha a 24 hónap lejárta előtt megszületik a következő gyermek, akkor az ő születéséig? köszönöm a segítségüket előre is.

  1. Kedves Csilla!

   Igen, jogosultak lesznek a kedvezményre, egészen addig, amíg az újonnan születendő gyermekre való tekintettel családi kedvezményre lesznek jogosultak, de maximum 24 hónapig.
   (Családi adókedvezményre már a magzat esetében is jogosultakká válnak, nem kell a megszületéséig várni.)

   Hadd legyünk az elsők között, akik gratulálnak a házasságkötésükhöz! 🙂

 4. Családi adókedvezmény után az első házasok kedvezményét igénybe lehet-e venni TBSZ számla megszüntetése során keletkezett adólevonására is?

  1. Kedves Lili!

   Önök az első házasok kedvezményét egyáltalán nem vehetik igénybe, mivel 2014. december 31-e előtt házasodtak.
   A családi kedvezmény – a feltételek fennállása esetén – az összevont adóalapot csökkenti.
   Az összevont adóalap az adókötelezettség alá eső valamennyi önálló, nem önálló tevékenységből származó, valamint egyéb bevételekből megállapított jövedelem, valamint az átalányadós egyéni vállalkozói és mezőgazdasági kistermelői bevételből az átalányban megállapított jövedelem.

 5. Tisztelt Könyvelőzóna!
  Én GYED-en vagyok,3 gyerekre veszem igénybe a családi adókedvezményt,2013 novemberben házasodtunk,a férjemnek ez az első házassága,nekem nem.Megtakarításból származó /tartós befektetési számla megszüntetése/adó kötelezettségem keletkezett 2015-ben.Ebből is lelehet vonni a kedvezményt?

 6. Nekem olyan kérdésem lenne, hogy Március 31-én töltöm be a várandósság 91. napját. Márciusban már jogosult vagyok a családi adókedvezményre. Ha április 4-én házasodunk össze, akkor május hónaptól jogosult vagyok a családi adókedvezményre és az első házasok kedvezményére is?
  Előre is köszönöm.

  1. Kedves Dora!

   Családi kedvezményt a magzat után is igénybe lehet venni a várandósság időszakában, a gyermek fogantatásának 91. napjától a megszületéséig.
   A kedvezményt mindazokban a hónapokban igénybe lehet venni, amelyekben a várandósság orvosi igazolás alapján legalább egy napig fennáll.

   Nem zárja ki az első házasok kedvezményét, ha a házasság megkötésekor a házastársak bármelyike meglévő gyermekre vagy magzatra tekintettel már jogosult családi kedvezményre.

 7. Szerintem nem igazságos ez az adórendszer és mi van azokkal a házasokkal aki már régebb óta házasok és nincs gyerekük azok el vannak felejtve? Ők miért nem részesülhetnek ebbe? Szerintem a kormány nincs tekintettel ezekre az emberekre, mert szerintem ugyan úgy járna nekik is. Ők is házasok vagy nem?

  1. Kedves Vera!

   Van egy olyan sanda gyanúnk, hogy a “tisztességes adórendszert” még nem találták fel. 🙂
   Azt mennyire tartja igazságosnak, hogy az apák is ott tartózkodnak a “gyermekgyártásnál”, a gyermeknevelésnél, mégis csak az anyukák vehetik igénybe a 40 éves jogosító idővel a kedvezményes nyugdíjat.

   Lehetséges, hogy a kormány, de méginkább talán a kiszolgáló apparátus, házasok, és inkább ilyen dolgokon agyalnak, ahelyett, hogy a házastársukkal normális dolgokról beszélgetnének este, a kandalló/kályha/tűzhely/radiátor mellett… 🙂 🙂

 8. Elég érdekes válaszokat adtak a kérdezőknek, hogy ha 2014-ben házasodtak..(- amikor még ez a jogszabály nem is élt.)
  Ehhez képest:
  ….Ki jogosult az első házasok kedvezményére?

  2015. január 1-jétől a 2014. december 31-e után házasságot kötött minden olyan házaspár, amely esetében legalább az egyik házastárs első házasságát köti, jogosult az első házasok kedvezményére. E kedvezmény a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.
  ———————
  Na már most, akkor milyen alapon illetné meg a kérdezőket a 2014. novemberben, stb. előző évben kötött első házasok kedvezménye??

  1. Kedves Molnár Melinda!

   Ugyanúgy, ahogyan az Adózóna, a Könyvelőzóna is elolvas egy új, vagy változott jogszabályt, és megpróbálja értelmezni:

   A magunk részéről nem olvastuk azt, hogy “… a 2014. december 31-e után házasságot kötött..” házaspárok lennének jogosultak.

   Az ominózus jogszabályváltozás az 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról új, 29/C. §-ában található:

   Az első házasok kedvezménye

   29/C. § (1) Az első házasok kedvezményét érvényesítő magánszemély az összevont adóalapját [29. §] az első házasok kedvezményével csökkenti. A kedvezmény a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

   (2) Az első házasok kedvezményét az a házaspár érvényesítheti, amely esetében legalább az egyik házastárs első házasságát köti.

   (3) A házastársak által együttesen érvényesíthető kedvezmény jogosultági hónaponként 31 250 forint.

   (4) Jogosultsági hónapként a házassági életközösség fennállása alatt a házasságkötést követő hónaptól (azt első jogosultsági hónapnak tekintve) legfeljebb 24 hónap vehető figyelembe, de az említett időtartamon belül utoljára az a hónap, amelyet követően a magánszemély magzatra vagy gyermekre (ide nem értve a nevelt gyermeket) tekintettel családi kedvezményre válik jogosulttá.

   (5) A kedvezményt a házastársak – döntésük szerint – az összeg megosztásával közösen érvényesítik, ideértve azt az esetet is, ha a kedvezményt kizárólag egyikük veszi igénybe. A kedvezmény közös igénybevétele az adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban független attól, hogy az adóelőleg megállapításánál mely házastársnál történt annak figyelembevétele.

   (6) Az igénybevétel feltétele a házastársak – adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban közösen tett, egymás adóazonosító jelét is feltüntető – nyilatkozata, amely tartalmazza, hogy a kedvezményt melyikük veszi igénybe, vagy a kedvezmény összegének megosztására vonatkozó döntésüket.

   A címmel együtt mindösszesen 13 sor a jogszabály, aztán mekkora kavirc lesz belőle… 😉

   ad (1) ez a bekezdés – úgy gondoljuk, nem gerjeszt vitát, nem értelmezzük tovább. 🙂

   ad (2 ez a bekezdés azt mondja, hogy az (1) bekezdés szerinti kedvezményt az a “házaspár érvényesítheti, amely esetében legalább az egyik házastárs első házasságát köti”.

   Ebben a bekezdésben mi egyáltalán nem látunk időbeli kikötést; ha az egyiknek az első házassága, akkor (ezen pont szerint) az egyik érvényesítheti, ha mindkettőjüknek, akkor mindketten, ha egyikőjüknek sem, akkor egyik sem érvényesíthet kedvezményt.
   A mi olvasatunkban is úgy gondoljuk, hogy csak 2015.01.01-től érvényesítheti(k), mivel előtte nem volt erre jogszabály. 😉

   ad (3) Ez a bekezdés sem okozhat értelmezési problémát: ha érvényesíti(k), akkor annyit, amennyit a jogszabály meghatároz.

   ad (4) Ez már egy kicsit izgalmasabb bekezdésnek tűnik: “Jogosultsági hónapként a házassági életközösség fennállása alatt a házasságkötést követő hónaptól (azt első jogosultsági hónapnak tekintve) legfeljebb 24 hónap vehető figyelembe,…”
   Ebből a (legfeljebb) 24 hónap teljesen egyértelmű. Mi okozhat gubancot?
   “Jogosultsági hónapként a házassági életközösség fennállása alatt a házasságkötést követő hónaptól (azt első jogosultsági hónapnak tekintve)…” mondatrészt kell(ene) értelmeznünk:

   A “jogosultsági hónap” nyilvánvalóan az a hónap, amikor a kedvezmény érvényesítéséhez szükséges valamennyi joggal rendelkezik a házaspár.
   Ennek a kezdete (az első jogosultsági hónap): a házasságkötést követő hónap.

   Véleményünk szerint ez a bekezdés sem mondja ki, hogy csak a 2014. december 31-ét követően kötött házasságokra igaz.
   A magyar nyelv általános szabályai szerint értelmezve: összesen, maximum 24. (huszonnegyedik) hónap a kedvezményre jogosító hónapok számának vége. Mivel 2015.01.01. előtt nem létezett ez a szabály, nem is lehet rá igénybe venni a kedvezményt, de a házasságkötéstől telnek a hónapok. A maximum 24 hónap nem azt jelenti, hogy január elsejétől huszonnégy hónap a jogosultság, hanem azt, hogy 24, vagy annál kevesebb.

   ad (5) ez a bekezdés sem okozhat sok gondot: vagy egyikük, vagy a másikuk, vagy mindketten igénybe vehetik. Év végén majd eldöntik a bevallásnál, hogy miként “osztoznak”, most adóelőleg nyilatkozatot kell tenniük, ha valamiképpen szeretnék már év közben valami módon a kedvezményt igénybe venni.

   ad (6) ez a bekezdés is egyértelmű: meghatározzák, hogy milyen módon osztják meg a kedvezményt, és pont.

   Összefoglalva: Mi sehol nem olvassuk ki a jogszabályból, hogy csak a 2014. december 31-ét követő naptól kötött házasság esetén vehető igénybe az első házasok kedvezménye.
   A mi olvasatunk (és remélhetőleg a törvényalkotó logikája is ezt követi), hogy a kedvezmény a feltételek fennállása esetén maximum 24 alkalommal vehető igénybe (egy alkalom = egy jogosultsági hónap).

   Mindaddig, amíg nem következik be valamelyik esete annak, hogy nem lesz jogosult a pár a kedvezményre – mivel első házasságkötőknek minősülnek – addig érvényesíthetnek kedvezményt.
   Történetesen az, hogy már elment pár hónap a házasságukból, mire hatályba lépett a törvény, számunkra azt a gondolatot hordozza, hogy a maximális 24-ből számukra már nem jut annyi hónap, amennyi a házasságkötésüktől a törvény hatályba lépéséig már eltelt.

   Kedves Molnár Melinda!
   Kedves Olvasóink!

   Az elmúlt több mint 20 év könyvelőirodai tudással és tapasztalattal vállalkoztunk arra, hogy honlapunkon igyekszünk az emberekhez közelebb hozni, közérthetőbbé tenni a számunkra (szakmabeliek számára) sem mindig teljesen egyértelmű adó- és gazdasági szabályozást.
   Továbbképzésekre járunk, szakmai lapokat, oldalakat, bírósági döntéseket, NAV és egyéb ágazati utasításokat, állásfoglalásokat olvasunk, hogy a mindennapjaink gyakorlatába átültethessük, Ügyfeleinket minél magasabb szinten kiszolgálhassuk.

   Mi is emberből vagyunk, tévedhetünk, másképpen gondolhatunk dolgokat – egyáltalán nem érezzük magunkat csalhatatlannak – mi a saját álláspontunkat képviseljük, ha esetleg tévedünk, akkor vállaljuk a következményeket.

   Ha most nem lenne jó az értelmezésünk, akkor a kérdezőket erről azonnal, közvetlenül értesíteni fogjuk, és a honlapon is közzétesszük, hogy nem mi gondoltuk jól.

   1. Tisztelt Könyvelőzóna!

    Írják, “Összefoglalva: Mi sehol nem olvassuk ki a jogszabályból, hogy csak a 2014. december 31-ét követő naptól kötött házasság esetén vehető igénybe az első házasok kedvezménye….” Az alábbiakban beteszem a jogszabályi szövegegeket, ami elég egyértelműen tartalmazza, hogy csak a 2014.december 31-et követően kötött házasság esetén…
    ——————————————–
    2014. évi LXXIV. törvény
    az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról

    26.§. (4) E törvénynek az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2014. évi LXXIV. törvénnyel megállapított 29/C. §-a a 2014. december 31-ét követően megkötött házasságok esetében alkalmazható.

    ———————————————-

    1995. évi CXVII. törvény
    a személyi jövedelemadóról

    84/Zs.§. (4) E törvénynek az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2014. évi LXXIV. törvénnyel megállapított 29/C. §-a a 2014. december 31-ét követően megkötött házasságok esetében alkalmazható.

    Üdvözlettel.

    1. Kedves Molnár Melinda!

     Hiába a józan ész által lefuttatott logikának, fájó szívvel be kell vallanunk, hogy önnek teljesen igaza van. 🙁

     Örültünk volna, ha már az első hozzászólásában jelzi a törvényhelyet (amelyet mi “benéztünk” a nagy örömünkben, de így legalább nagyobb az égésünk, és jobban fogunk a jövőre nézni igyekezni, hogy nem kapkodunk, mindent végigolvasunk. 🙂
     Írásunkat javítottuk, az érdekelteket még ma közvetlenül is értesítjük.

     Kérjük, legyen a jövőben is, továbbra is kritikus olvasónk!

     Köszönjük szépen!

     1. Tisztet Könyvelőzóna!

      Ez így korrekt. Köszönöm!

      És bevallom én sem bújtam még át az átmeneti rendelkezéseket, de azt kézenfekvőnek találtam, hogy csak a törvény hatálybalépését követően kötött házasságoknál jöhet szóba a kedvezmény, ezért is nem idéztem a jogszabályi helyet elsőre.

      Azután próbáltam kutatni az interneten, hogy miként kell pontosan értelmezni, hogy 24 hónap, de azon belül max. addig, amíg a házasság meg nem szűnik, vagy amíg családikedvezményre nem válnak jogosulttá?, miközben ha már a házasság előtt is jogosultak családi kedvezményre, akkor az nem zárja ki ezt az első házasok kedvezményének az érvényesítését is a családi kedvezmény mellett ?!

      A kutatás oka konkrétan: jött egy ismerősöm, aki megkérdezte tőlem, hogy most kb.5-6 hónapos várandós az élettársa, amire már kapja a (magzat) családi kedvezményt. Úgy tervezték, hogy március vége felé összeházasodnak. Jár-e majd nekik a családi kedvezmény és az első házasok kedvezménye együttesen a házasság kötést követő hónaptól.

      Magamnak sem akartam hinni, amikor azzal az értelmezésemmel szembesültem, hogy ha tényleg összeházasodnak a gyerek megszületése előtt.., akkor a gyerek megszületésétől az első házasság kedvezménye már nem jár.
      De ha a gyerek a házasságkötés előtt megszületik, akkor a házasságkötést követő hónaptól jár nekik mind a kettő párhuzamosan, az első házasok kedvezménye is 24 hónapig, ha csak ? most eltekintve a válástól – a 24 hónap alatt nem lesz jogosult egy újabb ?személy? (magzat/gyerek) után is családi kedvezményre, mert akkortól meg nem jár tovább az első házasok kedvezménye.. Nekik a havi 5.000 Ft is nagyon számítana.

      Hihetetlennek tűnik számomra: hogy ha egy párnak házasság előtt született gyerekei vannak, amikre tekintettel családi kedvezményre jogosultak már korábbtól, az a pár ha összeházasodik, és az új házasságnak számít, akkor mind a két kedvezmény egyidejűleg megilleti őket. Ha pedig kétm még gyermektelen fiatal most összeházasodik és mondjuk pár hónapon belül magzati családi kedvezményre válik jogosulttá, akkor attól a hónaptól, amikor a magzati kedvezményre jogosult, akkortól nem jár az új házasok kedvezménye?!

      Jelenleg még ott tartok, hogy azt tanácsolom nekik, hogy az az 1-2 hónap már ide vagy oda, inkább a gyerek megszületése után kössenek házasságot, ha fontos az a havi 5.000 Ft is.

      A kutakodás közben a témára keresve találtam meg az Önök portálját, ahol hozzászólásommal nem a kritizálás volt a szándékom. Az átmeneti rendelkezésekbe e témában én is csak akkor néztem bele, miután elolvastam a nekem írt válaszukat.

      Nem a kritizálás volt a szándékom. Hiszen mikor könyvelőként az embernek már lassan “házassági tanácsadónak” is kell lenni, minden internetes portálon elérhető segítség jól jöhet az értelmezésben.

      További jó munkát kívánok!

      1. Kedves Molnár Melinda!

       Egy tisztességes könyvelőnek/könyvelőirodának a korrektség olyan alaptulajdonság, amelyet úgy kell őrizgetni, mint tisztességes lánynak a szüzességét. 🙂

       Sajnáljuk, hogy hibáztunk, hasonló mentségeket mi is tucatszámra tudunk mondani napi gyakorlatunkból, mint amit ön is említ, de ettől még tény, hogy ezt “bekaptuk”. 🙁

       Kérünk mindenkit, hogy ettől még bízzanak bennünk, írásainkban, a több mint 7 év honlapküldetésünk alatt, ez volt a harmadik. Egészen pontosan: írásunk hibátlan volt, csak a kérdésre adott választ szabtuk el. 🙁

 9. Érdeklődni szeretnék, hogy én 2014. november 15-én mentem férjhez és a fentebb említett dolog az rám is érvényes, hogy nekem is jár az adókedvezmény, ha kitöltöm az adónyilatkozatot? köszönöm

  1. Kedves Erika!

   Sok minden kikötés vonatkozik az igénybevételre, de olyan, szerencsére, nincs a szabályokban, hogy “Kivéve az Erikák…” 🙂 🙂

   Önök 2014. november 15-én házasodtak (feltételezzük, hogy az egyéb feltételeknek megfelel), így – ha már lett volna ez a jogszabály, akkor 2014. decemberében lett volna a 24 jogosult hónapból az első igénybevehető hónap.
   2015. január hónap a második hónapjuk, és mivel lett a jogszabály, ezért (egyéb feltételek fennállása esetén) igényelheti a kedvezményt) tehet adónyilatkozatot.
   (A 24 lehetséges hónapból egy elment úgy, hogy akkor még nem volt jogszabály. 😉 )

 10. Érdeklődni szeretnék, hogy hallottunk, olvastunk erről a Új házasoknak járó adókedvezményről.
  Ha jól értettem, akkor nem csak 2015-től érvényes, hanem valamennyi időre visszamenőleg is?
  Mi augusztus 9-én házasodtunk, és ráadásul a kollégám is akkor nősült, bár neki a második házassága, de a mostani feleségének az első.

  1. Kedves Szkarabeusz Kft.!

   Ez gyors reagálás volt!
   Mindenekelőtt gratulálunk a házasságkötéshez önöknek is, és kollégájuknak is!

   A 2015. január 01-től hatályos személyi jövedelemadó törvény új, 29/C.§-a szabályozza Az első házasok kedvezményét:

   (4) Jogosultsági hónapként a házassági életközösség fennállása alatt a házasságkötést követő hónaptól (azt első jogosultsági hónapnak tekintve) legfeljebb 24 hónap vehető figyelembe, de…

   Olvasatunkban ez annyit jelent, hogy a jogszabály egyértelműen meghatározza az első jogosultsági hónap időpontját (amikortól az adókedvezmény igénybe vehető), ez pedig a házasságkötést követő hónap első napja, önök esetében 2014. szeptember 01.
   Ugyanez a hely elmondja, hogy 24 hónapon keresztül vehetik igénybe összesen (ha más egyéb feltétel nem következik be), tehát, ugyancsak önök esetében a 24 hónap 2016. augusztusban lenne.

   Mivel ilyen kedvezmény 2014-ben nem volt, ezért azt érvényesíteni sem lehetett, majd 2015. január hónapra tett adónyilatkozatukban lehet kérni a munkaadótól az érvényesítést, de akkor is maximálisan 2016. augusztusig vehetik igénybe, ha az egyéb feltételeknek megfelelnek.

   Ez a “számtan” a kollégájára is igaz, hiszen a paragrafus (2) bekezdése értelmében az első házasok kedvezményének igénybevételéhez elegendő, ha az “…egyik házastárs első házasságát köti.”

"Vissza a tetejére" gomb