Személyi jövedelemadó

Családi kedvezmények módosító nyilatkozatai

Családi kedvezmény és családi pótlék összefüggései

A családi kedvezmények szempontjából fontos dátum a július, hiszen az érettségizett gyerekek után már nem jár a kedvezmény. Továbbtanulás esetén azonban fontos lehet még a létszám meghatározásánál.

Családi pótlék

Családi kedvezmény addig jár, amíg a gyermek után családi pótlékot folyósítanak.
Érettségit követően a családi pótlékot csak a tanév végéig, azaz június végéig folyósítják, tehát júliustól már nem. A jogszabály szerint ugyanis a családi pótlék a tankötelezettség teljes időtartamára jár (ez ma már a 16. év betöltését jelenti), illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20. életévét.

Jó tudni, hogy az OKJ-s képzés esetén még tovább jár tovább a kedvezmény, itt a 20. életév betöltése lesz majd a szűk keresztmetszet.

Fontos, hogy a gyermek az egyetem alatt még minősülhet eltartottnak:

„a családi pótlék összegének megállapításakor figyelembe vehető az a gyermek, aki köznevelési intézmény tanulója (magyarul középiskolás), vagy felsőfokú intézményben első felsőfokú szakképzésben, első alapképzésben, első mesterképzésben vagy első egységes osztatlan képzésben résztvevő hallgató és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik.”

Rendszeres jövedelem alatt a legalább három egymást követő hónapban keletkezett, a mindenkori havi minimálbér összegét meghaladó jövedelmet tekintjük. (Erre főleg a nyári diákmunka idején érdemes figyelni.)

Családi kedvezmény lemondása

A családi adókedvezménnyel kapcsolatosan minden év januárjában nyilatkozunk munkáltatónknál, hogy mennyit szeretnénk évközben érvényesíteni. A gyerek érettségije után viszont új helyzet áll elő. Júliusban új nyilatkozatot kell leadni a munkáltatónál, jelezve, hogy júliustól már másképp jár az adókedvezmény.

A középiskolák elméletileg lejelentik az Államkincstár felé az érettségiző gyerekeket, így a családi pótlék folyósítása már júliustól a csökkent összegben történik. Ha véletlenül mégis teljes összegben érkezik meg a támogatás, akkor azt a szülőnek kell jelezni az államkincstár felé.
Ha ez későn történik meg, akkor az összeget kamatostul kell visszafizetni.

Példa

Január-június közötti időszak:

Az év első felében a család kétgyermekesnek minősül, mindkét gyermek kedvezményezett. A családi adókedvezmény összege 2018-ban 116.670 forint adóalap kedvezmény, azaz 17.5000 forint adókedvezmény havonta és gyerekenként.
Számítás: 6 hónap × 116.670 Ft × 2 gyerek = 1.400.040 Ft kedvezményalap

Júliustól – augusztusig

– Ha a gyermek szeptembertől egyetemre megy, akkor július és december között is két eltartott van a családban, de az adókedvezmény csak a kisebb gyerek után jár.
Számítás: 6 hónap × 116.670 Ft × 1 gyerek = 700.020 Ft kedvezményalap

– Ha nem sikerült a felvételije és nem tanul, hanem dolgozni megy a gyermek, vagy egyszerűen csak otthon marad, akkor csak a kisebb gyerek alapján egy főre jár a családi kedvezmény.
Számítás: 6 hónap × 66.670 Ft × 1 gyerek = 400.020 Ft kedvezményalap

A felvételi eredményeket csak július végén teszik közzé. Ezért még a bérszámfejtés előtt reagálni kell a kialakult helyzetre, és a felvételi eredményétől függően módosítani a januárban tett nyilatkozatot.

Meggyőződésem, hogy a családi kedvezmény szabályát már rutinszerűen alkalmazzuk, az évközi nyilatkozatmódosítás azonban sokszor elmarad! Bár a nyilatkozat módosítása a munkavállaló feladata, de ha van rá kapacitásunk, egy körlevélben hívjuk fel az ügyfeleink (azok munkavállalóinak) a figyelmét az esetleges nyilatkozattételre!

Forrás és engedély: Adónavigátor Kft. - adonavigator.hu
Forrás és engedély: adonavigator.hu
Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb