Adó | Járulék | IlletékÁltalános forgalmi adó

Az összesítő nyilatkozat benyújtásának gyakorisága 2010-ben (10A60)

Az összesítő nyilatkozat benyújtásával kapcsolatban számos szabály megváltozott 2010-re. Az egyik legfontosabb azok gyakorisága, hiszen az első ilyen adatszolgáltatást bizonyos esetekben február 20-ig kell beadni a 10A60-as összesítő nyilatkozatot!!!

Az összesítő nyilatkozatot főszabályként – a havi áfa bevallásra kötelezett adóalany havonta, a tárgyhónapot követő hónap 20-áig, – a negyedéves áfa bevallásra kötelezett adóalany negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig nyújtja be az állami adóhatósághoz.

A negyedéves gyakoriságról havi gyakoriságú összesítő nyilatkozatra kell áttérni, ha a tárgynegyedévre vonatkozó, általános forgalmi adó nélkül számított adatszolgáltatás ellenértéke meghaladja a 100 000 eurónak (25 200 000 forint) megfelelő pénzösszeget. (Az euróban meghatározott összeg forintra való átváltására az általános forgalmi adóról szóló törvény átváltási árfolyamról szóló 256. §-át kell alkalmazni.)

Ebben az esetben az áttéréssel érintett időszakra vonatkozó összesítő nyilatkozatot a tárgynegyedév első napjától az értékhatár meghaladásának  hónapja utolsó napjáig tartó időszakról, ezen időszakot követő hónap 20. napjáig kell benyújtani.

Azaz:

Ha valaki negyedéves áfa bevallásra kötelezett, de pl január hónapban több mint 100 ezer euro összegben szerzett be termékeket a közösség más tagállamából, akkor január hónapra összesítő nyilatkozatot kell küldenie, 01.01 ? 01.31 időszak megjelöléssel, és a továbbiakban minden hónapra kötelezett a 10A60-as adatszolgáltatás beadására.

Ha januárban hónapban még nem érte el a 100 ezer eurót, de a negyedév elejétől számítva februárban már igen, akkor 01.01 ? 02.28 időszakra le kell adnia az összesítő nyilatkozatot, és utána ezt minden hónapban meg kell tennie.

Aki az adott negyedévben nem éri el a 100 ezer euros értéket, annak nincs áttérési kötelezettsége.

Nem kell összesítő nyilatkozatot tenni arra az időszakra, amelyben az adózó közösségi kereskedelmet nem folytatott.

Az összesítő nyilatkozatban szereplő adatoknak az adott negyedévre/hónapra benyújtott áfa-bevallás(ok) meghatározott soraiban szereplő adataival egyezőséget kell mutatnia!

 

(Forrás: Adónavigátor Kft.)

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

Egy hozzászólás

 1. Üdv mindenkinek !!
  Idén január 1.-től engedélyezték az egyéni vállalkozónak, hogy szüneteltesse a
  vállalkozását.
  Sajnos sokaknak erre már szükségük is volt, ismerve a mai helyzetet.
  Leadtam az adatváltozás bejelentési adatlapot,a 10T1011 sz.változásbej.lapot.
  Most vagyok a bajban, a 1058-as kitöltésénél, mert ha a 02-es lapot értelemszerűen
  kitöltöm – azaz a 37.sor biztosítás szüneteltetése sorba dátumot írok (mivel
  természetesen hó közben történt a szüneteltetés) akkor hibát ír ki, mégpedig
  szerintem hülyeséget.Bocsi !!
  Ha valaki csinált ilyet, segítsen nekem !!!
  Ja és akkor majd a későbbiekben havonta ugyanúgy le kell adnom a
  1058-ast nullásan ??? De ugye záróbevallást (SZJA) nem kell gyártanom?
  Előre is köszi !!!!

"Vissza a tetejére" gomb