Adó | Járulék | IlletékSzemélyi jövedelemadó

Ingatlan szerzési értéke

ingatlan szerzéskori értékeAz egyik 2010-ben bevezetett évközi módosítás, hogy az ingatlan-bérbeadással kapcsolatban a magánszemélyek is elszámolhatnak értékcsökkenést. Sokáig bizonytalanság övezte azt a kérdést, hogy meg lehet-e állapítani az értékcsökkenést olyan esetben, ahol a beszerzési ár nem ismert. Másfél év után végre megismerhettük az adóhatóság álláspontját.

A tavalyi törvénymódosítások egyike, hogy a nem egyéni vállalkozóként ingatlan-bérbeadással foglalkozó magánszemélyek a 3 évnél régebbi ingatlanra is alapozhatnak értékcsökkenés elszámolást.
Sok bizonytalanság volt ebből azokban az esetekben, amikor az építkezés vagy a szerzés olyan régen történt, hogy az ingatlan beszerzési értékéről nincs információ.

Az szja törvény szerint az épület, építmény beszerzési áraként az Szja törvénynek az ingatlanszerzésre fordított összegre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni. Ebből azt a következtetést vontuk le, hogy akkor ezekben az esetekben ez az érték nulla, tehát écs elszámolása nem lehetséges. Ez a következtetés hibásnak bizonyult.

Az adóhatóság nemrégen közzétett álláspontja alapján, építkezés esetén a használatbavételi engedély jogerőre emelkedésének napjáig az építő (építtető) magánszemély vagy házastársa nevére kiállított számla szerinti érték, de legalább a beépített anyag-érték minősül beszerzési árnak.

Abban az esetben, ha a szerzéskori érték bizonylatok hiányában nem állapítható meg, akkor az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 97. § (5) bekezdésében foglaltak szerint járhat el adózó, mely szerint a bizonyítékok egyike lehet a szakértői vélemény is. A lakásbiztosításhoz meghatározott érték nem fogadható el, mivel a biztosító a forgalmi értéket az üzleti céljainak megfelelő módszerrel állapítja meg.

A szakértőnek nem az épület pillanatnyi értékét, hanem az építkezés idején érvényes árszinten kell a forgalmi értéket megállapítania.

 

[Adónavigátor Kft. engedélyével]

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Tisztelt Könyvelö Iroda ! A nök “40 éves” öregséginyugdij számitásánál a ténylegesen ledolgozott 32 évhez mennyit számithatok,ha – elsö gyermekemet nappali egyetemi képzésem alatt szültem és nem voltam gyesen,gyeden.-második, harmadik gyermekemnél kb. 1-1 évet voltam gyeden. köszönettel: Judit.

  1. Kedves Liptai Judit!

   Arról ugyan halványlila fogalmunk sincs, hogy ezt a kérdést miért éppen az ingatlan szerzéskori értéke című írásunkhoz írta, vagy éppen mi az összefüggés, de javasoljuk remek, széleskörű, összefoglaló írásunk elolvasását a témáról, csak kattintson a megadott hivatkozásra.

 2. Tisztelt Könyvelő Iroda ! Főállásu egyéni vállalkozó vagyok. Ha sérült gyermekem, aki véleményem szerint nem képes a megfelelö munkavégzésre,de ennek ellenére rehabilitációs ellátásra itélik és 3 év után sem képes elhelyezkedni, milyen módon tudnám segiteni abban, hogy nyugdijhoz jusson egyszer, másrészt egészségügyi ellátásban is részesüljön ugy ,hogy az számomra is a legkedvezöbb legyen? Vállalkozáson belül, ill. kivül? Esetleg vállalkozási formát is váltanék. Az öregségi nyugdij /40 év/ elérése nálam még kb.6 év. Köszönettel Judit .

  1. Kedves Liptai Judit!

   A körülmények alapos ismerete nélkül nem tudunk olyanról, aki egzakt, vagy akár megfelelő választ tudna önnek erre adni. Mi azt tanácsolnánk, hogy forduljon könyvelőjéhez ezzel a kérdéssel; egyáltalán nem mindegy, hogy milyen, mekkora méretű és teherbírású a vállalkozása, hogy ön mennyi idős, hogy a gyerek mennyi idős, hogy milyen segítsége van, milyen az anyagi tűrőképessége – ezer és ezer nyitott kérdés… 🙁

   1. Tisztelt Könyvelö Iroda! Köszönöm válaszukat ! Véletlenül irtam máshova. Judit

    1. Kedves Liptai Judit!

     Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni.

     Azért pedig, hogy máshova írt; ne kérjen elnézést. Nem lépett a fájós bütykös ujjunkra, nem tüsszentett ránk… nincs miért bocsánatot kérnie! 🙂

 3. Kedves Szakértő!
  A lakásomat adom bérbe, és szeretnék értékcsökkenést leírni. Ezt a költségnél kell szerepeltetni a bevallásban? A szerzéskori érték hány százaléka az écs? Kell e erről valami nyilvántartást vezetni?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Üdvözlettel: Márti

"Vissza a tetejére" gomb