Adó | Járulék | IlletékKATA

KATA adózási mód és az árbevételi határ nagyon egyszerűen

Így, hogy gyorsan oson felénk az év vége, egyre lázasabb számolgatás zajlik azon KATA adózási mód alá tartozó vállalkozóknál, akik erősen közelítik az adózási mód 6 millió forintos értékhatárát. Mivan akkor, ha elérjük az értékhatárt? Megszűnés? Büntetés? Fővesztés?

Nem fogunk paragrafusokat citálni, egyszerű köznyelven elmondjuk:

Ahány KATA adózási mód után fizetendő hónap, annyiszor 500ezer Ft lehet az éves árbevétel.
(Így jön ki, hogy a KATA adózási mód esetén az éves árbevétel nem haladhatja meg a 12 x 500ezer = 6 millió Ft összeget.)

Éves összegezésben a 6millió Forint úgy is összejöhet – elméletben -, hogy az első 11 hónapban nincs árbevétel, a 12. hónapban meg van 6millió Ft.

De mi van akkor, ha valaki az év közben kezdi a vállalkozást? Az van, amit ökölszabályként leírtunk az előbb: Ahány KATA adózási mód után fizetendő hónap, annyiszor 500ezer Ft lehet az éves árbevétel.

Ha pl. valaki október 21-én kezdi a KATÁ-s tevékenységét, akkor kell fizetnie KATÁ-t október-november-december hónapra, azaz összesen 3 hónapra, amiből az is következik, hogy az adott évre maximálisan 3 x 500e Ft, összesen 1,5millió forint bevétele lehet a KATA adózási szabályok szerint.

Mi van akkor, ha a teljes éves (6millió forintos) árbevételt, vagy a példában említett árbevételt (esetünkben: 1,5m Ft) átlépi a vállalkozó az adott adóévben?

Amennyi összeggel meghaladta a bevétel a 6m Ft-ot (vagy töredék időszak esetén a töredék időszakra jutó árbevételt), annak az összegnek – az átlépés első forintjától kezdődően – 40%-át be kell fizetni adóként. Más, KATA-t érintő következmény nincs, a KATA adóalanyiság nem szűnik meg ez miatt.

Előfordulhat minden további nélkül, hogy a KATA-t ugyan nem érinti a határ átlépése, de az ÁFA kérdést igen: az alanyi adómentesség határa 6millió Ft, ha az éves 6 millió forintot átlépjük, akkor áfások leszünk (tört időszak esetén pedig az áfa szempontjából időarányosan kell számolni a bevételt; pl. október 21-i kezdet esetén – az áfa szempontjából – így kell számolni: októberben vállalkoztunk 10 napot, novemberben 30-at, decemberben 31-et, ami összesen 71 nap, tehát (71/365) x 6m Ft = az áfás körbe kerülés értékhatára)

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb