Személyi jövedelemadó

A 2014. évi személyi jövedelemadó bevallás főbb határidői

Személyi jövedelemadó (szja) 2014. - www.konyvelozona.huTudjuk jól, hogy még nagyjából az ünnepi “diétás” sültek,  “alakformáló” sütemények, “tudattisztító” italok gyomrozó-sorozatát igyekszünk kiheverni, de nincs mit tennünk; lassan eljött az ideje, hogy szembenézzünk a múltunkkal, és felkészüljünk arra, hogy számot adjunk az adóhatóság felé arról, hogy mit műveltünk a 2014. adóévben. 🙂

A magánszemély (aki nem áfás magánszemély, nem egyéni vállalkozó, nem őstermelő) a 2014. évi jövedelmeiről – az elmúlt évekhez hasonlóan – önadózással vagy munkáltatói adómegállapítással teljesítheti a személyi jövedelemadó bevallását.

Önadózóként adónyilatkozatot tehető , és továbbra is készíthető egyszerűsített bevallást az adóhatóság közreműködésével, vagy választható az adóhatóság közreműködése nélküli bevallás készítése.

Kétséget kizárólag a személyi jövedelemadó bevallása érint a legtöbbünket, így a 2015. év nyitányára való tekintettel, anélkül, hogy most nagyon belemennénk a részletekbe, felelevenítjük a menetrendi főbb időpontokat:

 

Közfoglalkoztatási munkavezető bér
Közfoglalkoztatási munkavezető garantált bér

2022.

2023.

2022.

2023.

Havi bér

110.000

127.600

143.000

163.020

Heti bér

25.289

29.337

32.789

37.477

Napi bér

5.060

5.869

6.578

7.497

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Tisztelt Könyvelő!

  Lenne pár kérdésem.
  Főállású munka mellé szeretnék vállalkozói munkát vállalni, informatikai területen. A leendő munkáltató két lehetőséget ajánlott. Az egyik a KATA lenne, amiről érdeklődnék, milyen adózást is jelentene. Azt hallottam, hogy van külöbség 1 millió alatt és 1 millió feletti összeg elérése esetén is. Melyiknél mi?
  Ha például havi 150.000-rel számolunk, (nettó összegként kb.) akkor mennyit kellene adózni? Ha 2015-re a KATA-t választom, 2016-ban már választhatok más adózási formát is?
  A másik lehetőség amit ajánlottak, az az egyéni vállalkozó, de nem a szokványos formában, hanem úgy,hogy csak évi egyszer számoljak el. Ez alatt arra gondolt, hogy egyéni vállalkozóként nem fizetem ki magamnak havonta a bevételt, hanem a számláról csak év végén fizetem ki magamnak az osztalékot. Ezt nem nagyon értettem, nem sok információt találtam erről az interneten. Ez milyenformában történik?
  Valamint arról is kérdeznék, hogy ÁFA körösnek lenni, és ÁFA mentesnek lenni, mit jelent? Melyik miben különbözik, miben jobb?
  Vállalkozóként el lehet számolni dolgokat? Az hogyan műkdödik, és melyik adózási forma esetén mekkora összegig lehet?
  Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!!
  Tisztelettel és köszönettel: KIRA

  1. Kedves kira1039!

   Ezek tipikusan azok a kérdések, amelyeket fel kell tenni a vállalkozás létrehozása előtt a könyvelőnek/adótanácsadónak, és jól körül kell járni a kérdést.
   A kérdések igazán nagyon jók, és a tanácsadó vissza fog kérdezni, hogy még néhány körülményt tisztázzanak, lehetőséget felvázoljanak, a végrehajthatóság lehetőségeit ellenőrizzék.

   Egy-egy ilyen (induló) bevezető tanácsadás, mérlegelés, elemzés, alapfogalmak ismertetése egy-másfél órás időtartamot szoktak jelenteni.
   Amennyiben a “kérdező fél” úgy dönt, hogy a könyvelési munkálatokat velünk végezteti, akkor a tanácsadás ingyenes, egyébként pedig az aktuális óradíjunk és az idő szorzatának összegét kellene fizetnie.

   Mindenképpen megér egy szakértővel történő beszélgetést az ön kérdésköre, mert – úgy látjuk – az alapismeretekkel is nagy baj van, és egyik baj vonzza a másikat; szép nagy büntetést lehet leakasztani miatta, nem beszélve arról, hogy mekkora ráfizetése keletkezhet.

 2. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Újabb kérdéssel szeretnék Önökhöz fordulni, mely a 1453NY jelű nyilatkozathoz kapcsolódik.
  Menyem 2014.év folyamán gyes-t, majd gyed-et kapott, és emellett munkaviszonyból származó jövedelme is van.
  Kérdésem: választhatja az egyszerűsített bevallást?
  Véleményem szerint igen (a gyest tudomásom szerint nem kell szerepeltetni az adóbevallásban, a gyedet az oep folyósítja és kifizetőként adóelőleget von, a munkáltató szintén, tehát minden jövedelemről tud a NAV).
  A 1453NY nyomtatvány útmutatójában található információk alapján próbáltam tájékozódni, de bizonytalan vagyok.
  Válaszukat előre is köszönöm.
  Köszönettel
  Erika53

  1. Kedves Erika53!

   Nem szeretnénk elhárítani magunktól a kérdés megválaszolását, de azt mondjuk inkább önnek, és minden hasonló helyzetben lévő, bevallásra kötelezettnek: ha elbizonytalanodik a bevallás kitöltése során, akkor forduljon inkább szakemberhez – adótanácsadóhoz, könyvelőhöz.

   Nem véletlen, hogy az okleveles adótanácsadó, a mérlegképes könyvelő felső fokú szakmai képesítés; néhány dolog néha még a gyakorló szakembereket is meglepi, nem várható el egy laikustól, hogy hibátlan legyen egy összetettebb bevallás elkészítésénél.

   Mi is használjuk az internetet, a kitöltési útmutatókat (láttunk már hibás útmutatókat is), de alapvetően a jogszabályokból dolgozunk. Az egyéb információkat tudjuk, hogy mely’ szakmai területekről kell összeszedni, miképpen kell rendszerezni.
   Amit ön kérdez, az adónyilatkozat jogszerű választása, az szja törvény 11/A §-ában van rögzítve, ha jól emlékszünk, akkor nagyjából 15-20 feltételt fogalmaz meg a törvény (ha odakerülünk, akkor majd pontosan megolvassuk, hogy mennyi is pontosan 🙂 )

   Már a kérdésében is keveri a fogalmakat; egyszer adónyilatkozatról beszél, egyszer egyszerűsített bevallásról; Egyszerűsített bevallás adóhatósági közreműködéssel biztosan tehető, ha csak az az eset fordult elő a 2014-es évben, mint amit ön leírt.

   Az adónyilatkozat esetében azért nagy talány, merthogy ön nem említette, pedig nagyon fontos kérdés a válasz szempontjából: mi a helyzet a családi kedvezménnyel?

   1. Tisztelt Könyvelőiroda!
    Köszönöm szépen gyors válaszukat.
    Az az igazság, jól kérdezni is nagyon nehéz. Kizárólag az egyszerűsített bevallásra szerettem volna rákérdezni, az adónyilatkozatot nem akartam belekeverni.
    A számomra lényeges kérdésre a választ megkaptam, amit még egyszer nagyon köszönök.
    Üdvözlettel
    Erika53

 3. Csak kíváncsiság,hogy jöttek rá,talán volt egy jó szomszéd?
  Üdvözlet becuska

  1. Kedves Becuska!
   Nem tudom hogy történt, de a munkahely miatt ideiglenesen bejelentkeztek a beleegyezésemmel.Hogy ki vagy kik milyen rossz akarok és kinek a rosszakarói azt nem tudom.
   Egy segítő választ is szívesen fogadnék.
   Üdvözlettel:
   Kocsis

   1. Azt hiszem fizetned kell,esetleg nem voltak kint a lakáson? Kérhetsz részletfizetést kamat elengedést,de ne add fel sok szerencsét?
    Üdv éva

 4. Kedves Könyvelő, és Olvasók !
  Lakásomat 2011-évtől 2014-évig használhatta egy testi hibás pár, akik a rezsit fizették csak.A számlák az én nevemen voltak, és ők a csekkek alapján nekem adták a pénzt és én fizettem be.Most úgy néz ki, hogy fizetnem kell a NAV felé az ” albérleti díj, és a rezsi után ” adót,+késedelmet + kamatot..Albérletet amit nem fizettek, rezsit amit ők használtak, akkor most ez hogy van? Ha fizetnem kell, akkor az baj, mert nincs miből.El vagyok keseredve és nem tudom mi tévő legyek.
  Minden segítséget előre is köszönök.

  Üdvözlettel:
  Kocsis

  1. Kedves Kocsis Éva!

   Mi is elgondolkodtunk azon, amit becusksa3 nevű olvasónk felvetett, de – sajnos – az ügy szempontjából teljesen nem jelent semmiféle kedvező megoldást.

   Így, hogy a részleteket egyáltalán nem ismerjük, nem tudunk semmi konkrét, legfőképpen az ön számára kedvező, választ adni; a lakás bérbeadása során (mégha a bérbeadás díja nulla forint is) ön, a leírásából leszűrhető módon, nem élt az általános szabályoktól eltérő módú költségelszámolás módszerével, és sajnos, ezt már utólag megváltoztatni nem tudja.
   A lakás bérbeadásánál – alapesetben az összes bevételből 10%-ot vonhat le költségátalányként, és a többi 90 % után kell 16 % személyi jövedelemadót (szja) fizetni. Ha a bevétel több, mint egymillió forint/adóév, akkor még 14 % eho-t is kell fizetnie.
   Választhatja a bevalláskor azt is, hogy a bevételeivel szemben az igazolt költségeit szeretné szembeállítani, és ekkor csak a pozitív különbözet után kell szja-t és – esetleg – eho-t fizetnie.

   Az összes bevétel alatt nem csak a bérleti díj bevételt kell érteni, hanem – ha nincsenek a közüzemi számlák a bérlő nevére írva – a lakás bérbeadásából származó összes bevétel, így a megtérített közüzemi számlák díjait is, vagy pl. ha a lakás kifestetéséért kap díjat, díjtérítést, akkor azt is.

   1. Kedves Könyvelő

    Az egyszerű ember számára a sok törvény ,paragrafus, jogszabály bonyolult.Számomra az a természetes, amiből nincs bevétel, haszon azután nem kell adózni.A törvényeket is ez alapján kellene alkotni.
    Az igaz, hogy a számlák befizetésére nekem adták a pénzt, de én azt a szolgáltató felé továbbítottam is a csekken.Ezt még csak megpróbálom megérteni, mivel azt a pénzt úgy mond” megfogtam”, hogy ezután is adóznom kell, de nem tartom igazságosnak.
    De mivel nem fizettek az ingatlanban lakásért, hogy azért miért kell fizetnem.Akiket befogadtam azok írásban adták, hogy nem fizetnek bérleti díjat, ezt be is mutattam a Nav-nak.Rokoni kapcsolatban nem állunk és állítólag ezért.Sajnos nehéz ezen az adózáson eligazodni, és az is érthetetlen, hogy a lakásomban csak rokont fogadhatok be, más után már adózni kell?Felügyelték az ingatlanomat, így nyugodt voltam, mert nem állt üresen.Egy lakatlan ingatlan állapota az állásban is romlik.Sajnos így jártam.
    Megfellebbeztem, de 3 hónap múlva, jóvá hagyták az előzőt.Most még fellebbezési lehetőségem van a területileg illetékes NAV-nál, de azért már fizetni kell.
    Az eddig megállapított összeget sem tudom kifizetni, csak úgy tudom, ha kölcsönt veszek fel, vagy eladom a lakásom és abból fizetek.Adósságot nem hagyhatok hátra.Mindig törvény tisztelő voltam, időben fizettem számláimat is, az volt az első, ami maradt azt osztottuk be.
    2014 augusztus végén elköltözött saját kis otthonukba a pár, úgy hogy ennek az ügynek még a 2015-ös adóbevallásban is lesz számomra anyagi vonzata, mivel adózhatok a fentiek alapján.Sajnos ezt sem tudom még hogy fogom intézni.
    Nem tudom mi tévő legyek, hogy tudnék igazamnak érvényt szerezni, vagy mit tehetnék, hogy nehogy törvényt sértsek.
    Mivel egyedül álló nyugdíjas vagyok, részletfizetésre, vagy bírság elengedésre nem tudom számíthatok-e, ha erre adok be kérelmet.
    Egész napi gondolatomat ez köti le, hogy most mit csináljak, fellebbezzek vagy bírság elengedést kérjek?

    Köszönöm a türelmet és a segítő választ.

    Üdvözlettel:
    Kocsis Éva

    1. Kedves Kocsis Éva!

     Holnap lesz éppen 4 éve, hogy első kérdésével – nők 40 éves kedvezményes nyugdíj – megtisztelte honlapunkat. Később érdeklődött a fia lakásvásárlásához nyújtandó kölcsönről – valóban látszik, hogy igyekszik betartani a törvényeket, mégha azok – ezzel önnel teljesen egyetértünk – nem egyszerű. Eláruljuk önnek: néha még a szakmabelieknek is hatalmas meglepetéseket tartogat néhány gyilkos paragrafus. 🙁

     Nem igazán önnek mondjuk, hanem minden kedves olvasónknak: Aki hallja, adja át! Aki olvassa, terjessze! Bármilyen bevétel, anyagi előny esetén (mégha az nem is kézzel fogható pénzeszköz) kezdjen el gyanakodni, hogy az állam igyekszik egy részére rátenni koszos mancsát!
     Ha valamiben nem biztos, akkor tessék hozzáértőt kérdezni, tájékozódni!

     Ami az ön ügyét illeti: mivel továbbra sem osztott meg velünk részletet, csak a csöpögtetett információkból, és saját gyakorlatunkból következtethetünk. Mi azt javasoljuk, amit becuska nevű olvasónk már említett önnek a hozzászólásában: hagyja a felesleges fellebbezés (tényleg felesleges pénzkidobás ebben az esetben), és nyújtson be kamatmentes részletfizetési, kamattörlési kedvezmény iránti kérelmet.

     (Ennek az adózásnak a másik logikája (az állam pénzéhsége mellett): ha a lakás üres maradt volna, akkor az idő vasfoga a sorsát elrendezi nagyon gyorsan. Ön nem a saját adózott pénzéből, hanem adózatlanul kapott pénzből tartotta fenn a lakást, fizette azokat a rezsidíjakat, amelyeket lakó nélkül is kellett volna fizetni. Lényegében: önnek ingyen volt ugyanaz a fenntartás, amiért a szomszéd a saját megélhetésük mellett kellet, hogy fizessen.)

     1. Kedves Könyvelő!

      Köszönöm a válaszát, véleményét amivel egyet értek.

      Az alábbi paragrafust találtam:”Az adóhatóság a magánszemély kérelme alapján az őt terhelő adótartozást, valamint a bírság- vagy pótléktartozást mérsékelheti vagy elengedheti, ha azok megfizetése az adózó és a vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését súlyosan veszélyezteti.”
      A kérelemhez kell valamit csatolni, vagy utalni kell arra, hogy mennyi a vésztartalékom?A lányommal együtt élek, aki minibál béres kereső, mennyi az egy főre jutó jövedelem, aminél még esélyem lehet, hogy elfogadják a kérelmemet?Az interneten találok ehhez nyomtatványt, vagy mintát?
      A napokban lépnem kell, mert a határidő adott , hogy fellebbezzek, vagy a kérelmet adjam be.
      Elnézést, hogy ismét kérdésekkel zavarom.

      Köszönöm az eddigi segítséget is.

      Üdvözlettel:
      Kocsis Éva

      1. Kedves Kocsis Éva!

       Sajnos, tényismeretek, a körülmények ismerete nélkül konkrétabb segítséget nem tudunk nyújtani.

       Mivel a fizetési könnyítések iránti kérelem mérlegelési jogkörbe tartozik, még csak “tutti tippet” sem lehet adni; tényleg minden eset más, és más.

       Nem baj (sőt!), ha nem jogszabályi helyekre hivatkozik, annál jobb, minél többet, minél részletesebb valóságot terjeszt elő, mert akkor van mit mérlegelni, van miből “szemezgetni”.
       Ne számítson arra, hogy mindent elengednek, hisz’ éveken keresztül “végzett jogsértő tevékenységet”. 🙁

       Amit tegyen bele:
       – FIZETÉSI KÖNNYÍTÉS IRÁNTI KÉRELEM
       – xxxx számú határozatban foglaltakat tudomásul veszi, elismeri, nem kíván ellene fellebbezni
       – kéri
       a.) a megállapított bírság és a kamatok elengedését vagy a későbbiek szerinti mérséklését
       b.) amennyiben a bírságot nem engedik el, engedjék el a kamatokat
       c.) az elengedett (mérsékelt) összegek maradó részének 24-36 havi, egyenlő részletben történő kamatmentes megfizetésének engedélyezését

       Mindezeket egy kérelembe kérje, mert a NAV csak arról dönthet ilyen esetben, amit az ügyfél kér. Amit nem kér, arról nem hozhat jogszerűen döntést.

       Indoklás: azt kell bizonyítania minden lehetséges eszközzel, hogy a megfizetendő összeg lényeges nehézséget okoz életében (pl.nem tudja a gyógyszereit kiváltani, nem jut a fűtésre, az egészséges élelmezésre, stb.)
       Ezen dolgok fennállását bizonyítani is kell (pl. csak a lánya keresetéből él a lánya, a 8 unokája, és ön… Ha önnek pl. nyugdíja van, a nyugdíját utalják a számlájára, és a számlán jelentősebb megtakarítás van, akkor ilyen okra ne hivatkozzon.

       A fizetési kedvezmények alapvető szabályairól a NAV honlapján olvashat bővebben, ha követi a megadott hivatkozást.

"Vissza a tetejére" gomb