Személyi jövedelemadó

Széchenyi Pihenőkártya 2011.

Széchenyi Pihenő KártyaA 2011-es év újdonsága a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya), melyről korábban még nem sokat lehetett tudni. Alkalmazásához a kormányrendelet késve jelent meg, de most már a célegyenesben úgy tűnik július elejétől kézbe vehetők az első kártyák. A témával kapcsolatban Szatmáry Kristóf államtitkát is nyilatkozott, ami azonban pontosításra szorul.

A kormány 2011. március 30-i ülésén fogadta el és a Magyar Közlöny 2011.04.12-i számában megjelent az  55/2011. (IV. 12.) Korm. rendelet a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól.
Ezt az új cafeteria elemet a munkáltatók évi 300.000 forint értékben adhatják a munkavállalóknak. A Széchenyi Pihenő Kártyával szálláshely-szolgáltatással együttesen vehetők igénybe azok a szolgáltatások, amelyek a pihenést, valamint az egészség védelmét és megerősítését szolgálják.

Az évi 300.000 forintos keretösszeg a kedvezményes adózás felső határa. A munkáltató ezen felül is utalhat a kártyára, de ezt az összeget a személyi jövedelemadón felül egészségügyi hozzájárulás is terheli.

Más fórumok szerint a felettes részt az egyéb jövedelmekkel azonos járulékok terhelik. A hatályos szja törvény 70. § (4) bekezdése szerint ?… egyes meghatározott juttatásnak minősül az a juttatás, amely megfelel e törvény külön rendelkezése [71. §] szerint meghatározott béren kívüli juttatás feltételeinek, de az ott meghatározott értékhatárt meghaladja.?

Minden munkavállaló egy társkártyát kaphat térítésmentesen.

Az államtitkár elmondta, hogy a SZÉP-kártya céljaiban ugyan hasonló az üdülési csekkhez, de a struktúrája átláthatóbb, olcsóbb. A munkáltatóknak a kártya igénylése nem kerül pénzbe, a munkavállalók, ha el is vesztik a kártyát, a pénzüket nem. Emellett 16 százalékos személyi jövedelemadóval adózik, a jutalék pedig a korábbi 6 százalék plusz áfa helyett rögzítetten 1,5 százalék.

Az szja törvény szerint a béren kívüli juttatásokra az adó valóban 16%, de azt a juttatás 119%-a után kell megfizetni, így a Széchenyi Pihenő Kártyára eső adó, melyet a munkáltatóknak kell megfizetni 19,04%.

A SZÉP-kártyáról szóló kormányrendeletet és egyéb hasznos tudnivalók a Széchenyi Pihenő Kártya honlapján olvashatóak.

A Könyvelőiroda Pécs kiegészítése:

– Az üdülési csekk egyelőre forgalomban marad, s a két rendszer egy darabig párhuzamosan él majd.

– A Széchenyi Pihenőkártya összes szolgáltatása csak szálláshely szolgáltatással együtt vehető igénybe!

Az Adónavigátor Kft. engedélyével

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. 65 éves nyugdijas vagyok mi mért nem igényelhetünk SZÉP kártyát

  1. Kedves erzsébet!

   1. A SZÉP kártyát nem a magánszemély igényli, hanem a munkaadó.
   2. A SZÉP kártya egy cafeteria-elem, azaz a munkaadók adhatják, ha úgy gondolják – munkavállalóik és azok közeli hozzátartozói számára
   3. A SZÉP kártyához kapcsolódó adózási kedvezmények a munkaadók terheit igyekeznek vonzó módon mérsékelni, a nyugdíjasok a szociális ellátó rendszer más kedvezményeit vehetik igénybe.

 2. A nyugdíjasok miért maradtak ki a Pihenő Kártya juttatásból /saját jogon!/?
  Szerintem Ők is megérdemelnének esetleg 3-4 napos üdülést,sajnos a nyugdíj
  erre nem ad lehetőséget! A rezsi,gyógyszerek kifizetése után a megmaradt
  tíz,huszezer forint nem elegendő még gondolatban sem a pihenésre. Tudomásom szerint az üdülési csekk igénylése megszünt. Nem ninden nyugdíjasnak van hozzátartozója aki cafetéria juttatásban részesülRemélem,
  hogy ez a felejtés csak átmeneti,mert nagyon szomorító és lehangoló érzést
  jelent az amugyis többségben beteges ny.emberek számára.

  1. Kedves Dr Mártonyi Tiborné!

   Hogy honnan, mi, mikor, miért marad ki, vagy kerül bele – nem a mi döntésünkön múlik… 😉

   A nyugdíjasok, kisnyugdíjasok általános helyzetéről, gondjairól nekünk is megvan a saját véleményünk, de ez mégiscsak egy könyveléssel, számvitellel, adózással, járulékokkal foglalkozó miniportál, ahol ezen szakmák szabályait, azok alkalmazását kell leginkább figyelemmel kísérnünk.
   A nyugdíjasoknak más kedvezményeik vannak, mint az aktív dolgozóknak; és ezt valahol meg is kell érteni. Ez egy olyan elem, amikor a munkaadó adhat a munkavállalónak, ha úgy gondolja.

"Vissza a tetejére" gomb