Adó | Járulék | IlletékKülönadó

Internetadó 2015, és még sokan mások?

könyvelőzóna.hu - internet adó 2015Pedig aztán erőnek erejével megfogadtuk, hogy nem írunk az internet adóról egy szót sem; akkora a felhajtás körülötte, hogy a normális ember csak pislog tőle, mint az a bizonyos miskolci béka a kocsonyaadóban… 🙂
Miről is van szó? De semmi felhajtás:

A kormány nevében, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter aláírásával, 2014. október 21-én benyújtásra került az Az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról címet viselő törvényjavaslat, amelyet az országgyűlési adminisztráció a T/1705-ös számon tart nyilván, és a megadott hivatkozást követve bárki elolvashat, az iromány sorsát nyomon kísérheti egészen a végszavazásig.

A törvényjavaslat – többek között – a távközlési adóról szóló 2012. évi LVI. törvény módosításában, a távközlési szolgáltatás fogalmát módosítja, melynek értelmében távközlési szolgáltatássá válna az internet-hozzáférés szolgáltatás (a továbbiakban: internet-szolgáltatás).

Ezzel még önmagában nem lenne olyan nagy baj, csak ott van a bibi, hogy ugyanezen törvényi hely 4. §-át – talán túl karcsúnak találta a jogalkotó – egy huszáros vágással beemelte az adóztatandó dolgok listájába (iromány, 51. oldal):

(Adóalap)

“(2) Az adó alapja internet-szolgáltatás esetén az előfizető vagy az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti felhasználó által lebonyolított, gigabyte-ban kifejezett adatforgalom.”

Valahogy arról nem szólnak a tudósítások, hogy változni fog egy másik adó mértéke az 5. §. (2) bekezdés módosításával:

“(2) A hívószámról indított hívások, küldött üzenetek utáni adó összege nem lehet több, mint…
b) nem magánszemély előfizető előfizetéséhez és a szolgáltatóhoz tartozó hívószám esetén 5000 Ft/hó/hívószám.”

Ez az 5.000,- Ft eddig 2.500,- Ft volt!!

De menjünk szépen tovább, hiszen, ha egyszer előkerül, hogy adóalap, akkor hamarosan előkerül az is, hogy Adóösszeg, adómérték… 🙁

És valóban:

“Az adó mértéke a 4. § (2) bekezdése szerinti adóalap [internetszolgáltatás,.. adatforgalom – a szerk. emlékeztető beszúrása] esetén 150 Ft/megkezdett gigabyte.”

A távközlési adóról szóló törvény 3. §-a változatlan maradt, vagyis:
“3. § Az adó alanya a szolgáltató.”

Jelen pillanatig, az általános vita megkezdése előtt, 6 módosító javaslatot nyújtottak be az egész törvényhez (a NÉBIH felügyeleti díjjal kapcsolatban, a cafeteriával kapcsolatban, az élelmiszer áfával kapcsolatban – ezekről majd egy másik cikkben írunk összefoglalót,mert annyi minden változást terveznek, és nem igazán örömteli módon…), jelen témánkkal összefüggésben Rogán Antal (Fidesz) és Szelényi Zsuzsanna (Független) képviselők nyújtottak be módosító javaslatokat:

Szelényi Zsuzsanna javaslata a jelzett módosítások teljes elhagyását kéri, míg Rogán Antal javaslata inkább az eredeti ötlet csiszolását jelentené.

Rogán Antal módosító javaslatában előterjeszti, hogy erősítsék meg, hogy a szolgáltató nem csak az adó alanya, hanem az adótis a szolgáltatónak kell megfizetnie, mint az adó alanyának.

Meg ne kérdezze senki, hogy miképpen kell értelmezni ezt, bizonyára van rá valami jogi csűrcsavar; mi, az egyszerű berendezkedésű agyunkkal úgy képzeljük, hogy az tuttifix, hogy a szolgáltatónak fizetnie kell.

És azt, hogy mennyit kell fizetnie, azt az eddigi alapjavaslathoz egy új bekezdést “hozzácsapva” meg is mondják:

“A 4. § (2) bekezdésben meghatározott internet-szolgáltatás utáni adó összege nem lehet több mint:
a) magánszemély előfizető esetén 700 Ft/hó/előfizetés,
b) nem magánszemély előfizető esetén 5000 Ft/hó/előfizetés.”

Tehát, itt nem hívószámonként van a “plafon” meghatározva, mint pl. az sms-eknél, mms-eknél (emlékeznek rá? 2,5ezerről 5ezerre emelkedik szép halkan az a “plafon”?), hanem előfizetésenként.

Arról sehogyan sem szól a fáma, hogy ki fogja mérni azokat a fránya gigabyte-okat, hogyan tudja ellenőrizni az előfizető, ki hitelesíti a forgalommérést, és mennyiért.
El nem tudjuk képzelni, hogy miért “nyelné le” (és miből) ezeket az adóterheket a több tucatnyi, családi méretű internet-szolgáltató vállalkozás.

Hangsúlyozzuk, hogy az új, internet adónak “keresztelt” adónem csak a jéghegy csúcsa! Olvassák el a Az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról címet viselő törvényjavaslatot, a T/1705-öst – van még/lesz még miért protestálni!

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb