Adó | Járulék | Illeték

Cafeteria adózása 2015.

konyvelozonaHU - Cafeteria adózása 2015.A cafeteria olyan béren kívüli juttatásokat jelent, amelyek a bérekhez képest alacsonyabb adóvonzattal rendelkeznek, egy rugalmasabb és költséghatékonyabb juttatási módszer. A munkaadó számára kevésbé megterhelő, mintha ugyanazt az összeget fizetné ki nettó munkabérre, mert a cafeteria – az adójogszabályok adta keretek között – jelentős költségmegtakarítást eredményezhet.

Igénybe vehető leggyakoribb fajtái: étkezési utalvány, melegétel utalvány, ajándék utalvány (szépségápolási, sport, ruházat cikkekre, utazásra, kulturális célokra.), beiskolázási, kulturális, internet, egészségpénztári juttatások, üdülési csekk, utazási költség térítés, Erzsébet-utalvány, Széchenyi-kártya, Szép-utalvány.

 Nem kell ahhoz egyetemi tanárnak lenni, hogy rájöjjünk: a munkabér mellé jól megválasztott cafeteria elemek mind a munkaadók, mind a munkavállalók számara kedvezőek, hiszen viszonylag alacsonyabb járulékteher mellett több juttatást lehet igénybe venni. Talán a költségvetés az, amelyik nem tapsikol örömében, hiszen az államháztartás feneketlen zsebeinek töltését inkább a bérjárulékok szolgálják, kerül, mibe kerül a munkaadónak…

A 2015. évi adóváltozások ellenére is érdemes lehet béren kívüli, illetve egyes meghatározott juttatásokat adni munkavállalóknak.

2015-ben a cafeteria az eddigi kettő, nullától különböző, adókulcs (35,70% és 51,17%) helyett három, nullától különböző, adókulccsal (35,70% vagy 51,17% vagy 65,79%) adózik attól függően, hogy milyen juttatásról és milyen értékhatárról van szó:

35,70 % adókulcs 51,17 % adókulcs 65,79 % adókulcs
 évi 200ezer Ft-ig  évi 450ezer Ft-ig   évi 200ezer Ft-tól 450ezer Ft-ig   keret-érték nélkül
önkéntes pénztár SZÉP kártya önkéntes pénztár
Erzsébet utalvány Erzsébet utalvány cégtelefon használat
iskolakezdési támogatás iskolakezdési támogatás csoportos életbiztosítás
helyi bérlet helyi bérlet csekély értékű ajándék
munkáltatói étkezés munkáltatói étkezés célzott termék, szolgáltatás
munkáltatói üdülés munkáltatói üdülés az adható 450ezres értéken felüli rész
foglalkoztatói tagdíj-hozzájárulás foglalkoztatói tagdíj hozzájárulás

Mivel az előbb azt mondtuk, hogy 2015-ben a nullától különböző, három adókulccsal adózik a cafeteria, ezért ideje, hogy bemutassuk az adómentesen adható juttatásokat is:

Juttatás Értékhatár
Lakáscélú támogatás (hiteltörlesztésre is!) 5 millió Ft/ 5 év
Munkába járás költség kiegészítése bérlet árának 14 %-a
Belépő sporteseményre nincs korlát
Kulturális szolgáltatás 50.000,- Ft/év
Számítógép használat korlátlan
Bölcsődei szolgáltatás korlátlan
Kockázati biztosítások minimálbér 30 %-a/hó
Teljes életre szóló biztosítás (2018.01.01-ig) korlátlan

Ne feledje senki, hogy manapság nincsenek ingyen ebédek; mindenért fizetni kell! Sokat fizetni senki sem szeret, ezért javasoljuk minden foglalkoztatónak/munkaadónak, hogy mielőtt belevágna a cafeteria elemeinek “kiosztásába”, ne feledjenek konzultálni a könyvelővel és/vagy adótanácsadóval: az egyes béren kívüli juttatások illetőleg egyéb juttatások nyújtásának komoly feltételrendszere van, nem elegendő elhatározni, hogy x-y-z összeget juttatni fogunk…

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb