Adó | Járulék | Illeték

Könyvelők figyelem! Végzettség-, első házasok- és családi kedvezmény-adatok

Kedves Könyvelő Pajtásaink!

A szememből a könny is kicsordult, amikor a mai napon – az adventi ünnepkör utolsó vasárnapján – a szent könyvelői kötelezettségeimnek eleget téve megpillantottam a Baloghy Szoftver Kft. és a ForintSoft Kft. által szállított TB-, bérszámfejtő programunk 2016. évi 000 verzióját, a jövő évi teszt-verziót.

Nos, nem a megjelenés párásította be a tekintetet, hiszen megszoktuk már az elmúlt közel 20 év során, hogy nekünk nem kell várakozni arra, hogy bármilyen változás átvezetésre kerüljön a robusztus könyvelői programcsomagon, a bérprogramon (ha gonoszkodni akarnánk, akkor azt is mondhatnánk, hogy a Baloghy Szoftver Kft-nek arra is van már megoldása, amit nagyjaink még ki sem toltak a fejükből, csak egy csendes kocsmában valaki a népi ötlettárat gazdagította…). Nálunk akkor jöttek elő a krokodilkönnyek, amikor az Art. három előírását viszontláttuk az előbb említett könyvelőprogramban; a bejelentéshez szükség lesz a foglalkoztatott végzettségi adataira, a házassági kedvezményhez a házastárs adataira, a családi kedvezményhez az eltartottak (további, havonkénti) adataira.

Nézzük a részleteket:

Végzettség adatok a biztosítottak bejelentéséhez

A biztosítottak bejelentésében szerepelnie kell

  • a végzettségnek (szakképesítésnek, szakképzettségnek),
  • a végzettséget igazoló okirat számának, és az
  • okiratot kibocsátó intézmény nevének

 

(Art. 16.§.(4)).

Első házasok kedvezménye

Az Art. 31. § (2) 6.a pont szerint a bevallásban (1608) szerepeltetni kell

 • a házastárs nevének és adóazonosítójának, és
 • az adóelőleg-nyilatkozatban történt változás esetén a változás dátumának.

Az adóalap kedvezmény mértéke 31.250,- Ft-ról 33.335,- Ft-ra emelkedik az adókulcs változás miatt, ami adóban továbbra is havi 5.000 Ft-ot jelent.

Adatok a családi kedvezményről a bevallásban

Az Art. 31. § (2) 6. pont változása miatt a havi járulékbevallásban szerepelnie kell az

 • eltartott nevének,
 • adóazonosító jelének vagy természetes azonosítóinak,
 • kedvezmény megosztás esetén a házastárs nevének,
 • adóazonosító jelének.

Minden eltartottnál havi bontásban meg kell adni az eltartott kódot

 • kedvezményezett
 • eltartott
 • felváltva gondozott
 • kedvezménybe nem számító.

Az eltartottak rögzítése után megadandó, szintén havi bontásban, a családi kedvezmény megosztása esetén a kedvezmény összege, valamint az, hogy igénybe veszi-e a családi járulékkedvezményt.

Ha van, akkor megadandó a várandósság időszaka, megosztás esetén a házastárs adatai és a változás dátuma.

Valljuk be töredelmesen, hogy a változások tanulmányozása során ugyan olvastuk az Art. megfelelő részeit, de nem igazán az ilyen változásokra koncentráltunk.

Most, hogy a bérprogramban testet öltött – egyszerűen dermesztő érzés; hogyan az édesmamánk bús verziójával fogjuk előszedetni ezeket az új adatokat?

Teszt: Kérjük, aki olvassa ezt az írásunkat, végezzen egy gyors tesztet, itt és most! Kérjük, egy percen belül mondja meg a legmagasabb iskolai végzettségét, a végzettségről bizonyítványt kiállító szerv nevét, és a bizonyítványának számát.

Micsoda? Eltelt már fél óra is, és még mindig nem tudta előkavarni azt a helyes kis számot? Hogy holnap kezdene az új munkahelyen, és nincs meg a bizonyítvány száma, ami miatt nem tudják bejelenteni?

Most már, a teszteredmény alapján is, látható, hogy mennyire fontos a tudásalapú társadalom; van akik szeretnének tudni rólunk sok-sok adatot, mi meg azt szeretnénk tudni, hogyan fogunk tudni ennek megfelelni.

{A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a 1608-as nyomtatvány még nem jelent meg, nem tudni, hogy piros, vagy sárga jelzést fog-e adni az ANYK ellenőrző programja, ha nincs végzettsége valakinek..}

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb