Adó | Járulék | IlletékMunkaügy

Egyszerűsített foglalkoztatás 2010 – mezőgazdasági idénymunka

Amakkoltatás a sertésztenyésztésben jogviszony jellegzetességei:

– növénytermesztés, erdőgazdálkodás, halászat, állattenyésztés területén végzett olyan munka, amely az előállított áru vagy a nyújtott szolgáltatás miatt évszakhoz, adott időszakhoz kötődik

azonos felek között maximum egybefüggő 31 napra köthető

azonos felek között egy naptári évben maximum 90 napra köthető

A jogviszony létrejöttének írásbeli dokumentumai
Egyszerűsített munkaszerződés
(1. sz. melléklet)
Jelenléti ív
(2. sz. melléklet)

IGEN

– 5 naptári nap vagy annál hosszabb, határozott idejűNEM


NEM:

5 naptári napnál rövidebb, határozott idejű

IGEN

Bejelentési kötelezettség (APEH):

Munkavégzés megkezdése előtt

– Ügyfélkapun keresztül elektronikusan, vagy

– telefonon (185), vagy

– SMS-en (2010.07.01-től)

Közteherviselés:

Kedvezményes (nettó bér 30 %-a):


Az egyszerűsített foglalkoztatás alapvető szabályainak táblázatban összefoglalt dokumentuma (DDRMK összeállítása) letölthető formátumban:

[Nem található a letöltés]


(Az összeállítás a 2009. évi CLII. törvény és a Dél-Dunántúli Regionális Munkaerő Központ segédlete alapján történt.)

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Tisztelt Könyvelőiroda!
  1953. augusztus 9-én szűlettem és 1971. szeptember 1-jétől tanárként dolgozom. Örömmel olvastam, hogy az országgyűlés olyan törvény elfogadására készül,hogy 40 év munkaviszony után a nők nyugdíjba vonulhatnak korhatár nélkül. A megadott adatok alapján ez nálam pontosan mit jelent,milyen időpontban kérhetem a nyugdíjazásomat? Köszönettel várom a szíves válaszukat és üdvözlöm önöket nagy tisztelettel!

  Nagyné

  1. Kedves Nagyné F. Anikó!

   Az ugyan kicsit rejtélyes számunkra, hogy kérdését miért éppen az egyszerűsített foglalkoztatás lejárt mezőgazdasági idénymunkához írta, de sebaj! 🙂 Van nekünk több összefoglaló táblázatunk, az egyik éppen az Ön korosztályának szól, a kérdésére választ kap összefoglaló táblázatunkból.

   Az Országgyűlés novemberi ülésszaka után visszatérünk kérdésére, merthogy akkor kerül törvényi szöveg elfogadásra, akkor láthatjuk, hogy mi, és miképpen fog változni, működni. Jósolni nem mernénk. 😉

 2. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Holnap,azaz aug.1-én dolgozunk .Zöldséget,gyümölcsöt válogatunk. Egyszerüsitett foglalkoztatás keretében dolgozunk.Milyen jelenléti ivet használjunk?Kérem sziveskedjenek segiteni ebben a dologban.Tisztelettel.:TÓTHNÉ

  1. Kedves TÓTH JÁNOSNÉ!

   Jelenléti ív vezetése nem kötelező ugyan, de azért mi több okból is ajánljuk – a saját védelmük érdekében.

   Munkaszerződés mintát le tudnak tölteni a honlapunkról, akár már ma is ki lehet tölteni, ha ismerik az adatokat; a holnapi bejelentés annyival könnyebb és gyorsabb lesz.
   Amennyiben az Ügyfélkapun regisztráltak, akkor inkább a nyumtatványkitöltőt ajánljuk, mint a telefonos bejelentést (185-ös hívószám).

   A honlapunkon 3 jelenléti ívet is talál azon az oldalon, ahonnan a szerződést le tudják tölteni; bármelyiket is használhatják, sokat segítenek maguknak, a könyvelőknek.

   Ne feledkezzenek el a munkakezdés előtti bejelentésen túl arról sem, hogy van a törvénynek egy mondata, amely azt mondja, hogy a munkaadónak meg kell győződnie a munkakezdés előtt arról, hogy a munkavállaló egészségileg alkalmas-e a munkavégzésre. Nem kell ugyan orvosi vizsgálat, de bizonyos, főleg nehéz fizikai munkáknál, veszélyes munkakörökben mi azért nyilatkoztatnánk a munkavállalókat írásban (pl. a munkaszerződést kiegészítve:

   “Az elvégzendő munkát, munkákat kifejezetten jól ismerem, megismertem, tudom a feltételeit és teljes felelősségem birtokában nyilatkozom, hogy nincs semmi általam ismert egészségügyi akadálya a munkavégzésnek, ezzel kapcsolatban a munkaadóm elől semmi lényeges körülményt nem titkolok el.”

   Ne tessék elfelejteni a munka- és balesetvédelmi oktatást, annak dokumentálását sem (Közlekedés, közlekedési utak, védőeszközök, veszélyforrások (rozsdás szögek, ládarakás magassága, gyümölcs fogyasztásának veszélyei, elsősegélyláda helye, stb.). Ma írják le, holnap olvassák fel a munkakezdés előtt mindenkinek, aztán a bejelentéssel előtt, a munkaszerződéssel együtt írassák alá az oktatási naplót is.

 3. Tisztelt Könyvelőiroda!

  A gyakorlatban már alkalmaztam a mezőgazdasági idénymunkára történő bejelentést 2 alkalommal 4-4 napra, 21+10 fővel. Meg kell, hogy mondjam, ez az ideg-összeroppanás határát súrolta. Ugyanis ebből a 4-4 napból összevissza 2 és 1/2 napot tudtak dolgozni az eső miatt. Kezdhettem a törlést ezekre a napokra, kiválogatni, hogy ki volt személy szerint aki bizonyos napokon dolgozott, mert olyan is volt, aki be lett jelentve, de mégsem ment dolgozni. Szóval ezt annak kellene csinálni, adminisztrálni, aki a törvényt megalkotta, hogy ugyan próbálja már ki legalább egyszer, hogy mit is csinált!!!
  Kérdésem az lenne Önökhöz, hogy amennyiben pl. havi 15 napra kötnénk egyszerűsített munkaszerződést egy füst alatt, mondjuk 30 fővel, akkor a 15 napra akkor is meg kellene fizetni a munkabért és közterhet, ha közben esik az eső, és két napig nem lehet rámenni a földekre dolgozni? Vagy azokat a napokat kiveszem a számfejtésből és csak a ténylegesen ledolgozott napokra kell megfizetni a munkát? Kérdéses még a szombati-vasárnapi munkavégzés díjazása, mert a mezőgazdasági idénymunkának az a lényege, hogy folyamatosan kell végezni.
  Nagyon várom válaszukat, előre is köszönöm!

  1. Kedves könyvelő!

   És minden kedves Könyvelőtársunk! Fogadjátok őszinte részvétünket abból az alkalomból, hogy ma van a társasági adóbevallástól az éves beszámolók leadásának a határideje, továbbá annak is részvétünk, aki már találkozott a hozzászólónk által jelzett kérdéssel. Szóval; részvétünk magunknak! 🙂 🙂

   Ha nagyon szigorúak akarunk lenni, akkor a mezőgazdasági idénymunka Ön által említett esete egy 15 napos határozott idejű munkaszerződés, ahol a jelenléti ív nem kell. A munkaviszony határozott jellegéből adódóan nem a munkavállalónak felróható ok, ha esik az eső, tehát – elvileg – fizetni kell.
   Javasoljuk az 5-napos verziókat, mert ott kell jelenléti ív, és, ha nem jött el (mert esett), akkor nem kell fizetni számára, hiszen nem tudja a jelenlétit aláírni, munkavégzés nem történt, fizetés nincs, megőrülés lesz. 😉
   Ajánljuk figyelmébe az egyszerűsített munka bonyolultságairól szóló áprilisi írásunkat, ahol a további kérdéseire is választ kap.

"Vissza a tetejére" gomb