Munkaügy

Mit ellenőriztek, mit ellenőriznek a munkaügyi felügyelők?

A tavalyi évben a munkaügyi ellenőrzések 74 százalékánál találtak szabálytalanságokat a munkaügyi felügyelők.

Az ellenőrzött foglalkoztatók vonatkozásában jellemzően az alábbi szabálytalanságok miatt kellett a munkaügyi hatóságnak eljárnia:

  • 39 %-ban a munkaidő-nyilvántartással kapcsolatos szabályok megszegése (hiányos, hamis nyilvántartás, illetve nyilvántartás hiánya),
  • 27 %-ban a munkaidőre vonatkozó szabályok megszegése (munkaidő-beosztással, munkaidőkerettel kapcsolatos rendelkezések megsértése),
  • 12 %-ban a bejelentés elmulasztása,
  • a munkabér védelmére vonatkozó szabályok megszegése,
  • pótlékokra vonatkozó szabályok megszegése,
  • pihenőidőre vonatkozó szabályok megszegése.

Jogsértések megoszlása a munkaügyi ellenőrzések során Megállapítások

Több foglalkoztató esetében bizonyítást nyert, hogy a munka- és pihenőidővel kapcsolatos adatokat hiányosan vagy nem a valóságnak megfelelően vezette (hamis, illetve kettős nyilvántartás).

A munkaidő-nyilvántartással összefüggő legjellemzőbb szabálytalanság, hogy a munkáltató nem rögzíti a nyilvántartáson a munkaidő kezdő és befejező időpontját (ez a látszólag csekély szabálytalanság leplezi legtöbbször a napi maximális munkaidő túllépését, illetve a rendkívüli munkavégzést).

A szabálytalanság további tipikus megvalósulási formája, hogy a munkaidő-nyilvántartás nincs a munkavégzés helyén, amely más szabálytalanságok megvalósulását leplezheti.

2013-ban a célellenőrzés keretében a felügyelőségek elsősorban a kereskedelmi (plázák, élelmiszerboltok, áruházak, standok, pékségek, dohányboltok, benzinkutak) és az ehhez kapcsolódó vagyonvédelmi ágazat foglalkoztatóit ellenőrizték. Emellett a vendéglátó-ipari (éttermek, szálláshely szolgáltatók), feldolgozóipari, valamint az építőipari tevékenységet folytató munkáltatók, valamint az építési munkaterületeken munkát végző vállalkozások kerültek nagy számban a felügyelőségek részéről vizsgálat alá.

Azt ugye nem is kell hozzáfűzni, hogy a megállapításokról szóló hatósági levelek nem kevés összeget vontak el a vállalkozásoktól.

Egy megelőző, ingyenes javaslat:

Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszer

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb