Adó | Járulék | IlletékMunkaügy

Egyszerűsített foglalkoztatás bejelentése 2010

2010. április 01-i hatállyal kell alkalmazni az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó törvény előírásait (Az egyszerűsített foglalkoztatásról korábbi írásunkban már ejtettünk néhány szót.)

A hozzászólások gyakran visszatérő kérdése, hogy miként, vagy milyen nyomtatványon kell bejelenteni az egyszerűsített foglalkoztatás alapján foglalkoztatottakat?

A munkáltató a bejelentési kötelezettségének főszabály szerint elektronikus úton, a 10T1041E  jelű nyomtatványon köteles eleget tenni, de az háztartási munka, illetve növénytermesztési idénymunka esetén akár telefonon is teljesíthető.

Az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos adatok telefonon történő bejelentése a 185-ös, országon belül helyi tarifával hívható hívószámon érhető el.

2010. július 1-jétől pedig lehetőség lesz az SMS-ben történő bejelentésre is.

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Én könyvelő vagyok, de ezt a cécót én már nem vállalom fel. Van így is elég “baromság” amit meg kell oldani. Egy kicsit a vállalkozóknak is fel kéne nőni, és nem mindig a könyvelőre mutogatni. Telefonja mindenkinek van.

  1. Kedves Kat!

   Sok igazság van abban, amit ír a vállalkozások / vállalkozók felkészültségéről, hozzáállásáról, csak van néhány “apró” probléma:

   – A kormányrendelet előírása alapján telefonon (185) kizárólag a háztartásban végzett munka és a növénytermesztési idénymunka jelenthető be, a többi T10041E… 🙁

   – Hogyan adja ki a vállalkozó a munkaviszony(ok) végeztével a foglalkoztatott részére az előírt adattartalmú igazolást a könyvelő nélkül?

   – Hogyan, milyen bizonylatokkal könyvelünk?

   – Hogyan pótoljuk a hiányos adatokat? Hogyan csináljuk meg a 08-asokat?

   – Igaz, igaz, hogy szeretnek mindent a könyvelőkre hagyni, de mi könyvvitelei, számviteli szolgáltatásra szerződtünk. Ha értenének a könyvvitelhez, ránk nem lenne szükség, nem?

   Véleményünk szerint a legnagyobb baj, hogy tudták a jogalkotók tetézni az eddigi sületlenségeiket, amire nem készítették fel a vállalkozásokat, amire a kiszolgáló hivatalok nem készültek fel, ami hibás, és mint közvetlen kontaktfelület, megint nekünk kellene elmagyarázni, kitalálni az alkalmazhatóságát, de mi is állunk csak, mint az a bizonyos lóalkatrész a hidegvizes lavórban… 🙁

 2. Köszönöm a tájékoztatást. Egy gond van csupán, az Apeh honlapján még nem jelent meg a nyomtatvány, pedig már írtak róla:
  https://www.apeh.hu/search/searchresults?query=10T1041E

  Holnap van az utolsó határidő ahhoz, hogy az április 1.-én foglalkoztatni kívánó alkalmazottakat bejelentsem. Nyomtatvány meg nincs. De büntető cédula biztosan lesz. Mit is mondhatnék ezek után?

  1. Végre megjelent a 10T1041E, de a 10T180-at még nem frissítették ehhez kapcsolódva, hogy legyen ilyen ixelhető rubrika az első főlapon. Gondolom többen úgy készülnek, hogy hajnalonta nem a könyvelő, hanem valaki helyszíni meghatalmazott készítse ezeket a bejelentéseket, de csakis ezeket.

   1. Kedves 4tissimo!

    Köszönjük a jelzést és a linket! 🙂

    Mit nem kellene még egy vállalkozónak csinálnia? Saját, szakképzett TB-sünk a haját tépkedi néha, olyan dolgok adódnak. Ön szerint mit csinálna az előbbi kedves hozzászólónk, az ácsok brigadérosa, ha elsején hajnalban laptoppal a hóna alatt 10 ember adatát kellene felvinnie a nevétől a TAJ számon át a lakcímig?
    Ő nyugodt embernek tűnik, de én az első gerendával vágnám hátba az arra csellengő ellenőrt, aki számon kérné rajta, hogy a visszaigazolásokat ugyan miért nem nyomtatta még ki? 😉

    Én dolgoztam pár évet karbantartó lakatosként, de arra nem emlékszem, hogy reggel úgy kezdtem volna a munkát, hogy arról előző napon még nem tudtam. Most anyival bővüla feladat, hogy akivel másnap dolgozni akarunk, annak tudjam előző nap beszedni az adatait és eljuttatni a könyvelőhöz. Ugye, elméletileg, a foglalkoztatás előtt kell bejelenteni a muksót, ami nem azt jelenti számomra, hogy 10 perccel a műszak előtt, hanem előző délután, amikor a könyvelő még dolgozik.
    Ha nem jön dolgozni a jóember, akkor egy telefon a könyvelőnek: létre nem jött jogviszony.
    A második, harmadik alkalomra minden szóba jöhető emberről minden adat összejön, tehát, lényegesen könnyebb lesz. Csak most idegenkedünk egy kicsit az újdonságtól, aminek – kétségtelenül – több az agymenése, mint az átgondoltsága.

"Vissza a tetejére" gomb