Adó | Járulék | IlletékSzemélyi jövedelemadó

A 2017. évi SZJA bevallásról egyszerűen

Ahogyan érkeznek a 2017. évi jövedelemigazolások, úgy növekszik a napi telefonhívásaink száma:

Jól értjük, hogy a személyi jövedelemadó bevallásokat a munkavállalóknak kell megtenni, a foglalkoztatók nem készíthetik el számukra a bevallást? A portás bácsi, akinek csak munkaviszonyból van jövedelme, meg a biztosítótól lesz igazolása, hogyan csinálja meg a bevallását?

A NAV SZJA ONLINE BEVALLÁS oldalán egészen érthető és jó leírásokat lehet találni, de azért pár egyszerű szóval megpróbáljuk összefoglalni a lényeget:

Ami teljesen bizonyos, hogy a 2017. évről a munkáltatók már nem készíthetnek személyi jövedelemadó bevallást a munkavállalók számára.

2018. január 31-ig a munkáltatók/kifizetők feladata azzal befejeződik, hogy a szükséges igazolás(oka)t, dokumentált módon, átadják a munkavállalóknak.

2018. február 15-ig kell kiadni a dolgozóknak a kedvezményre jogosító igazolásokat az egészségpénztáraknak, nyugdíjpénztáraknak, pénzintézeteknek, biztosítóknak, stb.

2018. február 26. az szja-bevallási (17SZJA) és adófizetési határidő az egyéni vállalkozók részére.

2018. március 15-én a NAV elektronikus felületen teszi elérhetővé az általa készített személyi jövedelemadó-bevallási tervezetet az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek részére.

Az állami adó- és vámhatóság (NAV) ? a nyilvántartásában szereplő, a munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatai alapján ? 2018-ban is elkészíti a magánszemélyek adóbevallási tervezetét, külön erre irányuló kérelem nélkül.
Fontos hangsúlyozni, hogy a NAV – a tavalyi évhez hasonlóan, de már bővített körnek – szja tervezetet készít, nem végleges bevallást – a bevallást az adózónak kell megtennie, valamilyen cselekmény útján, illetőleg ha nem cselekszik valamit, akkor a tervezetből bevallás válhat (erről később).

A bevallás tervezet megtekintéséhez, illetőleg a bevallás elkészítéséhez/véglegesítéséhez Ügyfélkapus regisztráció/hozzáférés szükséges.

Mi azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy nyisson Ügyfélkaput!

Egyrészt azért érdemes Ügyfélkaput nyitni, mert milliomegy szolgáltatást otthonról, a saját időbeosztásunknak megfelelően lehet igénybe venni, használni. Nem kell glancba-glédába vágni magunkat, ha egy ügyet el kell intézni, nem kell napokat, félnapokat szabadságra menni – rengeteg hivatali ügy intézhető kisgatyában/otthonkában…
(Az Ügyfélkapu nyitásához kell egy személyi igazolvány, egy működő/használatos saját email cím, egy felhasználói név, amit magunk találhatunk ki. Az ország bármelyik (!) Kormányablakánál, függetlenül attól, hogy hol lakunk, kb. 15-20 perc alatt készen van a regisztráció, mire hazaérünk, már ott vár az üzenet az emailben, hogy kattintsunk és aktiváljunk. Máris egy szép nagy, digitális világ nyílik meg számunkra, ingyenesen!)

Az Ügyfélkapu regisztráció másik, kézenfekvő oka: az adóbevallás-tervezetet nézhetjük, próbálhatjuk, összehasonlíthatjuk, szerkesztgethetjük, elfogadhatjuk, az 1 %-ról rendelkezhetünk. Akár közös családi program is lehet az adóbevallás készítése (mint tudjuk, a nehézségek összekovácsolják a résztvevőket… 🙂 ).

Végül, de nem utolsósorban, az Ügyfélkapus regisztráció birtokában lehetséges szakember (könyvelő/adótanácsadó) elektronikus meghatalmazása, és így tud segítséget kérni a bevallás elkészítéséhez, ha úgy érzi, összecsapnak a számok a feje felett…

2018. március 19-ig kérhetik – Ügyfélkapu regisztráció hiányában – a magánszemélyek, hogy a NAV papír alapon küldje meg az adóbevallási tervezetet.

A kérelem többféle módon juttatható el az adóhatósághoz:

 • SMS-ben a +36 30 344 4304 telefonszámon 2018. január 8-tól (az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következők szerint: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn);
 • a NAV honlapjáról elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja);
 • a ?Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez? elnevezésű formanyomtatványon;
 • levélben kötetlen formában (megadva adóazonosító jelét és születési dátumát),
 • az ügyfélszolgálati irodákban személyesen vagy
 • az Általános Tájékoztató Rendszeren keresztül telefonon (telefonszám: 1819).

2018. április 30-ig küld a NAV értesítést a befizetendő vagy visszaigényelhető adó összegéről azoknak az ügyfélkapuval rendelkező adózóknak, akik bevallási tervezetüket nem javították, vagy nem egészítették ki, illetőleg az ügyfélkapuval nem rendelkező magánszemélyeknek is, akiknek visszatérítendő vagy befizetendő adójuk keletkezett, és március 19-ig nem kértek papíralapú bevallási tervezetet, vagy bevallási kötelezettségüket más módon nem teljesítették.

2018. május 22. a 17SZJA, adóhatósági közreműködés nélküli szja-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje, az adóbevallási tervezetet az adózók eddig az időpontig javíthatják, egészíthetik ki az elektronikus felületen, illetőleg az 1+1%-os rendelkező nyilatkozat benyújtásának is ez a határideje.

Nem tűnik túl nehéz feladatnak, ha csak egy munkahelye van, meg egy igazolása, hogy összenézze a NAV által ajánlott tervezet adatait; az van-e a tervezeten, ami az ön kezében van. Ha igen a válasz, akkor – majdnem biztos – elfogadhatja a tervezetet, és ezzel meg is van a bevallása.

Ha a magánszemély 2018. május 22-ig nem fogadja el egészíti ki, javítja az adóbevallási tervezetet, illetőleg nem nyújt be önadózóként elkészített 17SZA bevallást, akkor az adóbevallási tervezet adóbevallássá válik.

Tudni kell azt is, hogy sok mindent a NAV nem tudhat, ezért nem is tudja a tervezetben szerepeltetni a szükséges adatokat!

Például ilyenek lehetnek:

 • ingatlan adásvétel: a bevételről, a jövedelemről (jelenleg) senki nem ad adatot az adásvételkor
 • ingatlan bérbeadás: akár bérbeadásról, vagy szálláshelyként üzemeltetve az ingatlant, nincs semmiféle beszámolási kötelezettség év közben.
 • kisbaba várható és év közben nem akarja a kedvezményt igénybe venni: a terhesség 91. napját az orvos nem jelenti be a NAV-hoz?
 • családi kedvezmény megosztása a párunkkal: honnan tudnák, hogy milyen arányban akarnak osztozni az adókedvezményen? Főleg, ha év közben nem is veszik mindet igénybe!
 • betegség, tartós betegség: a súlyos fogyatékosságra való jogosultságról honnan szerez a NAV infót?
 • első házasok kedvezménye is megosztható…
 • önálló tevékenységből van jövedelem: ezek egy részéről nem sok adat megy be év közben
 • és még van pár eset…

Ha egy cseppet is elbizonytalanodik, kérje hozzáértő szakember segítségét!
Talán az egyik leghatékonyabb módja a segítségkérésnek, ha megkéri munkáltatóját, hogy tudakolja meg a könyvelést végzőtől, hogy elvállalják-e a bevallásuk elkészítését. (Ha már évekig úgyis ők készítették…)

Az is egy hatékony eszköz lehet, hogy a közelben fellelhető szakembert (könyvelőt/adótanácsadót) felkeresik a halom papírjukkal együtt, hogy némi díjazás ellenében készítsék el a bevallást. (Ne a szomszéd Pistikére bízzák, mert ő kiválóan tud játszani a számítógépen, meg olyan dolgokat előkeresni, amiről nem is tudtuk, hogy létezik.)

Mi azt mondjuk: igenis tartsa kézben adóügyeit! Lehet kapálózni ellene, lehet semmit nem tenni érte, de akkor ne is legyünk meglepődve, ha valamilyen jussunkhoz nem, vagy nagyon késve jutunk hozzá!

Nem úgy kell tekinteni a NAV-ra, és/vagy az államra, mint a véres rongyra! Igenis, történetesen ez egy nagyon korszerű, nagyon áttekinthető, nagyon hasznos rendszer – még akkor is, ha vannak nyilvánvaló hibái, vagy működési zavarai -, csak egy kicsit nekünk is hozzá kell tennünk valamit – a saját döntésünket!

 

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

Egy hozzászólás

 1. Tisztelt Könyvelőzóna!
  Ingatlan bérbeadással kapcsolatban szeretném a segítségüket kérni.
  A bérlő, aki kifizető, a bérbeadó év eleji nyilatkozata alapján szja előleget és 14%-os eho-t von év közben havonta a számla összegéből.
  A bérbeadó év végén, az adóbevallásban érvényesíti azt a lehetőséget, hogy a bevételből levonhatja az általa más településen bérelt ingatlan bérleti díját. A bevétel nulla lesz. Így a jövedelem is nulla, a befizetett szja előleget visszaigényelheti.
  Megítélésem szerint nincs két féle jövedelem számítás. A 14% eho számítás alapjául szolgáló jövedelem ugyanaz a jövedelem, mint az szja számítás alapjául szolgáló jövedelem. Mivel ez nulla, a fizetendő eho is nulla. Így az év közben a kifizető által levont eho is visszaigényelhető.
  Kérdésem: Jól értelmezem? Valóban visszaigényelhető az eho? Vagy félreértek valamit?
  Válaszukat előre is köszönöm.
  Tisztelettel
  Erzsébet

"Vissza a tetejére" gomb