Adó | Járulék | Illeték

Vagyonadó-kalkulátor 2010 – hadrendben

Kettő nappal azután, hogy megírtuk, hogy még mindig nem jelent meg egy olyan segédanyag az APEH honlapján, aminek már tavaly novemberben ott kellett volna virítania, végre megjelent az APEH Vagyonadó kalkulátor 2010.

Mi a feladata a vagyonadó-kalkulátornak?

2010. január 1-jétől hatályba lép az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló 2009. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Nért.), amely szerint az adó tárgyát képezik ? többek között ? a lakóingatlanok (lakásnak, üdülőnek minősülő épület, épületrész a hozzá tartozó telekkel, telekhányaddal).

Az adó alapja ? fő szabály szerint ? a lakóingatlannak az adóév első napján fennálló forgalmi értéke, amelyet az adó alanyának (a lakóingatlan tulajdonosának/tulajdonosainak, vagy a lakóingatlant terhelő vagyoni értékű jog jogosítottjának/jogosítottjainak) kell megállapítania, és ha adókötelezettség fennáll, akkor bevallania, valamint a lakóingatlant terhelő adót megfizetnie.

A lakóingatlan forgalmi értékének megállapításához az állami adóhatóság a lakóingatlanok adójának bevallásához felhasználható becsült forgalmi érték közléséről szóló 242/2009. (X. 29.) Korm. rendelet rendelkezései alapján annak érdekében, hogy az adózók segítséget kapjanak a Nért-ben szabályozott lakóingatlanok adójának bevallásához, egy forgalmi érték kalkulátort készített, amely az Ön által közölt adatok és az adóhatóság forgalmiérték-adatbázisban lévő forgalmiérték- adatok ismeretében, azok összevetésével az Ön kérelmére közli a lakóingatlan forgalmi értékét.

(Forrás: APEH 2010. január 08-i tájékoztató)

Tehát, az APEH fő feladata, hogy törvényi előírás alapján készített kalkulátor segítse az adózókat! (Nagyon halkan és félve jegyezzük meg – és ez a megjegyzés, természetesen, a domb tetején kapirgáló, irányító, basáskodó főfejeseknek szól – Európa fejlett országaiban és Amerikában is az adóhatóság kiemelt feladata nem a népnyúzás, hanem az adózók segítése. Először segítenek, kézen fogva vezetik az adózókat, aztán lőnek csak! Mindenkire, egyformán. Nincsenek egyenlőbbek! Azért tisztelik és rettegik azokat az adóellenőröket, mert az már volt ott, megmutatta, hogy miként kell, és tudják, ha ki akarják játszani a rendszert, akkor keményen lesújtanak, ha tévednek, akkor nem lehetetlenítik el a vállalkozásukat…)

Hogyan valósul meg az APEH segítő szerepe a törvényi előírás tükrében?

Válaszként az előző APEH-tájékoztatóból vett idézetet folytatjuk, ezek a sorok közvetlenül az előző – idézett – sorokat követik (A színes és aláhúzott kiemelés tőlünk származik (szerk.)):

Ön a kérelmét a kalkulátor kitöltésével és mentésével juttathatja el az adóhatósághoz. Ön jelen tájékoztatón, az erre szolgáló rubrika kitöltésével nyilatkozik arról, hogy az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltakat megismerve és elfogadva hozzájárul a közölt adatok adóhatóság által történő nyilvántartásához, kezeléséhez. Ennek hiányában az adatlapot nem töltheti ki, nem mentheti el, és így nem is továbbíthatja az adóhatósághoz.

Milyen segítség az, amikor kényszerítenek arra, hogy a kalkulátort eredményét csak akkor láthatom, és a kalkulátort csak akkor használhatom, ha valamennyi adatot előbb megadok az adóhatóságnak?

Orwell az aktatáskájukat sem vihetné…

“Nem az adózók előzetes regisztrálása vagy ellenőrzésre kijelölése, hanem a joghátrányok elkerülésének garantálása érdekében van szükség – mondja az APEH”

A rendelet szerint, ha az adózó a kalkulátor használatakor valós adatokat adott meg és  a bevallásában ezeket az adatokat tünteti fel, de kiderül, hogy a tényleges forgalmi érték a becsültnél mégis magasabb, akkor az adóhatóság nem szabhat ki bírságot vagy  pótlékot. Ez a garancia csak úgy érvényesíthető, ha az adóhatóság naplózza, ki és milyen adatok alapján kért értékbecslést, a kalkulátort igénybe vevő adózó adatait szükségszerűen bekérik a becslés kérésekor, és azokat elévülési időn belül megőrzik.

Micsoda kifacsart logika! Csupa adócsaló, adóelkerülő országlakók vagyunk, ugye “kedves” törvényhozók? Nem elég, hogy hoznak, erőltetnek egy újabb igazságtalan, népnyúzó törvényt (az egyszer-többször adózott pénzünkből, saját és barátaink munkájából vérrel és izzadsággal megszerzett lakásunk, házunk, lakóhelyünk létének újbóli adóztatása…), de még abban is biztosak akarnak lenni, hogy aki jogkövető magatartást akar tanúsítani, annak az adatait (beleértve az ingatlan adatait is) összegyűjtsék, és egy olyan új adatbázis állhasson rendelkezésükre, ami lehetővé teszi, hogy soha, sehova ne vonulhassanak vissza nyugalomba? És ez csak egy – lelki és nem szakmai – probléma, kérdés, amit felvet ez a gigászi adatgyűjtés.

Képzeljük el, hogy hetvenéves szüleinknek van egy háza, meg egy nyaralója, netán még egy horgásztanyája is:

“- Édes fiam! Hallom a rádióban, valami adót kell fizetni? Mennyit? (Miért? – ezt is meg fogják kérdezni, de most ezt hagyjuk…)

– Nem tudom édesanyám! Ugorgyék már fel az APEH vagyonadókalkulátorhoz, oszt adja meg a nevét, adóazonosítóját, az ingatlanok helyrajzi számait, a Fater horgászcsizmájának méreteit, aztán az APEH kegyeskedik megengedni és megmondani, hogy mennyi az annyi?”

Mi azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy töltsék le honlapunkról azt a két dokumentumot, aminek segítségével egy A4-es lapon kiszámolhatják mintegy 15-30 perces munkával, hogy mennyi adót kellene fizetniük:

[Nem található a letöltés]

[Nem található a letöltés]

Higgyék el, nem bonyodalmas ez annyira, éppen a vasárnapi ebéd előtti családi együttlétet fogja erősíteni… 🙂

Ha pedig úgy látjuk, hogy meg van a megfelelő eredményünk, akkor majd megkérjük a gyereket, hogy a bevallásunkhoz szükséges adatokat kopácsolja be az APEH vagyonadó-kalkulátorába, hogy legalább az ismételten fenyegető bírságot elkerüljük, mert valójában – számunkra – csak ez az egy előnye van a használatának.

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Tisztel Könyvelőiroda
  A fiam fizeti az eü hozzájárulást havi 4500-fr Azt szeretném kérdezni hogy azokra a napokra amikor a kék könyvvel dolgozott jár-e vissza pénz az adóelszámoláskor és hogyan?
  Válaszukat elöre is köszönöm
  Szabó Mihályné

  1. Kedves Szabó Mihályné!

   Az alkalmi munkavállaló e jogviszonyra tekintettel nem jogosult az egészségügyi szolgáltatást igénybe venni. Amennyiben egyéb jogcímen sem veheti igénybe az egészségügyi szolgáltatást, például nyugdíjasként, akkor az állami adóhatóság felé a 4950 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot meg kell fizetnie.
   Figyelem! 2010. április 1-jétől megszűnik az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás.

   1. Kedves Szabó Mihályné!

    Az előbbi válaszunkhoz még hozzáfűzzük, hogy

    2010. január 1-jétől

    4.950,- forint/hó
    (napi 165,-Ft)

    2009. január 1-jétől

    4.500,- forint/hó (napi 150,- Ft)

    a magánszemély egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési
    kötelezettsége.

 2. Bocsánat,épitési telekről van szó.Ezt adtuk el,de nem tudjuk,áfásan,vagy adómentesen állitsuk ki a számlát./Nem választottuk a 201T-n az áfás kiálliztás lehetőségét az ingatlan értékesitésre/
  Köszönöm.

 3. Sziasztok!Tudnátok segiteni az alábbi ingatlanos/de nem vagyonadó/ ügyben?
  Egy telket adtunk el/nem ingatlanosak vagyunk,csak volt egy nem használt beépitetlen telek,és ezt adtuk el 2009-ben/ Ezt most áfásan vagy áfa nélkül /adómentes/ vagy forditottan,vagy hogy kell leszámláznunk 2009.12.31-én?A változásbejelentőn csak igatlanBÉRBEADÁS VAN áfásra bejelentve./Eladásra is kellett volna bejelenteni külön?/

  1. Kedves visiting!

   Ennél kicsit pontosabban kellene tudnunk, hogy miről van szó: a beépítetlen telek építési telek, vagy építésen kívüli földterület? Utóbbi esetben ugyanis adómentes az értékesítés (mivel nem választottátok az adókötelezettséget), a számlán pedig feltüntetitek, hogy az ügylet az áfatörvény 86-os paragrafusa alapján adómentes.

 4. Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Nagyon jól használható a honlapjuk.
  Örülök, hogy megtaláltam, szinte mindenbe egyetértek .Most engem is a vagyonadó háborít fel leginkább, mivel 2000-ben, és 2004-ben újítottuk fel az akkor 70 éves családi házat, – hogy legyen a gyerekeknek hol laknia, ne kelljen kuncsorogni az Önkormányzatoknál, és albérletről albérletre menni, csomó jelzálogot vettünk fel, már rég nem fogunk élni a gyerekek még mindig fizetni fogják a hitelt, és most még adózzak is? TISZTESSÉGTELEN. Arra kellene a törvényalkotóknak jó törvényt hozni, hogy a vállalkozások ne tünjenek el súlyos milliárdokkal, mert törlik , megszüntetik, stb. és a kintlévőséget soha nem fogja tudni behajtani. Ha valaki megnézi az Apeh honlapját látni fogja mennyi a kintlévősége.
  A munkás emberek – bérből és fizetésből élők azok akiken el lehet verni a port.
  Anna

  1. Kedves Anna!

   Majdnem mindennel egyetértünk, talán csak a vállalkozásokkal kapcsolatos okfejtése ellen berzenkedünk; azok a vállalkozások, amelyek nincsenek eltűnve, akiknek sohasem voltak milliárdjai, sőt, milliói sem – ők adják a nemzeti össztermék mintegy 70 %-át.

   Ők azok, akik nem multik, hanem családi vállalkozások, kényszervállalkozások, kis- és középvállalkozások. Ők azok, akiknek nem 8 órás a munkaidejük, akiknek nem jár 25-30 nap fizetett szabadság, akiknek nem jár cafetéria, ilyen-olyan utalvány, akit nem véd a szakszervezet, aki nem sztrájkolhat, akinek nincs munkanélküli segélye, akinek akkor is minimum annyi járulékot kell fizetnie,mint a munkásemberek minimálbére, ha nincs is egy árva kanyi bevétele sem, aki elzálogosított mindenét a szabad vállalkozás reményében, akit úgy elkaszálnak, hogy beledöglik, ha a bérből és fizetésből élő alkalmazottja nem üt be valamit a pénztárgépbe. “Tovább is van, mondjam még?” 😉

   Nem a bérből és fizetésből élő (munkásemberek) és a vállalkozó közötti ellentétet kell szítani, hanem a tisztességtelen embereket kell elítélni, nem hozzájuk dörgölődzni, nem a kegyeiket keresni, nem hagyni őket ülni a fejünkön.

   Ismeri a közmondást: “A fejétől büdösödik a hal, de a farkától kezdik pucolni.” Fordítsunk rajta: ha büdösödik, vágjuk le azt a fejet!

"Vissza a tetejére" gomb