Személyi jövedelemadó

Módosuló családi kedvezmény nyilatkozatok

családi adókedvezmény 2011Újdonságként kezeltük az év elején, pedig valójában évek óta hatályban levő szabályozásról van szó. A családi kedvezmény érvényesítéséhez a magánszemély nyilatkozatára van szükség.

A kedvezményezett eltartottak után lehet elszámolni az adókedvezményt, ebbe a körbe elsősorban azok tartoznak, aki után a családi pótlék is igénybe vehető.

Bár az eltartottak után nem jár kedvezmény, de a kedvezmény összegének kiszámításakor figyelembe kell venni. Ilyen eset, ha a családban az első, felsőfokú alapképzésben résztvevő húszas éveiben járó gyerek van. Ha tehát két gimnazista gyermek mellett egy egyetemista is van, akkor három gyerek után számítható a családi adókedvezmény, de csak a két gyerek után járó 33.000-33.000 forint adó vonható le havonta.

Ezt a szabályt a tanév kezdésének kapcsán elevenítjük fel. Ha valakinek az új tanévben már nem közoktatásban részt vevő gyermeke van, módosítania kell a januárban megtett nyilatkozatát.

Ha valaki nem módosítja nyilatkozatát, és ezáltal a 2011. évről szóló adóbevallásában visszafizetendő adója keletkezik, akkor az szja törvény 48. § (4) bekezdés b.) pontja alapján 12%-os büntetést kell bevallania és befizetnie.

[Adónavigátor cikk]

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb