Adó | Járulék | Illeték

Visszavont pénztárgép engedély utáni lehetőség

2014.01.30. Frissítés: A Nemzetgazdasági Minisztérium 2014. január 29-i tájékoztatása szerint a Kormány úgy döntött, hogy a pénztárgép-cserére kötelezett vállalkozók érdekében átvállalja az Alt Cash károsultak előleg befizetését, és az új pénztárgép kiválasztásával és megrendelésével egyidejűleg az ügyfélkapun keresztül a károsultaknak jelezniük kell, hogy követelésüket az államra engedményezik.

Tájékoztatjuk az érintetteket, hogy az eBEV felületen a minisztériumi közleményben foglalt jelzés megtételére még nincs lehetőség, a szükséges fejlesztések elkészültéről tájékoztatást adunk. Az érintett azonban a visszavont forgalmazási engedélyű pénztárgépekre leadott megrendeléshez felhasznált, a NAV által korábban felszabadított üzembe helyezési kódra ? az online pénztárgép mielőbbi üzembe helyezése érdekében ? jelenleg is adhat le új megrendelést. Az így leadott megrendelések tekintetében a szükséges fejlesztések elvégzését követően utólag is lehetőség lesz jelezni, hogy az érintett a követelését az államra engedményezi.

2014.01.27. Frissítés: Tájékoztatjuk az érintett adózókat, hogy a NAV 2014. január 24-én (pénteken) az online pénztárgép rendelési felületén (eBEV) felszabadította a két visszavont forgalmazási engedélyű pénztárgépre (SAM4S NR-300 ONLINE, S&E NR-300 ONLINE) leadott megrendeléshez felhasznált üzembe helyezési kódokat. Ennélfogva az új megrendelés leadásához felhasználható az a támogatási tartalommal rendelkező üzembe helyezési kód, amelyet a korábbi ? visszavont engedélyű gépre vonatkozó ? megrendelésnél megadott az adózó.

online pénztárgép/taxaméterMint derült égből a fenékberúgás, úgy érte az érintetteket a hír, hogy a tegnapi napon visszavonták az Alt Cash Kft. által forgalmazott, SAM4S NR-300 ONLINE, és a Japán Cash Company Kft. S&E NR-300 ONLINE elnevezésű, korábban már jóváhagyott online pénztárgépek engedélyét.

Akik ilyen pénztárgépeket üzemeltetnek vagy ilyen gépekre szóló megrendeléssel rendelkeznek, gondoskodniuk kell egy másik, engedéllyel rendelkező pénztárgép megvásárlásáról.

Információink szerint, akik még nem vették át ezeket a megrendelt pénztárgép típusokat, azoknak lehetővé teszik, hogy az üzembehelyezési kódjuk (és így a támogatás) ne vesszen el, amit a PTGREG adatlap kitöltésével igényelt a NAV-tól. Ez magyarul annyit jelent, hogy ha leadják rendelésüket egy másik, engedélyezett típusra, akkor a kódjuk érvényben marad, felhasználható. Értesüléseink szerint a NAV dolgozik azon, hogy a rendszer alkalmas legyen ennek (magyarorszag.hu eBev szolgáltatások oldala) a műveletnek a feldolgozására.

Akik átvették a pénztárgépet, azoknak – sajnos – az a teendőjük, hogy új pénztárgépet kell rendelniük, és a dolgok jelen állása szerint támogatás igénybevételére, ismételten, nem jogosultak.

Az átvett gépekkel jogszerűen nem teljesíthetik nyugtaadási kötelezettségüket, és ők az új pénztárgép üzembe helyezéséig számla- és nyugtaadási kötelezettségüket kézzel, papíralapon kötelesek teljesíteni.

A pénztárgépek engedélyének visszavonásáról szóló közleményben említett jogszabályi hely (2004. évi CXL. tv. (Ket.) 101 §. 5. bek.) azt jelenti, hogy függetlenül a forgalmazó 15 napos fellebbezési lehetőségére, a határozat végrehajtására nincs halasztó hatály. Az ítélet azonnal végrehajtandó! 🙁

Nehéz eldönteni, hogy mit is tegyen szerencsétlen pénztárgép-gazda: kivárja-e a 15. napot az új gép megrendelésre (hisz’ volt ebben a legújabbkori magyar pénztárgép story-ban már olyan, hogy az utolsó napon kapta meg a gép a forgalmazási engedélyt), vagy azonnal intézkedjen?

Összefoglalva a teendőket:

 1. Új pénztárgép beszerzési folyamat elindítása
  a.) aki még nem vette át a gépet, az új rendelést adhat le a régi kódjával
  b.) aki átvette, annak új rendelést kell leadnia másik típusra (amelyiknek várhatóan nem vonják vissza az engedélyét… 🙁  )
 2. Új pénztárgép üzembe helyezéséig számla- és nyugtaadás kézzel, papír alapon
 3. Jogfenntartó felszólítás megküldése a forgalmazó felé annak, aki átvette a gépét (hosszas procedúrának tűnik, hogy visszajön-e egyáltalán a pénztárgép ára a forgalmazótól – ez mindenképpen az eladó és vevő közötti polgári jogügylet lesz, nem valószínű állami beavatkozás)

Amennyiben bármilyen újabb információ kerül birtokunkba az üggyel kapcsolatba, azonnal közzétesszük.

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

Egy hozzászólás

 1. Ez most már tulzás,amit velünk tesznek.Azokkal akik
  még vannak,olyan őrültek velem együtt akik még
  dolgoznának és nem a segélyt várják ,vagy elmennek
  ebből az élhetetlen országból. Azt nem kérdezimeg,
  hogy miből fizetjükki a járulékokat és a hiteleket,
  csak hozza az írreális döntéseket.Ebből most már elég.

"Vissza a tetejére" gomb