MunkaügyTB-Bér-Nyugdíj-Munkaügy

Minimálbér 2016, garantált bérminimum 2016

Szokás szerint a lehető legkésőbben, de megjelent az év végén a Magyar Közlönyben a Kormány 454/2015. (XII. 29.) Korm. rendelete a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról, a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér), illetőleg a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 2016. január 1-jétől az alábbiak szerint alakul:

[table “12” not found /]

Az egyszerűsített foglalkoztatással foglalkoztatottak esetén a minimálbér, illetve a garantált bérminimum 2016. január 1-jétől a következők szerint alakul:

[table “13” not found /]

A közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér 2016. január 1-jétől a következők szerint alakul *:

[table “14” not found /]

* A jogszabály változásakor a táblázatot módosítjuk.

A közfoglalkoztatottak bérei egyelőre nem növekedtek, de maximum 1,6%-os emelkedéssel lehet számolni 2016-tól.

A nem teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetén a fenti táblázatokban szereplő összegeket arányosítani kell (teljes munkaidő = heti 40 óra, napi 8 óra).

A közfoglalkoztatási részmunkaidő esetén a meghatározott bértételt a munkaidő eltérő mértékével arányosan csökkentve kell figyelembe venni.

Mint ismeretes, nem született megállapodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) a 2016-os minimálbér és garantált bérminimum emelésének mértékéről, így a kormánynak kellett határozni a 2016. évi minimálbér összegéről.

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb