Adózás rendje

Mi legyen az egyéni vállalkozó bélyegzőjén?

Amikor a vállalkozásunk hőskorszakában Németországban voltunk, és egy benzinkútnál számlát kértünk a tankoláskor, a benzinkutastól kértük, hogy legalább nyomjon egy bélyegzőt a pénztárgép által kiadott számlára, akkor nézett ránk, mint borjú az új kapura; a “Wir sind ein Stempelland” (Bélyegzőország vagyunk) kifejezésre felcsillant a szeme, és nyomta stemplit, amelyen ugyanazok az adatok voltak, mint a pénztárszalag fejlécén.

Annak idején így fogadták el az üzemanyag elszámolást. Ha volt stempli, akkor az rendben volt, hivatalos volt. 🙂

Valamilyen rejtélyes okból kifolyólag, mai is nagy kultusza van egy bélyegzőnek, de tisztázzuk gyorsan; Magyarországon egyetlen törvény sem írja elő a bélyegző kötelező használatát a vállalkozások számára, bármennyire is unszolja a vállalkozókat néhány hatósági ügyintéző! A kötelező adatokat szépen, kézzel körmölve, olvashatóan is fel lehet tüntetni bármilyen hivatalos dokumentumra.

Mindezek ellenére, egy újonnan létrejött egyéni vállalkozás első kérdései közé tartozik: “Mit kell szerepeltetni a bélyegzőn?”


VÁLLALKOZÓ/VÁLLALKOZÁS NEVE
Nyilvántartási szám és adószám
Eltérő adózási mód (pl. “KISADÓZÓ”, “PÉNZFORGALMI”)
Székhely/Telephely/Fióktelephely címe
Bankszámlaszám (utalásos számlánál)

Vállalkozó/Vállalkozás neve

Alapesteben megegyezik az egyéni vállalkozó tulajdonnevével (pl. Suckenbacher Alejandro ev., ahol az ev. az egyéni vállalkozó mivoltát jelenti – vagyis nem magánszemélyt, hanem vállalkozást jelöl).

Amennyiben a NAV-hoz bejelenti az egyéni vállalkozó a vállalkozásának fantázianevét, akkor az is szerepelhet a neve helyett/mellett (pl. “Könyöklő Könyvelő Kiskocsma”, vagy “Szép Új Világ Eszpresszó”, stb.)

Nyilvántartási szám és adószám

Amikor létrejön az egyéni vállalkozás, akkor a vállalkozó azonnal kap egy adószámot és egy nyilvántartási számot, amely a vállalkozás teljes életét végigkíséri. Az adószám a NAV által kiadott, 11 számjegyből álló azonosítószám, ahol az első 8 számjegy az adózót egyértelműen azonosító törzsszám. A 9. számjegy a tevékenység kód, amely az adóalany ÁFA jellegét mutatja:

 • 1: alanyi adómentes adóalany és a kizárólag adólevonási joggal nem járó adómentes tevékenységet végző adóalany ÁFA kódja
 • 2: általános szabályok szerint adózó adóalany ÁFA kódja
 • 3: egyszerűsített vállalkozási adózás alá tartozó (EVÁS) adóalany ÁFA kódja
 • 4: ÁFA körbe tartozó csoportos adóalanyiságot választó adózó ÁFA kódja
 • 5: ÁFA körbe tartozó csoportos közös adószám ÁFA kódja

A 10. és a 11. számjegy az adózó székhelye szerint illetékes területi adóhatóság kódja (pl. Baranya megye esetén: 02, vagy 22).

Az egyéni vállalkozók nyilvántartását a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) vezeti, és a nyilvántartási szám a KEKKH-tól kapott nyilvántartási számot jelenti. Amennyiben a számlán nem szerepel a nyilvántartási szám, akkor úgy kell tekinteni, hogy a számlát adószámos magánszemély adta, és kötelező a számla összegéből adóelőleget vonni!

Eltérő adózási, elszámolási mód

Nehezen lehetne olyan szabályt mondani, ami alól ne lenne kivétel, miért lenne ez így az adózási mód esetében? Egy vállalkozás – bizonyos feltételek megléte esetén – választhat adózási módot. Talán legismertebb a KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója), adózási mód, az egyéni vállalkozók körében talán nem annyira ismert, vagy használt, az áfa pénzforgalmi elszámolás választásának joga. Anélkül, hogy most ezek részleteibe bocsátkoznánk, annyit kell róla – nagyon egyszerűen – tudni, hogy amennyiben a vállalkozó így választott, akkor a számláin a törvény által előírt jelölést fel kell tüntetnie. (Most nem részletezzük, hogy mi a jutalma annak, aki elmulasztja a feltüntetésüket, de tutti, hogy nem rendkívüli dicséret és pénzjutalom…)

Székhely, telephely, fióktelephely címe

A vállalkozás székhelye a vállalkozás bejegyzett irodája. A bejegyzett iroda a vállalkozás levelezési címe, az a hely, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása, valamint ahol a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik,
A vállalkozás telephelye a tevékenység gyakorlásának helye, amely a vállalkozás székhelyétől eltérő helyen található,
A vállalkozás fióktelepe olyan telephely, amely más településen – magyar cég külföldön lévő fióktelepe esetén más országban – van, mint a cég székhelye.
Arra nézve, hogy a székhelyként, telephelyként, fióktelephelyként használt ingatlan jellege mi lehet, nincs különösebb megkötés, kivéve, hogy a használatukhoz – kifejezetten ezen használatra – legyen jogosultság; vagy saját ingatlan, vagy idegen ingatlan, aminek vállalkozás meghatározott célú használatára vonatkozóan a tulajdonos kifejezetten, írásban hozzájárult. Honlapunkról letölthető az egyéni vállalkozók székhely használatára vonatkozó igazolás mintája: [Nem található a letöltés]
Bankszámlaszám (utalásos számlánál)
Az alanyi adómentességet választó, vagy kizárólag tárgyi adómentes értékesítést folytató egyéni vállalkozók pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezettek (köteles bankszámla-szerződést kötni, pénzeszközeit pénzforgalmi számlán tartani, pénzforgalmát pénzforgalmi számlán lebonyolítani (a készpénzben teljesíthető fizetések céljára szolgáló pénzeszközök kivételével) az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett egyéni vállalkozó, az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemély).
Mindezek ellenére, mi azt szoktuk tanácsolni Ügyfeleinknek – ha már utalásos számlát állítanak ki -, hogy válasszák szét a lakóssági és a vállalkozási pénzforgalmukat, a “jobb a békesség”, a tisztánlátás, az átláthatóság és a felesleges kíváncsiság elkerülése okán., és válasszanak egy lakóhelyükhöz közel lévő Takarékszövetkezetet, ahol olcsó pénzért vezetik a vállalkozási számlájukat, adva hozzá mindenféle online szolgáltatást. Persze, egy-két számla esetén nem éri meg, de ma már a nagyobb, vagy komolyabb megrendelők nem szívesen bajlódnak a készpénzes kifizetésekkel

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Tisztelt Szerző!
  Több helyen olvastam, hogy a számlán nem elégséges a fantázianév feltüntetése, hanem az egyéni vállalkozó nevét is szerepeltetni kell. Az Ön írásában viszont azt találtam, hogy a fantázianév is elegendő. Ez valóban így van? Tudna esetleg törvényi hivatkozást adni?
  Köszönettel,
  Katalin

  1. Tisztelt Lengyel Katalin!

   Azt gondoljuk, hogy kérdésében erre a mondatunkra célzott:

   Amennyiben a NAV-hoz bejelenti az egyéni vállalkozó a vállalkozásának fantázianevét, akkor az is szerepelhet a neve helyett/mellett (pl. “Könyöklő Könyvelő Kiskocsma”, vagy “Szép Új Világ Eszpresszó”, stb.)

   Az áfa törvény (2007. évi CXXVII. törvény) X. fejezete foglalkozik a számlázás kérdésével, azon belül a 169. § a számla adattartalmával, és azon belül (kötelező elemek), az e) pont azt mondja (a felvetett kérdéséhez kapcsolódva):

   e) a termék értékesítőjének, szolgáltatás nyújtójának, valamint a termék beszerzőjének, szolgáltatás igénybevevőjének neve és címe;

   A mi olvasatunkban a 169. §. előírásai (kötelező elemek) nem csak a nevet írják elő, hanem még több, egyértelműsítő adat használatát, továbbá nem tiltja, hogy a név alatt a bejelentett fantázianevet használjuk, ezért – véleményünk szerint – termék/szolgáltatás nyújtójának neve az a név, ami a hivatalos szervekhez, esetünkben a NAV-hoz be van jelentve. Ha az a vállalkozás azonosítására megfelelő fantázianév, akkor a fantázianév “Amennyiben a NAV-hoz bejelenti az egyéni vállalkozó a vállalkozásának fantázianevét, akkor az is szerepelhet a neve helyett/mellett” használható a számlázásnál.

"Vissza a tetejére" gomb