Adó | Járulék | Illeték

Élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohányadó nehéz helyzete Brüsszelben

Európai Bizottság felfüggesztette a NÉBIH díjat és a dohányadót 2015. július 15-énNagyjából 80 perce tette közzé az MTI, és néhány kiemeltebb online újság, hogy

[blockquote author=”MTI hír-idézet”] Az Európai Bizottság hivatalos, úgynevezett mélyreható vizsgálatot indított az élelmiszerláncok által fizetendő felügyeleti díj és a dohánytermékek kereskedelmét terhelő egészségügyi hozzájárulás miatt annak kiderítésére, hogy a két intézkedés összhangban áll-e az unió állami támogatásra vonatkozó szabályaival. A bizottság aggálya mindkét esetben az, hogy a meredeken progresszív kulcsokat alkalmazó terhek szelektív előnyt biztosítanak versenytársaikkal szemben azoknak a vállalatoknak, amelyek árbevétele alacsony, és ez tiltott állami támogatásnak minősülhet. Brüsszel emiatt egyúttal a vizsgálat lezárásáig megtiltja a progresszív kulcsok alkalmazását. A bizottság leszögezi ugyanakkor: a vizsgálat megindítása még nem jelenti azt, hogy bizonyítást nyert volna, hogy mindkét esetben valóban tiltott állami támogatásról lenne szó.[/blockquote]

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal sokkal több “mezei” vállalkozás érintett, mint a dohányadóval, ezért nekik mondjuk:

A szabályozás január 1-én lépett hatályba, és július végén lennének esedékesek a befizetések, ezeket a kötelezettségek a könyvelők már bevallották, az ügyvezetők – mindenféle ékes magyar nyelvi fordulatokkal fűszerezve – tudomásul vették, beütemezték maguknak a vállalkozások.

Az állam szempontjából nem, de a vállalkozásoknak édes hír hallatán azonban felhívjuk a figyelmet, hogy minden magyar vállalkozás a hatályos jogszabályok alapján köteles eljárni, az egy órával ezelőtti hír az hír, és nem jogszabály!

Azonban azt javasoljuk, hogy kísérjék figyelemmel a híreket, és egy nappal a határidő lejártáig ne is utaljon senki, az utolsó napon is csak akkor, ha addig nem jelenik meg hivatalos magyar jogszabály a fizetéssel kapcsolatban.

A KÖNYVELŐZÓNA figyelemmel kíséri az eseményeket, és az első érdemi rezdülésről tájékoztatjuk Ügyfeleinket, és látogatóinkat a honlapunkon. Az érintetteknek javasoljuk, hogy látogassák friss információért a honlapunkat!

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

Egy hozzászólás

  1. Tisztelt Könyvelőzóna!
    Ugyanezen logika alapján a helyi iparűzési adót is támadni kellene!
    Nonszensz, hogy az adó kiszámításánál a gazdasági társaságoknak nem egyforma módon kell az adóalapot kiszámítani. A nagy árbevételű cégek, ahol csak az árbevétel magas és nem az árrés, (mint pl. benzinkút) nem vonhatják le az eladott árú beszerzési értékét a bevételükből!
    Mi ez, ha nem negatív diszkrimináció???!!!

"Vissza a tetejére" gomb